E39 po wymianie oleju stuki w śilniku

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

ziolek18
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

E39 po wymianie oleju stuki w śilniku

Post autor: ziolek18 »

Witam mam problem po wcześniejszej wymianie oleju coś zaczeło mi stukaś w silniku podczas jazdy tak między 1800-2000 obr ale nie zawsze jak zaczynało stukać to auto było troszke słabsze jak nie stuklało to było ok a teraz pare dniu temu wymieniłem znowu olei pojeździłem pare dni i zaczeło stukać już dosyć mocno ale tylko na wolnych obr dodam lekko gazu i przestaje poza zaczeło kopcić na czarno czy ktoś miał coś podobnego? dodam tylko że auto ma przejechane ok 400000km Pozdrawiam
Tomko
Bywalec
Rocznik: 1996
Województwo: Pomorskie

Re: E39 po wymianie oleju stuki w śilniku

Post autor: Tomko »

Hmm miałem podobny przypadek ale w 2.4 Td , coś zaczęło stukać po wymianie oleju .. i tak nie było pomysłu co to może być , sprawdziłem pompę vacum , okazała się dobra sprawna , zawory również ok , luz ok . U Ciebie już będą hydrauliki ... U mnie objawy były również takie same auto słabsze jak stukało i więcej kopciło ... Co się okazało ? A mianowicie stukał wtryskiwacz , końcówka się zawieszała i wtedy coś stukało .. Jak się porządnie przeciągnęło auto na drodze to przestawało na jakiś czas stukać ale problem powracał .. Wymieniłem końcówki wtrysków wszystko zostało ustawione i wyregulowane i po problemie. Jedź do pompiarza niech Ci sprawdzi wtryski ..
ziolek18
Bywalec

dzięki za odpowiedz a czy u ciebie też było tak za przy dodaniu gazu przestawało? ja umówiłem się już z mechanikiem na wymiane rozrządu i przy okazji wymienie pierścienie ale wtryki też sprawdze dzięki
Tomko
Bywalec

Post autor: Tomko »

A dlaczego chcesz wymieniać pierścienie ? Bierze Ci olej ? Kopci na niebiesko ? Sprawdź najpierw kompresje , może orginalne są jeszcze ok , przy tym przebiegu jeśli ktoś dbał o auto to powinno być jeszcze wszystko ok ... Po co robić sobie dodatkowe nie potrzebne koszta ? Tak przestawało .. Tak samo jak jechałem , motor był dobrze ciepły , i kilka razy kręciłeś go do 3.5 - 4 tys obrotów .. wtedy wtrysk zaczynał pracować .. A stukał jak się zawieszał.. A to że objawy u mnie wystąpiły po wymianie oleju to czysty przypadek .
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Kontakt:

Post autor: siudek »

Wtrącę się - wymiana pierścieni na nowe bez szlifu i honowania cylindrów w silniku z przebiegiem 400kkm to delikatnie mówiąc proszenie się o problemy. Poza tym co ma wymiana rozrządu do pierścieni, przecież tu nie zdejmujesz głowicy?

Przy okazji - sprawdzałeś prozaiczne przyczyny typu elementy układu pasowego? Tak czy inaczej słyszysz rozrząd? Łańcuch górny ma duży luz? Zrobiłbym porządnie rozrząd na OE częściach (bo w stosunku do zamienników oszczędność żadna), ustawił wszystko jak należy, przejechał się i zobaczył jak będzie, a następnie podpiął pod diagnostykę i sprawdził wszelkie parametry i błędy. Za dużo niewiadomych jak na start.

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
grzeczny007
Bywalec
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2003

Post autor: grzeczny007 »

Jesli moge cos wtracic to o ile mi wiadomo to przy 400kk jeszcze lancucha nie trzeba wymieniac . Daj kolego znac jak sie sprawa z twoim autem rozwiazala bo az Ciekaw jestem
Bmw to wciaz dla mnie Magia ... https://www.facebook.com/wozniakfoto
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

A w TIS dla m51 wymiana rozrządu jest co ile?
siudek siudkowski

ziolek18
Bywalec

Witam właśnie skończyłem remont po rozebraniu okazało się że: pierścienie górne na pierwszych 4 cylindrach były popękane łańcuch był wyciągnięty pół ogniwa uszczelka pod głowicą była walnięta na kan ale olejowym tak że olej szedł w układ wodny a to co stukało to okazała się pompa vacum powymieniałem to wszystko plus uszczel zaworów tuleje cylindryczne co właśni było dziwne w idealnym stanie bez progów i rys docieram je już 500km nie przekraczając 2000ob/min i wczoraj w takcie jazdy zaczeło coś grzechotać tak jakby coś obcierało ale tylko między 1500/2500/obr tak jakby zawory i osłabiło mnie to bo takie grzechotanie miałem przed remontem i zaczeło sie to po wymianie oleju czy ktoś wie co to morze być? a dodam ze samoregulatory były ok
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

1. Wymieniłeś pierścienie - czy wszystkie i jak wyglądała gładź cylindrów? Jak tłoki - miały dużo mikropęknięć? Wżery jakieś?
2. Uszczelka wymieniona - nowe szpilki? Głowica splanowana?
3. Uszczelki zaworów wymienione - a czy przed założeniem głowicy dotarłeś zawory? Czy zawory w dobrym stanie?
4. Komory wirowe nie były popękane?
5. Hydropopychacze były "ok" - jak je sprawdzałeś?
6. Vacuum pompę wymieniłeś na nową czy używaną? Sprawdzałeś dokładnie stan pierścienia i trzonka w niej?
7. Rozumiem że wymieniłeś oba łańcuszki? Sprawdzałeś czy koło zębate pompy wtryskowej nie jest czasami pęknięte wewnątrz?

Czy przyjrzałeś się też układowi paska? Tam nic nie grzechocze? Może coś jest pęknięte i przy obciążeniu stuka, wpierw upewnij się czy to na pewno z silnika dochodzi. Nagraj to stukanie może, bo nie wiemy o czym mówimy/piszemy.

Pzdr.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Coś mi mówi, że to będzie napinacz paska wieloklinowego...
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
ziolek18
Bywalec

A więc, pierścienie nowe, tłoki ok, gładź też - nawet progów nie ma. Uszczelka pod głowicą nowa, głowica splanowana, szpilki stare ale dobre, vacuum używana - miała mały luz na wałku. Rozrząd kompletny firmy febi, składałem to z naprawdę dobrym mechanikiem. A to rzężenie nie występuje cały czas tylko czasami, np dziś odpaliłem, pojeździłem, było ok do wieczora. Odpaliłem auto i znowu to samo. :( To taki dziwny dźwięk, nie potrafię go opisać, postaram się nagrać i wrzucić na neta.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Jak wygląda stara ale dobra szpilka?

Szpilka jest:
nowa i dobra
albo
stara (używana) i zła...
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Co do przedmówcy - mając auto 13-letnie i nie mając pojęcia kiedy ostatnio była zdejmowana głowica, robiąc remont za dość sporo pieniędzy oszczędzanie na ŚRUBKACH jest... lekko mówiąc głupotą. Do "mądrych" mechaników - owszem, śruba to śruba, co z nią może być. Ano zachęcam do przejrzenia książek ze szkoły, szczególnie z zakresu materiałoznawstwa, stalowych śrub w aluminiowych blokach, zmęczeniu materiału i przeciągniętych szpilkach. Jeśli ktoś dopiero co zdejmował głowicę i nieszczęśliwie coś się stało, tydzień czy tam miesiąc później zdejmuje ponownie to oczywiście, nie przesadzajmy - szpilki mogą pozostać te same. Ale jeśli stare, zapieczone, siłą odkręcane szpilki wkładamy do zrobionej głowicy, to głupia oszczędność. To tak apropo, oczywiście nie ma to wpływu raczej na istotę tematu, czyli stukanie.

ziolek18 pisze:A więc pierścienie nowe tłoki ok gładz tez nawet progów nie ma
Czy na gładzi widać było fabryczne honowanie? Czy tłoki były nominalne czy nadwymiarowe?
ziolek18 pisze:vacum używana miała mały luz na wałku
Nie rozumiem - pompę próżniową wymieniamy zazwyczaj jak ma właśnie luz na pierścieniu/wałku. To właśnie powoduje stukanie i czasami (zależnie od poziomu wyrobienia) zmniejszenie jej wydajności. Zmieniłeś pompę z luzem na pompę z luzem? Podczas gdy to powszechna i znana usterka, występująca praktycznie w każdym egzemplarzu prędzej czy później, zmieniając pompę należy albo dorwać taką bez wyrobionego pierścienia, albo przełożyć pierścień (jeśli wałek jest ok), albo zwyczajnie nie wymieniać, bo to nie ma sensu.

Postaraj się więc nagrać ten dźwięk, bo naprawdę nie wiemy o czym mowa, gdybać nie ma sensu. Sprawdź też układ pasowy."Rzężenie" może pochodzić z rozrządu, układu sprzęgłowego, dołu silnika i wielu innych źródeł. Stukanie to nie rzężenie, zazwyczaj ciężko jest porozumieć się na forach w kwestiach dźwięków i kolorów.

Jeszcze jedna mała uwaga - na litość boską, pisz po polsku! Kropki, przecinki, wielkie litery, wyrazy w zdaniach, takie tam rzeczy których większość ludzi uczyła się w podstawówce. Wyrazy też dobrze dokańczać...
siudek siudkowski

N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds

Post autor: N2O »

Jeśli śruby głowicy były prawidłowo dokręcone(lub nawet za mocno), to należy je wymienić każdorazowo przy zdjęciu głowicy.
Te śruby się rozciągają i dzięki swoim właściwościom mocniej dociągają głowicę.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Rocznik: 1992

Post autor: raven_1983 »

Dokładnie... całe skręcanie na kąty to nic innego jak napinanie szpilek poprzez rozciągnięcie.
ODPOWIEDZ