E30 324td powyżej 2.5tyś obr brak ładowania

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

kamil4122
Bywalec
Seria: E30
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 324d/td
Rocznik: 1988
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie

E30 324td powyżej 2.5tyś obr brak ładowania

Post autor: kamil4122 »

Witajcie koledzy mam taki problem w bmw e30 2.4td mianowicie powyżej 2,5tyś obrotów zapalają się kontrolki hamulca ręcznego,akumulatora i absu i wtedy jest brak ładowania normalnie na wolnych obrotach wszystko jest ok alternator ładuje na mierniku pokazuje powyżej 14v problem pojawia sie powyżej 2,5tyś obrotów kontrolki sie zapalają i wtedy ładowanie zanika,wykreciłem alternator i zaniosłem do elektronika sprawdził go na stole i jest wszystko ok tylko jak wmontuje alternator do auta pojawia się problem. Może ktoś miał podobny problem i może mi pomóc???????
fryc
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Województwo: Lubuskie

Re: E30 324td powyżej 2.5tyś obr brak ładowania

Post autor: fryc »

kolego raczej sprawdź jeszcze gdzie indziej ten alternator bo może fachowiec sprawdził ten alternator przy małych obrotach bez obciążenia a przy małych daje prąd tylko przy skoku na wyższe ginie.widziałeś jak to robił?????tak to już raczej nic nie kradnie w samochodzie.
kamil4122
Bywalec

Dokładnie było to tak na początku nie było ładowania wogóle alternator się zepsuł dałem auto do elektro mechanika cos tam zrobił przy alternatorze nie powiedział co wzioł za to 200zł i powiedział że powyżej 2,5tys ładowanie zanika i ze to bedzie wina instalacjii i oddał taki samochód,powiedział jeszcze ze na stole alternator jest ok tylko że w aucie cos nie tak jest i za to powyżej 2,5tyś ładowanie zanika ale wziołem samochód bo powiedział ze sprawdzenie instalacji to bedzie osobny koszt
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Nie no, ludzie... Jak to wina leży po stronie instalacji? Bzdura, to nie jest możliwe, jeśli altek podaje i ładowanie jest, ale w momencie w którym zaczyna się kręcić szybciej - ładowanie znika, to jak się do tego ma reszta instalacji? Co, nie lubi wyższych obrotów? Albo masz uszkodzony regulator, albo popalone uzwojenie wirnika, albo mostek prostowniczy padł (któraś z 4 diod) ale to mało prawdopodobne. Najczęściej pada regulator, ale niczego nie można wykluczyć. Jedź do innego elektryka, bo ten to jakiś pacan wyjątkowy i pewnie wymienił regulator na pałę, o reszcie nie myśląc, albo nie mając wiedzy.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Co mi się nasunęło czytając:

1. Ładowanie objawia się kontrolką ładowania, co tu ma ręczny?
2. Czy podczas jazdy jak przekroczysz te obroty i ładowanie zniknie, to później jak puścisz gaz wszystko samo wraca do normy czy silnik gaśnie?
3. Za regenerowany alternator VALEO 95A na wymianę (czyli w zasadzie nowy) 2 lata temu dałem 250zł z gwarancją.
4. Czy pomierzyłeś sobie napięcie jakie masz w instalacji? Fachowiec fachowcem, ale weź miernik do ręki i sprawdź napięcie ładowania i co się z nim dzieje jak przekraczasz te 2,5k rpm. Alternator i akumulator to jedyne elektryczne źródła napięcia w samochodzie, doszukiwanie się niewyjaśnionych zjawisk w reszcie instalacji jest chyba zbyt pochopne.

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
kamil4122
Bywalec

Na wolnych obrotach jest ok sprawdzałem miernikiem jest 14,08 natomiast powyżej 2.5tyś kiedy kontrolki się zaswiecają jest 12,90 sprawdzałem przy akumulatorze czyli ładowania nie ma jeśli auto zejdzie z obrotów kontrolki gasną i ładowanie jest,chyba mnie ten mechanik oszukał coś a zapłaciłem 200zł nawet nie powiedział co wymienił w alternatorze
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Sam sobie jesteś winny, gdyż w dzisiejszych czasach podstawą jest dokładnie pytać i dokładnie słuchać, szczególnie jeśli za coś się płaci - a już na pewno jeśli zlecona naprawa nie jest wykonana prawidłowo już na pierwszy rzut oka.

Tak na chłopski rozum sprawdzenie tego jest banalnie proste - skoro upieramy się, że coś jest z instalacją, pomierz napięcie bezpośrednio wychodzące z alternatora. Jeśli będzie tak samo (napięcie powinno być zasadniczo takie same w całym układzie, wynika to z praw fizyki tegoż układu, +/- błąd pomiarowy) to masz odpowiedź - alternator do reklamacji. Jeśli byś się zainteresował co tak naprawdę dajesz do naprawy, również było by dla Ciebie bardziej oczywiste to co się dzieje - otóż regulator jak sama jego nazwa wskazuje reguluje wyjście alternatora względem instalacji (i jej poboru). Jeśli zatem przy małym obciążeniu jest ok, a przy większym nie jest ok, to albo rzeczony regulator swojej funkcji nie spełnia, albo sam regulator ma problemy z "kręceniem się", co może wskazywać na zużycie.

Ja się nie znam, ale za 200zł można zrobić remont tego alternatora porządnie. Do tego dochodzą kwestie demontaż/montaż, ale to nie jest dużo pracy ani czasu (skomplikowane również nie jest), można więc zapłacić z 20-40zł komuś za stracony czas lub zrobić to samemu. Alternator to sprawdzenie szczotek i wymiana regulatora (profilaktycznie). W większości przypadków to rozwiązuje problemy - te alternatory są dość solidnymi i wydajnymi konstrukcjami.

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
kamil4122
Bywalec

Jutro idę z alternatorem do tego mechanika jeszcze raz to jednak alternator najprawdoponobniej wymienił wczesniej w nim części które były na części ze szrotu
Awatar użytkownika
pawlo1982
Bywalec
Seria: E39
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie

Post autor: pawlo1982 »

wydaje mi sie ze regulator napięcia ,musi być taki sam jaki był inne mogą nie pasować i podczas dużych napięć przestają działać lub dają zbyt wysokie napięcie ,kiedyś miałem przypadek przeładowania w e34 gdzie napięcie przekraczało 18v na wysokich obrotach
kamil4122
Bywalec

Okazało się ze wirnik alternatora ma przebicie mechanik kazał dopłacić 100zł i załatwi alternator po regeneracji zobaczymy co z tego wyniknie juz tydzien nie mam auta jutro ma miec nowy alternator
ODPOWIEDZ