Witam forumowiczów, otóż mam problem z moim autem i już mi brakuje pomysłów.
Auto od początku ciężko odpalało, po kilku próbach odpaliło jednak chodziło można powiedzieć jak traktor dopiero przy ok 2500/3000 tyś obrotach chodziło prawidłowo, według mechanika do wymiany był napinacz rozrządu który faktycznie słabo napinał i po demontażu sie "rozsypał", po złożeniu auto nie odpaliło. Jak się potem okazało trzeba było też wymienić uszczelkę pod głowicą + planowanie bo za słabe było ciśnienie + przy okazji popychacze = auto dalej nie odpala.
No to dalej czujnik położenia wału przy sprawdzeniu go miernikiem w omach nic nie wykazywał, więc zakupiłem nowy (używany) który jest sprawny według miernika jednak ten jest minimalnie dłuższy od tego starego (mają te same oznaczenia). Efekt, auto nadal nie odpala niby jakby chciało zachwycić już dymi z wydechu ale po zużyciu 2 aku nadal nic.
Pytanie czy ustawienie pompy wtryskowej ma znaczenie jeśli chodzi o samo odpalenie? Mechanik próbował maksymalnie dociągnąć ją w stronę silnika, jak i odwrotnie = efekt ten sam. Ropa dochodzi do wtrysków więc wnioskuję że raczej pompa jest sprawna (?)
Ma ktoś jakieś pomysły? Ewentualnie ktoś z Poznania lub bliskich okolic jest obeznany w TDS'ach i mógłby pomóc?
[e36] 1.8 TDS Problem z odpaleniem :/
Moderator: Moderatorzy
- pikofm
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Warmińsko-mazurskie
Re: [e36] 1.8 TDS Problem z odpaleniem :/
Jeśli złożyłeś rozrząd na znaki, to mimo niewyregulowanego kąta wtrysku auto powinno odpalić.
-
fryc
- Bywalec
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubuskie
napisałeś ze ciężko odpala a jeśli rozrząd jest dobrze ustawiony to pompa musi być tez bardzo dobrze ustawiona.zegar w pompę ale mechanika zmień bo nawet się niepokwapil o ustawienie ,,na oko" czyli bez zegara.można to zrobić.posłuchaj jeśli naprawdę rozrząd jest ok to spróbuj ostawić pompę sam na oko.znajdź środek miedzy maxymalnym przyspieszeniem wtrysku czyli ,,pochylanie pompy w stronę silnika" a minimalnym przyspieszeniem czyli ,,odchylanie od silnika" na środku tego zakresu skręć pompę i spróbuj zrobić rozruch tylko nie aż skończy się akumulator.dlaczego proponuje taki sposób.bo bycmoze nie posiadasz zegara do ustawienia pompy i nie wiem bo niewidze jak masz ustawiona pompę.jak auto nieopadli bądź odpali z trudem spróbuj lekko pochylić tak 2 do 3mm do przodu albo do tylu.a jak jest kumaty mechanior to mu zlec robotę chyba ze się spróbujesz w temacie.POWODZENIA.
-
fryc
- Bywalec
- Województwo: Lubuskie
Kolego daj znac co tam sie urodzilo w twojej sprawie.POZDRAWIAM
-
metju
- Świeżak

- Seria: E36
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: 318tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Wielkopolskie
Witam, więc jako że trochę mam ostatnio ograniczone środki ($) a kilka osób mi stawiało na pompę wtryskową postanowiłem na ryzyko kupić jakąś używaną, po wymianie sprawa się trochę polepszyła bo auto po kilkukrotnym kręceniu odpaliło lecz po 2 min chodzenia spadły obroty i zgasło. Na wtryskach odpowietrzone, auto po postoju 5-10min znowu trzeba dłuuuugo kręcić no i po czasie odpala jednak nie zawsze starczy aku na to.. dodam że mocno dymi na biało - mechanik proponuje jeszcze przestawić na wałku bo nie wie dokładnie czy górny łańcuszek jest dobrze ustawiony bo jest potrzebny podobno do tego jakiś przyrząd (?). Szczerze mówiąc nie mam już sił na to auto, gdzieś czytałem że ciężko paliło przez rozrusznik, staram się to z w miarę obeznanym znajomym mechanikiem samemu rozgryźć (mniejsze koszty montażu/demotażu) jednak jak widać ciężki temat..
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Proponuję zmienić mechanika, na takiego co posiada "przyrząd" oraz wiedzę o tym rozrządzie. W tds sprawdzić położenie wałka można za pomocą suwmiarki chociażby, ale już do regulacji blokada jest potrzebna.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
-
metju
- Świeżak

blokować, blokował podobno na kole - ale ja aż tak nie jestem w temacie czy to był dobry ruch z jego strony wiem że co do dolnego łańcuszka jest pewny ale górny to już nie do końcacarl0s pisze:Proponuję zmienić mechanika, na takiego co posiada "przyrząd" oraz wiedzę o tym rozrządzie. W tds sprawdzić położenie wałka można za pomocą suwmiarki chociażby, ale już do regulacji blokada jest potrzebna.
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Ciach. Wybacz, ale trochę się zgubiłem - Twój mechanik próbuje uruchomić silnik wyginając pompę maksymalnie w jedną lub drugą stronę? Czujnik kupiłeś dłuższy - a czy na pewno kupiłeś dobry typ do m41? Bez większego zagłębiania się w temat, jeśli mogę coś wtrącić:metju pisze:Pytanie czy ustawienie pompy wtryskowej ma znaczenie jeśli chodzi o samo odpalenie? Mechanik próbował maksymalnie dociągnąć ją w stronę silnika, jak i odwrotnie = efekt ten sam. Ropa dochodzi do wtrysków więc wnioskuję że raczej pompa jest sprawna (?)
1. Pompę się ustawia, a nie gmera nią w różne strony. Do ustawienia pompy używa się interfejsu diagnostycznego - wtedy widzimy co robimy, a nie machamy nią "na pałę". Widzisz dawkę i kąt wyprzedzenia wtrysku, ustawiasz blisko fabrycznych i wtedy regulujesz względem silnika.
2. Czujniki o którym piszesz często są uszkodzone, gdyż są zwyczajnie ścięte przez koło zamachowe. Poczytaj o tym na forum, bo właśnie wtedy masz problem z uruchomieniem silnika (co jest z resztą oczywiste). Nieumiejętny montaż nawet nowego czujnika skutkuje tym samym - jego uszkodzeniem i niemożliwością uruchomienia silnika.
3. Z całym szacunkiem dla mechanika, jednak propozycja "może jeszcze przestawimy na wałku" w sytuacji gdy silnik nie może odpalić brzmi co najmniej jak kompletny brak kompetencji w tym co się właśnie robi. W TIS wszystko jest opisane jak ustawić rozrząd, dobry mechanik ustawi go bez większych problemów lub - jeśli nie będzie wiedział jak - nie podejmie się tego (a nie rozgrzebie i później nie ma pewności).
Proponuję wziąć swoją starą pompę, dowiedzieć się jak najwięcej co zrobił obecny mechanik, pojechać z autem do kogoś kompetentnego w zakresie TDSów i uruchomić auto. Jeśli chcesz oszczędzić - można zamontować pompę wcześniej, jednak obawiałbym się o poprawność tego montażu.
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=13&t=53metju pisze:Ma ktoś jakieś pomysły? Ewentualnie ktoś z Poznania lub bliskich okolic jest obeznany w TDS'ach i mógłby pomóc?
Pzdr.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
-
metju
- Świeżak

czujnik ma te same numery co były na poprzednim (chyba że ten poprzedni też był wymieniany przez kogoś):
http://allegro.pl/show_item.php?item=2729428208 założony, koło zamachowe pod żadnym względem nie haczy itp.
Pompa jest już zamontowana (2 posty wyżej opisywałem), teraz dymi na biało, i nadal trudno go odpalić jednak teraz chociaż odpala po jakimś czasie - możliwe że to wina rozrządu jak na razie z mojej strony brak pomysłów i będę musiał poszukać kogoś odpowiedniego, unikałem tego ze względu na nie potrzebne koszty ale jak widać nie da się
http://allegro.pl/show_item.php?item=2729428208 założony, koło zamachowe pod żadnym względem nie haczy itp.
Pompa jest już zamontowana (2 posty wyżej opisywałem), teraz dymi na biało, i nadal trudno go odpalić jednak teraz chociaż odpala po jakimś czasie - możliwe że to wina rozrządu jak na razie z mojej strony brak pomysłów i będę musiał poszukać kogoś odpowiedniego, unikałem tego ze względu na nie potrzebne koszty ale jak widać nie da się
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
No no, blokował koło zamachowe... A gdzie blokada wałka rozrządu? Nie da się poprawnie wyregulować położenia wałka, nie posiadając blokady - można kombinować, mocować się z kluczami i suwmiarkami, ale tak nie robią profesjonaliści, tylko "mechanicy". W tym wypadku, w którym nie ma pewności co do ustawienia rozrządu, zrezygnowałbym z dalszej walki i powoli, metodycznie rozebrał to, co ten partacz poskładał i sprawdził, czy na pewno ustawienie koła pompy względem reszty i wałka rozrządu jest prawidłowe. Sorry, ale w zapewnienia typu "dolne bankowo dobrze" bym najzwyczajniej w świecie nie wierzył w tej sytuacji.
Co do czujnika położenia wału - koło zamachowe nie będzie "haczyć o cokolwiek" w przypadku złego (zbyt głębokiego) montażu. Przy pierwszej próbie uruchomienia silnika, nawet nie po całym obrocie, a po kilku stopniach ruchu wału koło zamachowe ścina czujniczek - i już mamy po ptokach. Nic tam nie haczy - zahacza raz, ale za to jak konkretnie
.
Co do czujnika położenia wału - koło zamachowe nie będzie "haczyć o cokolwiek" w przypadku złego (zbyt głębokiego) montażu. Przy pierwszej próbie uruchomienia silnika, nawet nie po całym obrocie, a po kilku stopniach ruchu wału koło zamachowe ścina czujniczek - i już mamy po ptokach. Nic tam nie haczy - zahacza raz, ale za to jak konkretnie
None of you seem to understand...
-
gruber
- Bywalec
- Rocznik: 1996
- Województwo: Podkarpackie
Witam ,miałem coś podobnego :postanowiłem uszczelnić pompę ze względu że puścił o-ring pod głowiczką, rozebrałem pompę pomyślałem wymienię Tłoko-Rozdzielacz na nowy ,kiedy przyszedł 615zł plus przesyłka(orginal), potem zaczęły się schody przestawiłem talerzyk krzywkowy o 180 stopni pompa nie podaje paliwa gdyż zapłon jest co 60 a nie co 90 jak w 4garach po 3 rozbiórkach pompy i rozładowaniu 3 akumulatorów wreszcie zaczęła podawać, ale auto nie chce zapalić gdy zapaliło po długim kręceniu dymi na biało i chodzi jak traktor pomyślałem że przy dokręcaniu pompy wydawało się że przeskoczył rozrząd ;diagnoza rozrząd do wymiany.Po wymianie rozrządu (dobrze że to zrobiłem gdyż łańcuszek mógł wytrzymać jeszcze kilkaset km)auto dalej to samo ,i siedzę na forum i czytam i nic nie przychodzi(już przestawniam rozrząd na 11ogniw) ,okazało się że przyspieszacz wtrysku poskładałem odwrotnie po złożeniu i ustawieniu na zegar początku tłoczenia auto nareszcie odpala ,zostało mi jeszcze coś bo chodzi jakby na 5 baniaków tzn,pali zimny na 6 i po chwili zaczyna "pojedynkować" obstawiam że jakiś syf przytrzymał rozpylacz ,luzuję nakrętki od wtrysków po kolei widzę że 3 gar jakby najmniej reaguje ,wziąłem go wykręciłem i po złożeniu wtrysku nie mogę gada odpowietrzyć.Na razie to z grubsza tyle.