Omega B 2.5 TDS ciężko odpala i rzuca na obrotach

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

GERMAN
Świeżak
Świeżak
Seria: Opel
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: Omega B
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Omega B 2.5 TDS ciężko odpala i rzuca na obrotach

Post autor: GERMAN »

Posiadam Opla Omege B z silnikiem 2.5 TDS 1995r i mam problem z uruchomieniem . Wymieniłem świece żarowe i problem nie zniknął , trzeba kilka razy świecę podgrzać i długo kręcić żeby odpaliła , jak już odpali to tak jak by na wszystkie cylindry nie przepalała . Po prostu jak już zapali to rzuca ją zanim wejdzie na normalne obroty. Jak się już rozgrzeje to odpala normalnie , dodam że cieknie mi ropa z wtrysku sterującego . Ciężko jest mi to zdiagnozować przez co się tak zachowuje ponieważ próbowałem się podłączyć pod dwa sprzęty diagnostyczne i nie idzie się połączyć ze sterownikiem silnika :/ Z góry dzięki za pomóc :)
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 2011
Województwo: Śląskie

Re: Omega B 2.5 TDS ciężko odpala i rzuca na obrotach

Post autor: patryk1981 »

Zapewne ropa cofa sie z pompy,pomacaj reka pompe od spodu zobacz czy nie jest mokra choc troszke, jesli jest to znaczy ze masz pozamiatane,co do wtrysku mokrego, z tego co sie orietuje to germancy nie przewidzieli tego ze kowalski bedzie mial mokre wtryski i samochodzik bedzie chodzil jak zegarek, uznali pewnie ze wszystko musi byc suche i nie cieknace tak czy nie :wink:
Musisz wyeliminowac to co juz wiesz, cofajace sie paliwo, to zmora dnia nastepnego, zawsze sa jakies jaja, nie pisze tego ze tak mi sie wydaje, ale dlatego ze tak mam, ale ja sobie remontuje powoli swoja druga pompe, i jak skoncze to ja zamontuje, puki co tez mi sie poci i rano coprawda odpala od strzala, ale w momencie, mam jak by zanik pracy i takie dup, poczym wskakuje na obroty szybko dobija paliwo do przewodow i jest cacy , nie bede sie rozpisywal, bo piszac nie jestem w stanie tego przekazac na tzw,papier ale zacznij od wyciekow, to jest klucz do zwyciestwa. Powodzenia
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
GERMAN
Świeżak
Świeżak

Pompa jest niby sucha choć nie jestem pewien bo z tego wtrysku się leje a przy odpalaniu jak zabuja tym silnikiem to wszystko jest mokre . Zacznę od wymiany wtrysku , odtłuszczę wszystko co jest zarzygane i zobaczę jaki będzie efekt. Powiedz mi taką rzecz jeszcze , czy może to być przyczyna elektroniczna ? Jakiś czujnik czy coś takiego ? Raz miałem tak że ropa cieknąca z tego wtrysku dostała się na czujnik temp. cieczy który jest pod nim , ropa zrobiła zware i chodził na ciepłym czy na zimnym od 900 do 1100 obr. i tak se podrzucał . Z kodów błędów wyczytałem ze ,, Czujnik temperatury płynu chłodzącego , zwarcie obwodu '' , odłączyłem wtyczkę umyłem , podłączyłem z powrotem i wtedy elegancko chodziła.
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec

Czyli Tobie nie poci sie wtrysk, tylko napier...a po calym silniku, lo moatko.
Zrub sobie prosty test, odpal silnik doprowag go do temperatury w pionie, jesli stwierdzisz ze silnik chodzi idealnie, to wes do reki klucz numer 17 i na chodzacym silniku odkrec, w sensie popusc nakretke jednego z wtryskow, wyberz sobie dowolny masz 6 :-) , nic sie nie martw jak z podnakretki psiknie ropa i nomentbedzie psikac, popatrz na silnik i powiedz czy, rana jak zimny to tak buja motorem, potem wiadomo :-) powycieraj motor z ropy :-)
GERMAN
Świeżak
Świeżak

To ja bym musiał z trzy przewody popuścić , bo jak ją odpalę to tak jak by na trzy albo ze dwa gary nie paliła i po chwili tak jak by na jeden i zaraz chodzi dobrze. To jest właśnie taki efekt jak by się zapowietrzała . A to może być przyczyna pompy wstępnej w zbiorniku ( jeśli ona ma coś takiego ) ?
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec

To powiedz, , tak jak by, czy konkretnie trzy nie pracuja. ? !, jak masz nie szczelna pompe to taki efekt jest normalny, bo po odpaleniu brakuje paliwa w poszczegulnych wtryskach, to jest efekt zapowietrzenia, jeden i drugi przewod wtryskowy ma cisnienie robocze, a nastepne nie, i pompa w nastepnym cyklu pracy dobija to cisnienie i z tad jest takie ciepanie silnikiem, w druga strone, teraz od strony wtrysku nieszczelnego, czytaj J/W.
Szczelnosc to podstawa, diesel to nie benzyna.
Moja jeszcze jedna rada,rano wsiadasz do woza, odpalasz, i odrazu jeden i dwa, ,pamietaj zimnego nie cisnij, , jedziesz na jedynce powiedzmy te 150 m z obrotami do 1800, poczym sie zatrzymaj i na luz, sciagasz noge ze sprzegla, jesli silnik bedzie miare w normie pracowal, to Twoj problem ewidentnie i bez dyskusyjnie polaga na zapowietrzeniu ukladu wtryskowego.
GERMAN
Świeżak
Świeżak

Zrobiłem tak jak mówisz i się sprawdza , po przejechaniu te 100 m chodzi normalnie , nawet na postoju jak go odpalę to po chwili chodzi normalnie . Musze zacząć od wtrysku żeby robić co kolwiek innego . Dzięki wielkie za odpowiedz :)
ODPOWIEDZ