przekladka

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

waldek
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

przekladka

Post autor: waldek »

Witam panowie mam takie pytanko ,czy jest mozliwa perzekladka motoru 525d do tdsa,napewno jest,tylko czy aby to sie oplaci?POZD.
panowie dodam jeszcze ze mam dawce,zastanawiam sie nad taką przeróbką i chciałbym sie dowiedzieć co mnie czeka.

[ Dodano: Czw Paź 09, 2008 10:23 am ]
moze ktos z was juz probowal cos podobnego?POZD.

[ Dodano: Wto Paź 14, 2008 6:32 pm ]
Witam,nikt nic nie doradzi?

[ Dodano: Wto Paź 14, 2008 6:35 pm ]
nikt z was takich rzeczy nie robil?
kazio1919
Bywalec
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 1999
Województwo: Łódzkie

Post autor: kazio1919 »

to czy to sie opłaci to zalezy od ciebie napewno czeka cie kawał roboty sam silnik to nie wszystko musisz miec okablowany silnik z kompem oraz stacyjką ,i dobrego elektryka niejestem pewny ale skrzynie biegów tez bys musiał wrzucic i kombinacje z wałem tez cie nie ominą w/g mnie nie warto
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: wojtek_blekitny »

Mechanicznie do zrobienia [pozostają generalnie niuanse takie jak zgodność "pasowania" niektórych części (mam na myśli to, że niekiedy ten sam motor lub ogólnie auto przechodzi konstrukcyjne zmiany w późniejszych okresach. Mało tego- wersje wypuszczane do innych państw mogą mogą się różnić od tych dostępnych u nas <choćby gwintami, ale nie tylko...>.
Po prostu producent blokuje w ten sposób przerzuty części między rynkami określonych państw) etc].
Ale tym bym się raczej nie przejmował-> np. łapy idzie przespawać, mocowania dorobić lub powycinać od dawcy i dospawać itd.
Z resztą, to zależy skąd jest dawca i czy z podobnego rocznika

Opłacalność zabiegu zależy, moim zdaniem, od umiejętności elektryka, albo raczej tego, czy znasz dobrego fachowca, który Cię nie "zedrze" robiąc przy tym "grube godziny". Wiązek jest sporo, pakiet czujników w nowszych konstrukcjach większy <w końcu oparty jest już o Common Rail> i jego cennika, pracy mu na pewno przy tym nie zabraknie :wink:

Jeżeli koszt dawcy + robocizny <głównie jałmużny dla elektryka :mrgreen: > będzie znacznie mniejszy niż dopłata do 525d przy sprzedaży Twojego auta, to warto zmieniać silnik.
Jeżeli różnica o której wspomniałem będzie niewielka, to wtedy warto sprzedać swoje auto i kupić 525d, chyba, że baaardzo lubisz majsterkować :wink:
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
ODPOWIEDZ