[325 tds]Za mała średnica rury wydechowej?

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
dober
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie
Kontakt:

[325 tds]Za mała średnica rury wydechowej?

Post autor: dober »

Witam, od kiedy kupiłem od bagora czip auto śmiga jak nie diesel, co prawda kopci, ale nie o tym teraz. Jadąc około 50km/h na 4 biegu wciskam gaz auto momentalnie przyspiesza wgniata w siedzenie i zostawia czarną smugę dymu, w środku auta słychać wibrującą rurę wydechową, czy może oznaczać to iż jest za mała jej średnica i auto nie nadąża wyrzucać spalin? dodam iż wibracje są odczuwalne tylko przy przyśpieszaniu, na 4tym i 5tym biegu gdy auto zostawia największa smugę dymu.
Awatar użytkownika
smuz
Bywalec
Rocznik: 1996
Województwo: Świętokrzyskie
Kontakt:

Re: [325 tds]Za mała średnica rury wydechowej?

Post autor: smuz »

tez slyszalem ze wydech trzeba zmienic po wirusie bo inaczej nie wywali tyle spalin ale podobno to nie prawda. Dzis naprawialem tlumnik musialem wymontowac caly bez kanalu i w deszcz i teraz choruje ale nie pokoji mnie wielkosc tlumnika koncowego jest maly bardzo u brata jest dwa razy wiekszy a ma 318i moze mam nie ori bo kata ktos juz wymontowal. Wie ktos jaka wielkosc powinna byc czy tez to nie robi roznicy?
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: wojtek_blekitny »

Leżę na podłodze :lol:
Przepraszam.
Pewnie, że wydech jest liczony dla danych strumieni - prędkości, masowych natężeń przepływu, uwzględnia się fazy rozrządu itd. dobiera średnicę, długość promienie zakrzywień.
Ale skoro takie wnioski płyną z wibracji wydechu, to ja jestem pod wrażeniem :)
Wibruje, bo może być gdzieś niedostatecznie umocowany, a na wysokich biegach odbierasz z silnika zwykle stosunkowo duży moment (opory są już znaczne), to i ciśnienia w cyl. większe, większe drgania, co potęguje zjawisko.
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Mamamuszi »

Też mam" bata" od Bagora ,a że kilka krotnie miałem spawany tłumik końcowy,przyszedł czas na wymianę,okazyjnie zakupiłem orginalną używkę REMUSA z wlotem 10 mm mniejszym niż rura.Obawiałem się, czy nie będzie dławiło mi auta.Nic z tych rzeczy,auto jedzie jak cholera,żadnych ujemnych nastepstw nie zauważyłem.
ODPOWIEDZ