Wskaźnik doladowania
Moderator: Moderatorzy
-
tdserek
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Dolnośląskie
- Kontakt:
w turbo benzynach wytwarzane jest podcisnienie w ukladzie dzieki przepustnicy ...w dieslach wskaznik dziala tylko w zakresie 0 i wiecej
wskaznik pokazuje 0 bo nie ma wytwarzanego cisnienia dopiero gdy zaczynamy jechac z obciazeniem wskaznik pokazuje wartosc
montaz wskaznika wg upodoban:D
wskaznik pokazuje 0 bo nie ma wytwarzanego cisnienia dopiero gdy zaczynamy jechac z obciazeniem wskaznik pokazuje wartosc
montaz wskaznika wg upodoban:D
troche mocniejsze m51 [biturbo] 2xxKM i 4xxNM
oraz
troche mocniejsze m52 [turbo] 3xxkm i 4xxnm stage1
troche mocniejsze m50 [turbo] 4xxkm i 5xxnm stage2
troche mocniejsze m50s[turbo] 5xxkm i 6xxnm stage3
oraz
- Deacon
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 2005
- Województwo: Śląskie
oki dzieki za wyjasnienie 
ja wiem, ze wg upodoban ale chcialem to zamontowac tak, zeby nie szpecilo i nie moge znalezc dogodnego miejsca. wskaznik w kubku przykrecony do deski, np kolo glosnika kierowcy chyba nie bedzie zbyt fajnie wygladal. tak mysle, zeby wymontowac slupek, kupic kubek na slupek, zlozyc to fajnie, troche wlukna szklanego, troche szpachli, lakier i dac slupek do flokowania w oryginalnym kolorze. na slupku by fajnie wygladalo. ewentualnie pod popielniczka.
a ty zamontowales wskaznik u siebie? bo na jakims innym forum czytalem, ze miales takie plany.
"wskaznik najlepiej montowac na rurze aluminiowej przy kolektorze ssacym jezeli jest plasitkowy badz w kolektorze gdy jest aluminiowy pozdrawiam"
mozesz wyjasnic? na ktorej rurze? jak w kolektorze? w tds'ach wszystkie kolektory ssace sa aluminiowe.
ja wiem, ze wg upodoban ale chcialem to zamontowac tak, zeby nie szpecilo i nie moge znalezc dogodnego miejsca. wskaznik w kubku przykrecony do deski, np kolo glosnika kierowcy chyba nie bedzie zbyt fajnie wygladal. tak mysle, zeby wymontowac slupek, kupic kubek na slupek, zlozyc to fajnie, troche wlukna szklanego, troche szpachli, lakier i dac slupek do flokowania w oryginalnym kolorze. na slupku by fajnie wygladalo. ewentualnie pod popielniczka.
a ty zamontowales wskaznik u siebie? bo na jakims innym forum czytalem, ze miales takie plany.
"wskaznik najlepiej montowac na rurze aluminiowej przy kolektorze ssacym jezeli jest plasitkowy badz w kolektorze gdy jest aluminiowy pozdrawiam"
mozesz wyjasnic? na ktorej rurze? jak w kolektorze? w tds'ach wszystkie kolektory ssace sa aluminiowe.
-
tdserek
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1998
- Województwo: Dolnośląskie
- Kontakt:
eee ja u siebie mam kolektor ssacy plastikowy tak bylo po lifcie w 96 o ile dobrze pamietam
ktos tu wrzucal jak zamontowal w kolektorze aluminiowym dla tych co nie maja to mozna w rurze aluminiowej idacej od ic do kolektora ssacego zaraz przy kolanku 90 stopni kolo zaworu egr
u siebie posiadam 3 zegary temp oleju temp spalin oraz doladowanie zamontowane centralnie na konsoli srodkowej... wyglada ok i sa w kolorze
czyli podswietlanie burszytonowe
ktos tu wrzucal jak zamontowal w kolektorze aluminiowym dla tych co nie maja to mozna w rurze aluminiowej idacej od ic do kolektora ssacego zaraz przy kolanku 90 stopni kolo zaworu egr
u siebie posiadam 3 zegary temp oleju temp spalin oraz doladowanie zamontowane centralnie na konsoli srodkowej... wyglada ok i sa w kolorze
troche mocniejsze m51 [biturbo] 2xxKM i 4xxNM
oraz
oraz
- Deacon
- Bywalec Wyjadacz
no to gdzie fotki??
porob fotki zegarkow i jak zamontowales ten waz w kolektorze. pozostale czujniki pod co podpiales? wogole to moglbys zalozyc nowy temat np "dodatkowe wskazniki w tds'ie" i tam dac fotki i opisac co i jak zrobiles 
kifiu ma zamontowany w kolektorze, wiercil dziurke. ja slyszalem, ze mozna pod jakis waz od turbiny podlaczyc ale nie wiem jaki.
kifiu ma zamontowany w kolektorze, wiercil dziurke. ja slyszalem, ze mozna pod jakis waz od turbiny podlaczyc ale nie wiem jaki.
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
Wierć albo rurę między turbo a kolektorem dolotowym albo kolektor dolotowy 
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
chyba rura ktora idzie od kolektora do turbo jest cienka nie bedzie sie dobrze trzymac!
a kolektor mam plastikowy, znowy jakis tam wezyk w okolicach turbiny zeby trojnik tam wstawic to niemam nic takiego, mam plecionke jakas ok 15 cm, ale jak rozetne plecionke to bedzie armagiedon... pomozcie mi gdzie mam zamontowac ten skubany wezyk, prad juz podlaczylem wskaznik tez tylko tego mi brakuje aby wszystko dzialalo. ps: fajnie swieci tak na morsko krystalicznie
)
a kolektor mam plastikowy, znowy jakis tam wezyk w okolicach turbiny zeby trojnik tam wstawic to niemam nic takiego, mam plecionke jakas ok 15 cm, ale jak rozetne plecionke to bedzie armagiedon... pomozcie mi gdzie mam zamontowac ten skubany wezyk, prad juz podlaczylem wskaznik tez tylko tego mi brakuje aby wszystko dzialalo. ps: fajnie swieci tak na morsko krystalicznie
a gdzie jest to vastegate czy jakos tak??? przy samej turbinie niemam zadnego gumowego weza!!
[ Dodano: Sro Paź 15, 2008 7:16 pm ]
"Deacon" wzuc prosze fotke tego gumowego wezyka i jak sie tam wpioles, chodzi mi gdzie to jest!!! ja niemoge nic znalezc nic u siebie i tez niewiem do czego sa te wszystkie kable i przewody, nie chce nic popiepszyc!! wzuc prosze fotke !!!
[ Dodano: Sro Paź 15, 2008 7:16 pm ]
"Deacon" wzuc prosze fotke tego gumowego wezyka i jak sie tam wpioles, chodzi mi gdzie to jest!!! ja niemoge nic znalezc nic u siebie i tez niewiem do czego sa te wszystkie kable i przewody, nie chce nic popiepszyc!! wzuc prosze fotke !!!
- Deacon
- Bywalec Wyjadacz
kolega Kisol ma tak podpiete, zobacz pare postow wyzej. fajnie by bylo, jakby zrobil jakas fotke i wrzucil jak to wyglada. ja jeszcze nie montowalem wskaznika. pytalem go i potwiertdzil, ze wpial sie w wezyk na tym zdjeciu:

nie usmiecha mi sie wiercic dziur w kolektorze. jesli rzeczywiscie mozna sie wpiac w ten wezyk przy turbinie (wastegate to to po prawej stronie na fotce) to byloby super. juz sobie nawet wypatrzylem wskaznik na allegro i odkladam kase bo kosztuje 200zl
ale ma elektryczny czujnik, czyli jest bardziej dokladny i ma podswietlnie na bursztynowo, czyli idealnie pasuje pod deske bmw 

nie usmiecha mi sie wiercic dziur w kolektorze. jesli rzeczywiscie mozna sie wpiac w ten wezyk przy turbinie (wastegate to to po prawej stronie na fotce) to byloby super. juz sobie nawet wypatrzylem wskaznik na allegro i odkladam kase bo kosztuje 200zl