e34 524td (M21) - horrendalne zużycie oleju

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Żyraf
Świeżak
Świeżak
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 524d/td
Rocznik: 1989
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

e34 524td (M21) - horrendalne zużycie oleju

Post autor: Å»yraf »

Witam
Mam taki problem z moją 524. Auto jeździło na oleju platinum ultor 15/40, wszystko było elegancko, od wymiany do wymiany dolałem półtora litra (0,1 /1000).
Przyszło do wymiany oleju. Zalałem ją dużo lepszym smarowidłem (Fuchs 10/40, klasy CG) i co? kopcić nie zaczęła na niebiesko, wycieki się żadne nie pojawiły (lekko zapocona miska i ubrudzona rura od turbo były wcześniej, nawet nie urosły) a oleju zniknęło pół stanu(prawie litr!) przez trasę 200 km. ktoś ma jakiś pomysł? Słucham wącham oglądam i głowię się pół nocy a pomysłów kompletnie brak.
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Re: M21 524td horrendalne zużycie oleju

Post autor: N2O »

Zdaje się że tych silników nie zalewa się klasą CG.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
fryc
Bywalec
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Województwo: Lubuskie

Post autor: fryc »

nie lej 10/40 jak lałeś 15/40 nie schodzi się klase niżej.rzadszy olej szybciej się przepuszcza bo zużycie na pewno masz skoro bierze olej w tej ilości.ja miałem wytarte pierścienie to mi jarał 1.5litra na 100km.
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

fryc pisze:nie lej 10/40 jak lałeś 15/40 nie schodzi się klase niżej.rzadszy olej szybciej się przepuszcza bo zużycie na pewno masz skoro bierze olej w tej ilości.ja miałem wytarte pierścienie to mi jarał 1.5litra na 100km.
Następny mądry podwórkowy mechanik.... Niby czemu nie przechodzi się o klasę, a nawet dwie w gatunku oleju? No, uzasadnij. Bo co, bo będzie spalał olej? Bo pojawią się mistyczne "wycieki"? Bo silnik wybuchnie i ogniem piekielnym zionie z rury? Czy może dlatego, że tak mówią wszyscy "mądrzy mechanicy", bo w dużym fiacie jak było 100000 na zegarze, to już lało się smołę "bo będzie ciekło"?

Moja propozycja jest taka - jak nie wiesz, to się nie odzywaj, jak "podejrzewasz", to podejrzewaj sobie po cichu, a jak nie jesteś pewien, to się dokształć, bo powtarzając mity i obiegowe opinie tylko wprowadzasz w błąd innych.

@Żyraf - skoro silnik nie kopci, a przy zużyciu rzędu już litra na 1000 km widać niebieskie zabarwienie spali (a swoją drogą "pół stanu" to pół litra, poziom min - max w BMW to zawsze jest jeden litr) - a u Ciebie nie ma kopcenia, wycieków też nie widać - to albo silnik dematerializuje olej, co podważa prawa fizyki ;) - albo jednak olej bierze, i kopci, tylko nie zauważyłeś, albo - i to też jest prawdopodobne - wymiana nastąpiła niezgodnie ze sztuką, czyli po wymianie filtra i zalaniu oleju "do stanu" i uruchomieniu silnika nie uzupełniono oleju, który w naturalny sposób został uwięziony w filtrze.

Moja propozycja jest taka - uzupełnić "do stanu", trasa 20 km, sprawdzić, ewentualnie uzupełnić do stanu, i kolejna trasa, tym razem 100 km, najlepiej z kimś na ogonie, kto mógłby zaobserwować spaliny, zwłaszcza pod obciążeniem.

Inaczej nic nie wydedukujemy. I nie przejmuj się głupotami typu "nie lej lepszego, bo skopiesz silnik". Owszem, jeśli silnik już jest zużyty, to będzie olej pochłaniał, ale w tej sytuacji lanie smoły tylko na chwilę zamaskuje problem - a nie sprawi, że problem zniknie.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Re: e34 524td (M21) - horrendalne zużycie oleju

Post autor: siudek »

Jeśli tylko mogę wtrącić - jak kolega dokonywał wymiany oleju na inną klasę to jak to wyglądało? Druga sprawa czy ten Fuchs jest zgodny z normami dla m21?

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Żyraf
Świeżak
Świeżak
Model: 524d/td
Rocznik: 1989
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Å»yraf »

tak panowie.
obserwacja zużycia pół stanu po 200 km była od uzupełnienia do pełnego stanu przed trasą. trasa 200 km i zeszło pół stanu.
Przyznam szczerze, że ten olej wlałem bo taki akurat był, dedykowany do wysilonych silników diesla z doładowaniem w nowoczesnych maszynach rolniczych (bardzo proszę nie cisnąć od buraków, zupełnie nie tak się u mnie znalazł).
Dodam że ojciec w M51 318 tds (silnik pół roku po remoncie) nie odnotował żadnych zmian poza cichszą pracą.
zużycie oleju spada, po następnych 100 km ubyło znacznie mniej niż 1/4 stanu, podejrzewam, że uszczelnienia i pierścienie z których został wypłukany nagar i wszelkie brudy (silnik ma ponad 350kkm bez tknięcia) po mału się budzą i na nowo układają.

Aha, i dodam że na tym smarowidle zdecydowanie ciszej chodzi i generuje mniejsze wibracje, szczególnie na zimno.

ps. wyglądało normalnie, spuszczony olej na ciepłym świeży filtr i olej wlany.
Z tym, że w zamyśle po około 1500 km zrobię to jeszcze raz, by się pozbyć wymytych zanieczyszczeń.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Żyraf pisze:Przyznam szczerze, że ten olej wlałem bo taki akurat był, dedykowany do wysilonych silników diesla z doładowaniem w nowoczesnych maszynach rolniczych (bardzo proszę nie cisnąć od buraków, zupełnie nie tak się u mnie znalazł).
Nie jestem na bieżąco, ale czy nowoczesne maszyny rolnicze są uturbione z IC i mają hydrauliczną samoregulację luzów zaworowych? Pytam poważnie. Jeśli wlałeś "cokolwiek, bo to akurat jest pod ręką i kolega mi powiedział, że będzie dobrze" to mogłeś napytać sobie biedy przez lekkomyślność (lub brak "myślności"). Nie wiem co to za olej i nie chce mi się szukać (jedynie marka jest mi znana jako całkiem dobra), jednak ja jeśli ten konkretny typ nie spełnia norm podanych dla silników diesla BMW to zwyczajnie bym tego nie zalał. Nie chodzi tu o jakieś specjalne ładne certyfikaty tylko o normy (zasadnicza różnica).

Na 200km zeszło Ci pół litra oleju i twierdzisz, iż auto nie kopci. Może jeszcze raz przyjrzyj się dobrze czy na pewno nie masz nigdzie wycieku (podstawa filtra oleju, miska, pokrywa rozrządu). Trochę dużo jak na 200km.
Żyraf pisze:Dodam że ojciec w M51 318 tds (silnik pół roku po remoncie) nie odnotował żadnych zmian poza cichszą pracą.
Nie istnieje taki silnik. M51 ma pojemność 2498cm3, a m41 1665cm3. A zalewając TDSa po remoncie (zakładając, że to prawdziwy remont) olejem mineralnym klasy SAE 15W40 zwyczajnie spapra się robotę, półsyntetykiem 10W40... cóż, szkoda trochę zachodu z remontem i turbiny.
Żyraf pisze:zużycie oleju spada, po następnych 100 km ubyło znacznie mniej niż 1/4 stanu,
Dlatego pytałem jak przebiegała wymiana. Możliwe że nie masz żadnego zużycia oleju - ile oleju wlałeś w silnik podczas wymiany?
Żyraf pisze:podejrzewam, że uszczelnienia i pierścienie z których został wypłukany nagar i wszelkie brudy (silnik ma ponad 350kkm bez tknięcia) po mału się budzą i na nowo układają.
...przeanalizuj to jeszcze raz. Zbliża się zima, obniżyła się temperatura, a Ty zalałeś silnik 10W40 półsyntetykiem - w jaki sposób Twoim zdaniem "wypłukałeś nagar"? Poza tym nie rozumiem z technicznego punktu widzenia jak "pierścienie się na nowo układają". Przybliżysz mi tą teorię?
Żyraf pisze:Aha, i dodam że na tym smarowidle zdecydowanie ciszej chodzi i generuje mniejsze wibracje, szczególnie na zimno.
Oby nie była to "cisza przed burzą". Lżejszy olej to lepiej, zwłaszcza na zimę. Wątki o olejach to 1/5 tego forum chyba, zatem zachęcam do lektury.
Żyraf pisze:ps. wyglądało normalnie, spuszczony olej na ciepłym świeży filtr i olej wlany.
Z tym, że w zamyśle po około 1500 km zrobię to jeszcze raz, by się pozbyć wymytych zanieczyszczeń.
Zapytam jeszcze raz - ile oleju weszło w układ? Poza tym użyłbym płukanki, dla mnie to obowiązkowa pozycja przy każdej wymianie, jednak przechodząc klasę uważam ją za nieodzowny wymóg. Nawet jeśli 3x będziesz robił wymianę to nie będzie efektu takiego jak po zastosowaniu preparatu do płukania silnika. Oczywiście polecam jedynie sprawdzone preparaty - bez wynalazków, bo szkoda silnika.

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

Olej do TDS'a ma być w specyfikacji A3/B3, a 10W40 to właściwie maksymalna klasa lepkości którą można zalać, najlepiej wlać 5W40.
Silniki z hydraulicznymi popychaczami są dość wybredne jeśli chodzi o oleje, wlanie oleju typu HD(do ciężarówek, ciągników itp) może powodować stukanie popychaczy szczególnie na zimnym silniku i inne niepożądane efekty. Takie oleje świetnie spisują się w silnikach z klasycznym układem rozrządu typu OHV bez hydrauliki, czyli takim jaki występuje w silnikach ciężarówek itp.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
fryc
Bywalec
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Województwo: Lubuskie

Post autor: fryc »

jak mam czas to staram się pomóc.napisałem ze nie przechodzi się klasę oleju niżej bo to nie jest wyssane z palca.nie jeden element silniku jest smarowany olejem.kolega napisał ze było ok przed wymiana oleju i nagle po wymianie nie jest ok wiec nasuwa się myśl różnicy klasy oleju.miejsca styków gładzi cylindrów i pierścieni uszczelniaczy na zaworach itd maja teraz powiększone miejsca styku i choć mikro to tłok pracuje tam od groma razy a jest ich 6 i pierscienie zostawiają mgiełkę oleju która dopalana jest wraz z wybuchem w cylindrze i nie uniknie tego nikt nawet kolega Carlos.co do spalania oleju zauważysz lekkie przydymienie tylko przy zimnym silniku gwałtownie przyspieszając.jak sinik rozgrzany tak jak mój kiedy repal 1.5litra na 100km niezauwazysz nic oprócz swądu przypalanego sukcesywnie oleju.Ps.DUCH ŚWIĘTY NIE KRADNIE OLEJU...
ODPOWIEDZ