E-34 525 tds -chłodzenie

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

hyszkin
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 2002
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

E-34 525 tds -chłodzenie

Post autor: hyszkin »

witam..mam świadość tego, że nie będę oryginalny jak napiszę o problemach z chodzeniem. Jasne jest że te tematy były juz poruszane wielokrotnie, ale nie mogłem dopatrzyć się mi pasującego. Jeżeli ktoś już o tym czytał, bądż pisał to proszę o odesłanie. chodzi o to, żę w ostatnim okresie czasu jak stoję o w korku, a stoje częto bo poruszam sie przede wszystkim po wawie, wskazówka temp nieoczekianie podbija do czerwonego pola, poczym po chwili lekko się cofa (pewnie wisco się załącza) porblemu w ogóle nie ma w czasie jazdy. Tu muszę zaznaczyć, że taka sytuacja dzieje się jedynie jak mam włączoną klimę, którą reaktywowałem w tym roku. Generalnie z układem chłodzenia do momentu uruchomienia klimy nie miałem. Zależy mi na czasie ponieważ szykuje mi się wyjazd do chorwacji a tam zdaje się są trochę większe temperatury, co prawda może mniej korków:) różni z którymi rozmawiałem mówią, że może to mieć związek z chłodzeniem klimy ale ona (jeżeli dobrze mi się wydaje) nie ma swojego wentylatora tylko chłodzi się od wisco, wieć o co może chodzić?

Dodano: Nie Sie 08, 2010 9:39 am

mam świadomosć tego, że nie "wypada" post pod postem, ale nie nie opisałem do końca jeszcze mojej przypadłosci a może być istotnym to, że klima jakoś dziwnie, samoistnie się wyłącza poczym po chwili znów działa i tak co jakis czas z przewagą działania. Przed nabiciem wszystko było ok.
Awatar użytkownika
niebo
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

E-34 525 tds -chłodzenie

Post autor: niebo »

Układ klimatyzacji musi mieć swój wentylator do schładzania czynnika chłodzącego
http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?m ... g=64&fg=60
Co do ''wędrującej'' wskazówki temperatury temat przerabiałem pół roku.Diagnozy komputerowe i mechaników, wymiany podzespołów: termostat,pompa wody,płyn chłodzący,czujnik temp. i załączania dodatkowego wentylatora -(którego Ty nie masz-dziwne) Tu jest mój post o podobnym problemie:
http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=6&t=4546
hyszkin
Bywalec

E-34 525 tds -chłodzenie

faktycznie mam tam jakiś wentylator, tyle że u mnie jest trochę odwrotna sytuacja niż u ciebie Niebo..w każdym bądż razie musi to mieć jakiś związek z klimą. Być może wentyltor klimy nie działa, dlatego też co jakiś czas klima się wyłącza a temparatura chłodniczki dodatkowo nagrzewa chłodnice silnika co powoduje wzrost jego temparatury. Jeżeli jest to możlwie to jaka jest przyczyna takiej sytuacji? Klima była nabijana w sposób standardowy przy pomocy tzw "kombajnu"
A czy wiatrak klimy powinien chodzic przez cały czas od monetu włączenia do jej wyłaczenia czy też podobnie jak wisco raz na jakiś czas w zależności od temperatury?
Dodam jeszcze jedno spostrzeżenie, być może istotne, w momencie gdy klima samoczynnie się wyłącza to w ogóle nie reaguje na przycisk włączania i wyłączania dopiero po jakims czasie wszystko wraca do normy i tak do momentu kolejnego wyłączenia.

Dodano: Nie Sie 08, 2010 7:28 pm

faktycznie mam tam jakiś wentylator, tyle że u mnie jest trochę odwrotna sytuacja niż u ciebie Niebo..w każdym bądż razie musi to mieć jakiś związek z klimą. Być może wentyltor klimy nie działa, dlatego też co jakiś czas klima się wyłącza a temparatura chłodniczki dodatkowo nagrzewa chłodnice silnika co powoduje wzrost jego temparatury. Jeżeli jest to możlwie to jaka jest przyczyna takiej sytuacji? Klima była nabijana w sposób standardowy przy pomocy tzw "kombajnu"
A czy wiatrak klimy powinien chodzic przez cały czas od monetu włączenia do jej wyłaczenia czy też podobnie jak wisco raz na jakiś czas w zależności od temperatury?
Dodam jeszcze jedno spostrzeżenie, być może istotne, w momencie gdy klima samoczynnie się wyłącza to w ogóle nie reaguje na przycisk włączania i wyłączania dopiero po jakims czasie wszystko wraca do normy i tak do momentu kolejnego wyłączenia.
Awatar użytkownika
niebo
Bywalec Gadulec

E-34 525 tds -chłodzenie

W E34 po włączeniu klimy wentylator elektryczny musi pracować od razu -na pierwszym biegu. Prawdopodobnie przez to że wentylator się nie włącza masz za duże ciśnienie w układzie klimy i żeby czegoś nie rozsadziło elektronika wyłącza klimę -to jest tylko moje przypuszczenie.
Użyj ''szukaj'' na forum jest o tym dużo. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992

E-34 525 tds -chłodzenie

Post autor: raven_1983 »

"Jakiś" nie koniecznie oznacza wentylator klimy...

UWAGA poniżej treść na którą część osób czekało długo... obiecane zdjęcie elektrycznego wentylatora dodatkowego, NIE będącego wiatrakiem klimy.

Poniższy wentylator pochodzi z auta fabrycznie nie posiadającego klimatyzacji, wyposażonego natomiast w odczepiany hak do przyczepy.
w1.jpg
w2.jpg
hyszkin
Bywalec

E-34 525 tds -chłodzenie

właśnie dokonałem szczegółowych oględzin i z całą pewnością jest tam jakiś wentylator wyglądem podobny do tego powyżej. Zaobserwowałem żę co chwilę się włącza i wyłącza i napewno ma to związek z klimą. Na wyłączonym silniku, czyli gdy sprężarka klimy nie działa, gdy wcisnę włącznik klimy wiatrak zaczyna chodzić i chodzi aż do monetu wyłączenia przycisku. Czyli wychodzi na to, że dzieje się coś ze sprężarką klimy, co chwilę się włacza i wyłącza samoczynnie a co za tym idzie włącza i wyłacza wiatrak. Jak napisałem na samym początku tematu niedawno reaktywowałem klimię, nie chodziała przez jkieś 1,5 roku przez walnięty napinacz paska. Jeszcze przed awarią nie było takich sytuacji działała ok.
Awatar użytkownika
Davido
Bywalec

E-34 525 tds -chłodzenie

Post autor: Davido »

ten wentylator ma dwa biegi (wolny i szybki)ten drugi jak uslyszysz to temperatura plynu chlodzacego napewno wzrosla :mrgreen:
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

E-34 525 tds -chłodzenie

Albo nabili za dużo czynnika (mało prawdopodobne) albo doszukujesz się nieprawidłowości w pełni prawidłowym działaniu układu klimatyzacji.

Na temat klimatyzacji pisaliśmy już bardzo dużo i bardzo szeroko - poszukaj.

Wiatrak na drugi bieg to wzrost temperatury silnika (między 5 a 6 cylindrem) lub nadmierny wzrost ciśnienia w układzie klimatyzacji.
hyszkin
Bywalec

E-34 525 tds -chłodzenie

faktycznie mój problem jest zależny od klimy, jeżeli było już pisane na ten temat to poszukam. Dzięki za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

Dodano: Śro Sie 11, 2010 7:32 am
Janexex
Świeżak
Świeżak
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

E-34 525 tds -chłodzenie

Post autor: Janexex »

Witam.PO kilku kilometrach jazdy samochód czasami słabo ciągnie,ale nie zawsze,a po ok 10km temperatura wody gwałtownie rośnie do max i wypycha wodę do góry w zbiorniku. Czy ma to związek z uszczelką czy bardziej z pompą.Termostat jest wymieniony.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

E-34 525 tds -chłodzenie

Zacznij od sprawdzenia czy w płynie są spaliny, ale nie jeździj za dużo...

Jak nie ma spalin to pewnie pompa wody.

Może jeszcze być wiskoza jak i sama chłodnica.
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Touring/Kombi
Województwo: Lubuskie

E-34 525 tds -chłodzenie

Post autor: karol-lolek »

Witam
Miałem duże ciśnienie w układzie, jak silnik był rozgrzany to wode również mi wypychało... Przyczyną była uszkodzona uszczelka pod głowicą... koszt uszczelki to 175zł Goetz do tego śruby jakieś 110zł robocizna 200zł, warto dać głowice do sprawdzenia moja na szczęście nie była popękana za sprawdzenie z planowanie zapłaciłem 200zł. Przy takiem remoncie proponuje wymienić rozrząd :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
gilmor
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Województwo: Łódzkie

Re: E-34 525 tds -chłodzenie

Post autor: gilmor »

Panowie a ja mam taki problem jak miałem dokręcony korek to mi górę chłodnicy rozszerzyło i 2x pękł mi przewód od chłodnicy ten górny (wydaje mi się że mógł być mocno zmęczony), bądź co bądź sprawa w chwili obecnej wygląda tak,że wskazówka staje do pionu i nie idzie ani trochę dalej natomiast dziś jak go mocno pocisnąłem to płyn mi wywaliło ok litra byłem tds ostatnio na mazurach nic sie nie działo przy czym korek dokręcam do oporu i cofam ok 1/4-1/3 obrotu oczywiście korek od wlewu płynu. Nie wiem czy mam rwać głowicę czy to jednak jakaś inna głupota mam doświadczenia z m30b35 silnikiem i tam raz też mi rozwaliło chłodnicę od ciśnienia po zrobieniu czapki ale wycieku nie ma i nie wiem co mam teraz robić...
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Rocznik: 1994

Post autor: wojtek_blekitny »

Sprawdź najpierw z innym korkiem wlewu. Jeśli się powtórzy to zrób test na obecność spalin w układzie chłodzenia.
Warto sprawdzić-skontrolować jeszcze termostat,pompę wody i chłodnicę(czy nie jest zabrudzona) oraz 'visco'.
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
Awatar użytkownika
niebo
Bywalec Gadulec

Kolega miał identyczny problem , wymienił korek, chłodnicę, termostat i pompę -pomogło na krótki czas. Skończyło się naprawą głowicy.
ODPOWIEDZ