[325 tds]Za mała średnica rury wydechowej?
Moderator: Moderatorzy
- dober
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Łódzkie
- Kontakt:
[325 tds]Za mała średnica rury wydechowej?
Witam, od kiedy kupiłem od bagora czip auto śmiga jak nie diesel, co prawda kopci, ale nie o tym teraz. Jadąc około 50km/h na 4 biegu wciskam gaz auto momentalnie przyspiesza wgniata w siedzenie i zostawia czarną smugę dymu, w środku auta słychać wibrującą rurę wydechową, czy może oznaczać to iż jest za mała jej średnica i auto nie nadąża wyrzucać spalin? dodam iż wibracje są odczuwalne tylko przy przyśpieszaniu, na 4tym i 5tym biegu gdy auto zostawia największa smugę dymu.
- smuz
- Bywalec
- Rocznik: 1996
- Województwo: Świętokrzyskie
- Kontakt:
Re: [325 tds]Za mała średnica rury wydechowej?
tez slyszalem ze wydech trzeba zmienic po wirusie bo inaczej nie wywali tyle spalin ale podobno to nie prawda. Dzis naprawialem tlumnik musialem wymontowac caly bez kanalu i w deszcz i teraz choruje ale nie pokoji mnie wielkosc tlumnika koncowego jest maly bardzo u brata jest dwa razy wiekszy a ma 318i moze mam nie ori bo kata ktos juz wymontowal. Wie ktos jaka wielkosc powinna byc czy tez to nie robi roznicy?
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
Leżę na podłodze
Przepraszam.
Pewnie, że wydech jest liczony dla danych strumieni - prędkości, masowych natężeń przepływu, uwzględnia się fazy rozrządu itd. dobiera średnicę, długość promienie zakrzywień.
Ale skoro takie wnioski płyną z wibracji wydechu, to ja jestem pod wrażeniem
Wibruje, bo może być gdzieś niedostatecznie umocowany, a na wysokich biegach odbierasz z silnika zwykle stosunkowo duży moment (opory są już znaczne), to i ciśnienia w cyl. większe, większe drgania, co potęguje zjawisko.
Przepraszam.
Pewnie, że wydech jest liczony dla danych strumieni - prędkości, masowych natężeń przepływu, uwzględnia się fazy rozrządu itd. dobiera średnicę, długość promienie zakrzywień.
Ale skoro takie wnioski płyną z wibracji wydechu, to ja jestem pod wrażeniem
Wibruje, bo może być gdzieś niedostatecznie umocowany, a na wysokich biegach odbierasz z silnika zwykle stosunkowo duży moment (opory są już znaczne), to i ciśnienia w cyl. większe, większe drgania, co potęguje zjawisko.
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
-
Mamamuszi
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
Też mam" bata" od Bagora ,a że kilka krotnie miałem spawany tłumik końcowy,przyszedł czas na wymianę,okazyjnie zakupiłem orginalną używkę REMUSA z wlotem 10 mm mniejszym niż rura.Obawiałem się, czy nie będzie dławiło mi auta.Nic z tych rzeczy,auto jedzie jak cholera,żadnych ujemnych nastepstw nie zauważyłem.