e39 525tds - dymienie po odpaleniu na zimno
Moderator: Moderatorzy
- grzeczny007
- Bywalec
- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2003
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Dolnośląskie
e39 525tds - dymienie po odpaleniu na zimno
Witam.
Od jakiegos czasu obserwuje ze np auto odpalam .. cofam i widze chmure (nie czarnego) dymu z rury.
troche sie nagrzeje i sie dymienie zmniejsza . Podchodzac do rury wydechowej czuje jakby spalany olej. jednak nie ma zadnych smarkow oleju . Po wlozeniu palca do rury wydechowej jest czarna sadza . I nie ma widocznych sladow oleju.
Kolega raz jechal za mna i mowil ze jak dobrze depnalem to bylo widac dyma .
Zamierzam wymienic swiece zarowe na zime . ( ostatniej zimy jak odpalalem auto w zime to najpierw byl bialy dym a pozniej po paru minutach znikal.)
Auto po sprawdzeniu na ENIGMIE ma przebieg 260 tysiecy . ale martwi mnie to dziwne dymienie ...
Jak zdiagnozowac co to moze byc ????
Od jakiegos czasu obserwuje ze np auto odpalam .. cofam i widze chmure (nie czarnego) dymu z rury.
troche sie nagrzeje i sie dymienie zmniejsza . Podchodzac do rury wydechowej czuje jakby spalany olej. jednak nie ma zadnych smarkow oleju . Po wlozeniu palca do rury wydechowej jest czarna sadza . I nie ma widocznych sladow oleju.
Kolega raz jechal za mna i mowil ze jak dobrze depnalem to bylo widac dyma .
Zamierzam wymienic swiece zarowe na zime . ( ostatniej zimy jak odpalalem auto w zime to najpierw byl bialy dym a pozniej po paru minutach znikal.)
Auto po sprawdzeniu na ENIGMIE ma przebieg 260 tysiecy . ale martwi mnie to dziwne dymienie ...
Jak zdiagnozowac co to moze byc ????
Bmw to wciaz dla mnie Magia ... https://www.facebook.com/wozniakfoto
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Re: TDS DYMIENIE PROSZE O POMOC
Kolor dymu?
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Re: TDS DYMIENIE PROSZE O POMOC
Witaj na forum - zapoznaj się proszę z regulaminem zakładania tematów, link masz praktycznie wszędzie na górze tematów i for. Poprawiłem - następnym razem staraj się pamiętać.
Co do dymu podczas odpalania - poczytaj trochę na tym forum, jest naprawdę mnóstwo tematów o tym traktujących. Ważne jest jaki masz poziom oleju silnikowego, czy na pewno filtr powietrza jest odpowiednio drożny, czy świece są sprawne (to podczas odpalania), czy oprócz dymienia są jakiekolwiek inne objawy towarzyszące. Powodów jest sporo, generalnie kolor dymu również jest bardzo pomocny w zdiagnozowaniu usterki (ale ciężki do ogarnięcia np. poprzez forum, bo każdy inaczej te kolory postrzega, bez filmu to wróżenie z fusów). Ważny też jest stan katalizatorów.
Co do dymienia podczas jazdy - warto zwrócić uwagę na ustawienia pompy wtryskowej oraz takie elementy mające wpływ jak luz wirnika turbosprężarki czy szczelność układu dolotowego (zwłaszcza IC). Często też zapominamy o tłumiku i katalizatorach w nim (no, ostatnio spotkałem się ze strumiennicą - o zgrozo - która zawalona sadzą była bardziej niż katalizator). Generalnie samo dymienie w przypadku ostrej jazdy to już kwestia oprócz ostawień czy jakości paliwa (a to często dość istotne w kwestii dymienia) też ogólnego stanu silnika. Czasami nie ma już co na to poradzić. Jednak warto sprawdzić dolot, pompę wtryskową, zatankować lepsze paliwo pod korek i przepalić dobrze tłumik. Wtedy mamy pewność, że to nie błahostka.
Świece w TDSie mają znaczenie podczas odpalania i - samo przez się zrozumiałe - chwilę po uruchomieniu zimnego silnika. Polecam poczytać tematy z tym związane i montaż określonych świec BERU, bez oszczędzania kilku złotych.
Pzdr.
P.S. Co to jest ta "Enigma" w tym wypadku? Przebieg w autach od rocznika 2001 można mniej więcej sprawdzić w ASO (od tych roczników prowadzona była ewidencja w ogólnej bazie).
Co do dymu podczas odpalania - poczytaj trochę na tym forum, jest naprawdę mnóstwo tematów o tym traktujących. Ważne jest jaki masz poziom oleju silnikowego, czy na pewno filtr powietrza jest odpowiednio drożny, czy świece są sprawne (to podczas odpalania), czy oprócz dymienia są jakiekolwiek inne objawy towarzyszące. Powodów jest sporo, generalnie kolor dymu również jest bardzo pomocny w zdiagnozowaniu usterki (ale ciężki do ogarnięcia np. poprzez forum, bo każdy inaczej te kolory postrzega, bez filmu to wróżenie z fusów). Ważny też jest stan katalizatorów.
Co do dymienia podczas jazdy - warto zwrócić uwagę na ustawienia pompy wtryskowej oraz takie elementy mające wpływ jak luz wirnika turbosprężarki czy szczelność układu dolotowego (zwłaszcza IC). Często też zapominamy o tłumiku i katalizatorach w nim (no, ostatnio spotkałem się ze strumiennicą - o zgrozo - która zawalona sadzą była bardziej niż katalizator). Generalnie samo dymienie w przypadku ostrej jazdy to już kwestia oprócz ostawień czy jakości paliwa (a to często dość istotne w kwestii dymienia) też ogólnego stanu silnika. Czasami nie ma już co na to poradzić. Jednak warto sprawdzić dolot, pompę wtryskową, zatankować lepsze paliwo pod korek i przepalić dobrze tłumik. Wtedy mamy pewność, że to nie błahostka.
Świece w TDSie mają znaczenie podczas odpalania i - samo przez się zrozumiałe - chwilę po uruchomieniu zimnego silnika. Polecam poczytać tematy z tym związane i montaż określonych świec BERU, bez oszczędzania kilku złotych.
Pzdr.
P.S. Co to jest ta "Enigma" w tym wypadku? Przebieg w autach od rocznika 2001 można mniej więcej sprawdzić w ASO (od tych roczników prowadzona była ewidencja w ogólnej bazie).
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
- grzeczny007
- Bywalec
Re: e39 525tds - dymienie po odpaleniu na zimno
witam . Jutro rano nagram odpalanie . i bedziecie mogli sami zobaczyc jaki tam jest kolor itd.
Co do Swiec . Napewno chcialem wymienic swiece przed zima . lecz nie wiedzialem ze trzeba dokladnie beru montowac . Wczesnej nie wymienialem swiec nigdy .
Filtr niedawno byl wymieniany jakies 6 tys km temu . Olej wymieniam co 8 tysiecy . Niestety olej ktory mam to mineralny . . Albo ktos przyoszczedzil pare groszy.... Zamiast polsyntetyka wlal mineral a ja boje sie cokolwiek zmieniac . choc wolalbym jezdzic na polsyntetyku. Ostatnio czyscilem zawor Egr nawet . Stan oleju dokladnie jutro podam !
Enigma tj http://www.enigmatool.pl/ do sprawdzania i korekt licznikow .
Dodano: 25 Wrz 2012 15:26
WITAM .
2 Filmy nagralem . jeden przy odpalaniu .
2 po przejechaniu 8 km
http://www.youtube.com/watch?v=Q2Tza7yc4aQ
http://www.youtube.com/watch?v=cHmPTjFbg94
Co do Swiec . Napewno chcialem wymienic swiece przed zima . lecz nie wiedzialem ze trzeba dokladnie beru montowac . Wczesnej nie wymienialem swiec nigdy .
Filtr niedawno byl wymieniany jakies 6 tys km temu . Olej wymieniam co 8 tysiecy . Niestety olej ktory mam to mineralny . . Albo ktos przyoszczedzil pare groszy.... Zamiast polsyntetyka wlal mineral a ja boje sie cokolwiek zmieniac . choc wolalbym jezdzic na polsyntetyku. Ostatnio czyscilem zawor Egr nawet . Stan oleju dokladnie jutro podam !
Enigma tj http://www.enigmatool.pl/ do sprawdzania i korekt licznikow .
Dodano: 25 Wrz 2012 15:26
WITAM .
2 Filmy nagralem . jeden przy odpalaniu .
2 po przejechaniu 8 km
http://www.youtube.com/watch?v=Q2Tza7yc4aQ
http://www.youtube.com/watch?v=cHmPTjFbg94
- carl0s
- Moderator

- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
O zmianie oleju na inną klasę poczytaj sobie na forum, jest bardzo obszerny wątek.
Kolor dymu sugeruje olej. Nie podoba mi się też dźwięk turbo po odpaleniu - nie powinna tak gwizdać. Sugeruję zdjąć węża z turbiny i skontrolować jej stan - możliwe jest, że "uszczelnienia" są już zużyte i turbo puszcza olej w dolot - na ciepło tego nie widzisz, bo zazwyczaj jedziesz, i podczas pracy turbo odrzutniki pracują, podczas postoju olej może spływać właśnie przez odrzutniki, no i efekt jest widoczny.
Ale to moja sugestia i trochę gdybanie - sprawdź turbo, dowiemy się więcej.
Kolor dymu sugeruje olej. Nie podoba mi się też dźwięk turbo po odpaleniu - nie powinna tak gwizdać. Sugeruję zdjąć węża z turbiny i skontrolować jej stan - możliwe jest, że "uszczelnienia" są już zużyte i turbo puszcza olej w dolot - na ciepło tego nie widzisz, bo zazwyczaj jedziesz, i podczas pracy turbo odrzutniki pracują, podczas postoju olej może spływać właśnie przez odrzutniki, no i efekt jest widoczny.
Ale to moja sugestia i trochę gdybanie - sprawdź turbo, dowiemy się więcej.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
- grzeczny007
- Bywalec
Nie mialem okazji jechac na jakas posiadowke do mechanika. Bo ciagle latam zajety .
Dzis sprawdzilem olej . i mam ponizej kreski troszke . A wymienialem olej jakis miesiac temu. tj 1500km temu. Hmm Jakis ubytek oleju widoczny.
musze sprawdzic to Turbo. I mam zamiar sciagnac intercooler i go wyczyscic. Czy Da sie skutecznie go wyczyscic ?
Dzis sprawdzilem olej . i mam ponizej kreski troszke . A wymienialem olej jakis miesiac temu. tj 1500km temu. Hmm Jakis ubytek oleju widoczny.
musze sprawdzic to Turbo. I mam zamiar sciagnac intercooler i go wyczyscic. Czy Da sie skutecznie go wyczyscic ?
- carl0s
- Moderator

- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
da się - mieszanina płukanki do silnika wymieszanej z K2 akra i do tego benzyna ekstrakcyjna - czynią cuda jeśli chodzi o brudy olejowe. Kłopot jest taki, że jeżeli masz ubytek litra (stan max - min to właśnie litr, masz trochę poniżej, ale kto leje olej do maks?) na 1500 km, to już jest bardzo źle. BARDZO źle. Nie łudź się, że czyszczenie czegokolwiek pomoże. Oczywiście nie zaszkodzi, ale tutaj już musisz myśleć nad ogarnięciem silnika na poważnie.
Koniecznie sprawdź turbinę, możesz to ogarnąć bez mechanika, doczytasz na forum jak. I zrób to jak najszybciej - choroba wściekłych diesli nie atakuje często tds, ale jednak może - a silnika szkoda.
Koniecznie sprawdź turbinę, możesz to ogarnąć bez mechanika, doczytasz na forum jak. I zrób to jak najszybciej - choroba wściekłych diesli nie atakuje często tds, ale jednak może - a silnika szkoda.
None of you seem to understand...
- grzeczny007
- Bywalec
Ja nie mowie ze mam ubytek od maximum do minimum . ale jakies 2 milimetry opadl stan.
Hmm Nie wiem moze to wlasnie ta turbina . Generalnie mam zalamke bo pewnych rzeczy nie umiem zdiagnozowac . nie wiem co jak i gdzie bo mechanikiem nie jestem . chcialbym znalesc kogos w moich okolicach kto bedzie weidzial co to moze byc
Dodano: 30 Wrz 2012 21:00
choroba wscieklych diesli ? dobrze rozumiem ? http://www.youtube.com/watch?v=6BsAQhEP ... r_embedded
Widzialem kiedys cos takiego na wlasne oczy w starym golfie - samozaplon jakis ... masakra ...
Hmm Nie wiem moze to wlasnie ta turbina . Generalnie mam zalamke bo pewnych rzeczy nie umiem zdiagnozowac . nie wiem co jak i gdzie bo mechanikiem nie jestem . chcialbym znalesc kogos w moich okolicach kto bedzie weidzial co to moze byc
Dodano: 30 Wrz 2012 21:00
choroba wscieklych diesli ? dobrze rozumiem ? http://www.youtube.com/watch?v=6BsAQhEP ... r_embedded
Widzialem kiedys cos takiego na wlasne oczy w starym golfie - samozaplon jakis ... masakra ...
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 2011
- Województwo: Śląskie
Zaciaglo olej w dolot,i potraktowal go jak paliwogrzeczny007 pisze:choroba wscieklych diesli ? dobrze rozumiem ? http://www.youtube.com/watch?v=6BsAQhEP ... r_embedded
Ale generalnie to twarda sztuka to volvo .
A z kad kolego jestes,jak blisko to moze cos poradzimy
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
- grzeczny007
- Bywalec
Witam . Jestem z Wałbrzycha . i Chetnie bym sie spotkal z kims kto sie zna na temacie !
Dzis od kolegi uslyszalem ze wlasnie cos podobnego stalo mu sie w lagunie dci .. pare dni temu.
Dzis od kolegi uslyszalem ze wlasnie cos podobnego stalo mu sie w lagunie dci .. pare dni temu.
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
N
grzeczny007 pisze:Witam . Jestem z Wałbrzycha . i Chetnie bym sie spotkal z kims kto sie zna na temacie !
No to lipa ,mamy do siebie ponad 250 kmgrzeczny007 pisze:Witam . Jestem z Wałbrzycha . i Chetnie bym sie spotkal z kims kto sie zna na temacie !
- grzeczny007
- Bywalec
CIekawe czy na forum jest tu ktos kto jest z moich okolic ???
A swoja droga TO w jakim miescie mieszkasz ?? ja czesto pomykam po polsce wiec
)
Plan dzialania mam taki. Chce wyczyscic Odme, sprawdzic turbine , Mysle nad zmiana swiec zarowych , I intrercooler do czysczenia. moze Sprawa sie lekko zmieni ?
A swoja droga TO w jakim miescie mieszkasz ?? ja czesto pomykam po polsce wiec
Plan dzialania mam taki. Chce wyczyscic Odme, sprawdzic turbine , Mysle nad zmiana swiec zarowych , I intrercooler do czysczenia. moze Sprawa sie lekko zmieni ?
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Szczerze mówiąc to oprócz nie do końca prawidłowego dźwięku turbosprężarki, na który zwrócił uwagę Carlos, oraz znacznego ubytku oleju (a przynajmniej tak sugerujesz) to jesteś trochę przewrażliwiony. :] Podczas odpalenia silnika nie było widać żadnej "chmury" ani nawet "bąka". A to że dym idzie po gazowaniu to po pierwsze - diesla się tak nie traktuje. Po drugie - dopiero co odpaliłeś zimny silnik z samozapłonem. Daj mu się trochę rozgrzać. Nie wiem, może się mylę, ale moim zdaniem dywagacje o tym dymieniu to przerost formy nad treścią - są ludzie, którzy mają chmurę za sobą podczas odpalenia czy jazdy i oni faktycznie mają problem. Jak ktoś nie ma problemu to szuka i często przez uporczywe szukanie sam go w końcu powoduje (jak tak będziesz często pokazywał wszystkim jak po gazowaniu dymi to w końcu silnik powie "odwal się"). 
Inna sprawa czy faktycznie ubyło Ci oleju tyle, czy to nie przypadek z niedokładnym pomiarem (za ciepły silnik, skos auta, niedolane podczas wymiany). Już kilka razy po wymianie miałem nie taki jak trzeba stan - a to coś krzywo, a to się śpieszyło etc. Później okazało się, że wszystko jest jak należy i pomiędzy wymianami 0 serwisu. Dwa razy sam odciągałem olej przez bagnet ze swojego silnika, bo okazało się, że niepotrzebnie dolałem i teraz jest ponad max. :] Przy okazji - jaki olej zastosowałeś?
Plan działania dobry, kolejność bym proponował taką:
- sprawdzenie DOKŁADNIE poziomu oleju (równe, poziome podłoże i 3 pomiary - na ciepłym (15min), zimnym i po jednym dniu)
- uzupełnienie oleju w razie potrzeby do poziomu w połowie znaczników (pamiętaj, pomiędzy kreskami jest 1l).
- czyszczenie odmy
- sprawdzenie stanu turbiny
- ponowne dokładne czyszczenie AGR (+ dolot, kolektor ssący)
- czyszczenie IC
- wymiana świec na komplet BERU.
Następnie wpadnij na forum i napisz jak się sprawy mają. Pozdrawiam.
Inna sprawa czy faktycznie ubyło Ci oleju tyle, czy to nie przypadek z niedokładnym pomiarem (za ciepły silnik, skos auta, niedolane podczas wymiany). Już kilka razy po wymianie miałem nie taki jak trzeba stan - a to coś krzywo, a to się śpieszyło etc. Później okazało się, że wszystko jest jak należy i pomiędzy wymianami 0 serwisu. Dwa razy sam odciągałem olej przez bagnet ze swojego silnika, bo okazało się, że niepotrzebnie dolałem i teraz jest ponad max. :] Przy okazji - jaki olej zastosowałeś?
Plan działania dobry, kolejność bym proponował taką:
- sprawdzenie DOKŁADNIE poziomu oleju (równe, poziome podłoże i 3 pomiary - na ciepłym (15min), zimnym i po jednym dniu)
- uzupełnienie oleju w razie potrzeby do poziomu w połowie znaczników (pamiętaj, pomiędzy kreskami jest 1l).
- czyszczenie odmy
- sprawdzenie stanu turbiny
- ponowne dokładne czyszczenie AGR (+ dolot, kolektor ssący)
- czyszczenie IC
- wymiana świec na komplet BERU.
Następnie wpadnij na forum i napisz jak się sprawy mają. Pozdrawiam.
siudek siudkowski
- grzeczny007
- Bywalec
Co do gazowania Na zimnym to nigdy tego nie robie. chcialem pokazac jak to wyglada. Zanim zgasze auto to czekam 30 sekund po jezdzie . zanim odjade po odpaleniu 30 sekund .. Mam szacunek do diesla.
Co do szukania problemu .
Najbardziej mnie drazni zapach oleju jak cofam okno uchylam i zawsze czuje ten olej ! : ( Wierze auto ma swoje juz przejechane. swoje lata . ale jednak wole sie przekonac ze bylem przewrazliwony niz nagle szukac silnika .
Masz racje sprawdze olej dokladnie . jeszcze raz.
I postaram sie te wszystkie rzeczy zrobic .
Co do szukania problemu .
Najbardziej mnie drazni zapach oleju jak cofam okno uchylam i zawsze czuje ten olej ! : ( Wierze auto ma swoje juz przejechane. swoje lata . ale jednak wole sie przekonac ze bylem przewrazliwony niz nagle szukac silnika .
Masz racje sprawdze olej dokladnie . jeszcze raz.
I postaram sie te wszystkie rzeczy zrobic .
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Sam jestem cholernym perfekcjonistą, stąd wiem ile to może narobić problemów. ;] Kiedyś Dominik się śmiał, że mi się nie zgadza stan oleju, bo go sobie sprawdzając przez bagnet wyciągnąłem.
Jeśli czujesz olej to problem - jednak zjawisko "dymienia" u Ciebie, przynajmniej na podstawie zamieszczonych filmów, jest co najwyżej umowne. Zatem jest szansa, że nie ma większych problemów i należy się zająć serwisem. Przy okazji - przejmujesz się jakimś lekkim "dymkiem", który występuje jedynie w sytuacji, która nie powinna mieć miejsca (gazowanie na zimnym, którego to z resztą nie praktykujesz), a jeździsz na oleju mineralnym. Tak samo "wolisz się przekonać, że jesteś przewrażliwiony niż szukać silnika", ale olej nadal mineralny, bo boisz się zmienić. Jak tak dalej pójdzie to wpierw poszukasz drugiej turbosprężarki i nowych szklanek, zanim będziesz szukał tego silnika. To miałem na myśli w poscie powyżej.
Co do ruszania - delikatna jazda na rozgrzewkę jest lepsza niż czekanie na jałowym. Wracając do tematu - wpierw plan działania, następnie wnioski. Wpadnij i napisz jak się sprawy mają.
Pzdr.
Jeśli czujesz olej to problem - jednak zjawisko "dymienia" u Ciebie, przynajmniej na podstawie zamieszczonych filmów, jest co najwyżej umowne. Zatem jest szansa, że nie ma większych problemów i należy się zająć serwisem. Przy okazji - przejmujesz się jakimś lekkim "dymkiem", który występuje jedynie w sytuacji, która nie powinna mieć miejsca (gazowanie na zimnym, którego to z resztą nie praktykujesz), a jeździsz na oleju mineralnym. Tak samo "wolisz się przekonać, że jesteś przewrażliwiony niż szukać silnika", ale olej nadal mineralny, bo boisz się zmienić. Jak tak dalej pójdzie to wpierw poszukasz drugiej turbosprężarki i nowych szklanek, zanim będziesz szukał tego silnika. To miałem na myśli w poscie powyżej.
Co do ruszania - delikatna jazda na rozgrzewkę jest lepsza niż czekanie na jałowym. Wracając do tematu - wpierw plan działania, następnie wnioski. Wpadnij i napisz jak się sprawy mają.
Pzdr.
siudek siudkowski
- grzeczny007
- Bywalec
Radzisz zmienic olej na polsyntetyk ????? Jakie moga byc tego konsekwencje ???
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Nie pisz tyle znaków zapytania - tony postów na forum są o oleju.
siudek siudkowski
- grzeczny007
- Bywalec
Zgadza sie. jest duzo postow . Tylko zaden nic konkretnego nie mowi . Jedni mowia nie wolno zmieniac ... inni zmieniaj .. i teraz nie wiem kogo sluchac . bo Ci co mowia zeby nie zmieniac podaja argumenty ze po zmianeie mozna wyplukac nagar i rozszczelnic silnik . I Tego wlasnie sie boje najbardziej
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
Bo tak naprawde to nikt nie wie co sie moze stac ,wszystko zalezy od stanu silnika i uszczelnien ,tak czy siak producent zalecil taki olej a nie inny i tego powinno sie stosowac ,moja babcia mawiala '' jak czlowiek ma pecha ,to i palec w dupie zlamie'' wiec sam musisz zadecydowac czy w prawo czy w lewo ,lub kompromis ,prosto 
Ps . Bo zapomnialem ,jak wpiszesz w google '' zmiana oleju z takiego na taki diesel '' i klikniesz enter ,to wyskoczy kilka stron z opisem co by bylo gdyby ,zdania za i przeciw ,a nawet takie co sie dzialo lub nie dzialo po dokonanej zmianie ,sa inne fora ,od VW, merca ,forda,opla itp tam tez ludzie opisuja co i jak ,na tym polega szukanie w necie
I tu przypomniala mi sie sprawa z Carlosem ,co tak bardzo sie pogniewalem,teraz z perspektywy czasu wiem ze mial racje '' sorki carlos jeszcze raz ''
Ps . Bo zapomnialem ,jak wpiszesz w google '' zmiana oleju z takiego na taki diesel '' i klikniesz enter ,to wyskoczy kilka stron z opisem co by bylo gdyby ,zdania za i przeciw ,a nawet takie co sie dzialo lub nie dzialo po dokonanej zmianie ,sa inne fora ,od VW, merca ,forda,opla itp tam tez ludzie opisuja co i jak ,na tym polega szukanie w necie
I tu przypomniala mi sie sprawa z Carlosem ,co tak bardzo sie pogniewalem,teraz z perspektywy czasu wiem ze mial racje '' sorki carlos jeszcze raz ''
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Mówią dokładnie na co zwracać uwagę przy wyborze oleju, czym się kierować w silniku, jakie marki są i dlaczego polecane, konkretne modele, ceny, płukanki, sposoby ich stosowania i ewentualne skutki uboczne, wraz z receptami jak im zaradzić. Tylko trzeba chcieć tego poszukać - niestety dużo tego jest, fakt. Ale nic na to nie poradzisz, temat jest obszernie omówiony i omawiany, zatem i materiału jest dużo. Ostatnio nawet o tym była mowa, np.grzeczny007 pisze:Zgadza sie. jest duzo postow . Tylko zaden nic konkretnego nie mowi .
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=11&t=7686
Już tyle razy sam o tym pisałem, że nie chce mi się litanii powtarzać - kto mówi, że "nie wolno zmieniać oleju" i dlaczego? I co oznacza, że może "wypłukać"? A czym jest uszczelniony Twój silnik - nagarem czy uszczelkami? Tak samo jak te wszystkie wymysły, że powyżej jakiegoś przebiegu zmienia się olej na półsyntetyk, a później na mineralny - ktoś kiedyś to wymyślił i tak do dziś każdy powtarza. Tylko mało kto się zastanowi tak naprawdę o co chodzi.
Szybkie fakty, skonfrontuj je z Mechanikiem (nie musi to być od razu inżynier, ale taki prawdziwy, po samochodówce, ze znajomością materiałoznawstwa i z doświadczeniem, znającym się na dieslach choćby):
1. Zajrzyj do instrukcji obsługi lub serwisówki Twojego silnika. Zobaczysz tam zalecany olej - syntetyczny, dla naszego polskiego klimatu najuniwersalniej 5W40. Tylko warunkowo dopuszczony jest SAE 10W40 (w określonych przypadkach). Nie znajdziesz tam żadnej wzmianki o 15W40 ani bazach mineralnych.
2. Nigdzie nie czytałem o procedurze zmiany gęstości oleju względem przebiegu silnika - czym to niby jest podyktowane? Ale konkretnie, jaki szkodliwy chemicznie wpływ ma ten olej na uszczelki czy cokolwiek innego w silniku? Nigdy co prawda nie widziałem żadnych dokumentów dużego Fiata, może tam coś takiego było...
3. Turbodoładowany silnik diesla powinien być smarowany olejem syntetycznym z zasady. Silnik z hydrauliczną samoregulacją luzów zaworowych (a takim jest m51) powinien być zasilany TYLKO olejem syntetycznym, ewentualnie półsyntetykiem (dotyczy niektórych jednostek niektórych producentów, określone z resztą). Gęsty olej mineralny - zależnie od jego jakości - negatywnie wpływa na hydraulikę silnika i turbosprężarkę.
4. Olej mineralny z SAE 15W40 ma zupełnie inne właściwości termiczne i smarujące względem zakresu temperatur. Jego film olejowy nie jest w stanie w pełni chronić powierzchni ciernych silnika, jeśli ten został zaprojektowany z myślą o smarowaniu olejami syntetycznymi. Im gęstszy olej tym gęstszy będzie w niższych temperaturach - gęsty olej w zimę utrudnia rozruch.
5. Uszczelki silnika nie składają się z nagaru - nagar w sprawnym silniku nie powinien się osadzać w nadmiernych ilościach, a tym bardziej być elementem uszczelniającym w jakikolwiek sposób. Jeśli uszczelki są popękane lub przedmuchane, powinny zostać wymienione na nowe.
Prawdą natomiast jest jedno - silnik cały czas nie wiadomo z jakich względów jeżdżony na 15W40, przy okazji nie oszczędzany pod względem obrotów i użytkowany w zimę w niskich temperaturach, może nosić znamiona zużycia materiałowego w znacznie większym stopniu niż taki sam użytkowany prawidłowo. W tym momencie nikt nie da gwarancji co może stać się z silnikiem po zmianie oleju. Do tego właśnie przydatne są rady z forum, mające na celu ustalenie stanu technicznego silnika przed zmianą oraz odpowiedni sposób zmiany.
Tyle. Miłej lektury i powodzenia.
siudek siudkowski