e38 730d - problem z odpalaniem na zimnym silniku

Tematy dotyczące układu paliwowego, mechanizmu CR i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

gst.jacek
Świeżak
Świeżak
Seria: E38
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 730d
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

e38 730d - problem z odpalaniem na zimnym silniku

Post autor: gst.jacek »

Witam,

Na wstępie się przedstawię, mam na imię Jacek, pochodzę z Gdyni swoją przygodę z BMW rozpocząłem 4 lata temu. uprzednio jeździłem Volvo S80. Od razu dodam, że BMW 730 D jest według mnie o klasę lub jak kto woli o dwie klasy wyżej od mojego poprzedniego auta... Ale do rzeczy.

Mam problem z zapalaniem na zimnym silniku, napisze jakie były objawy. Zaczęło się jakiś czas temu, jednak wtedy był problem z zapaleniem na ciepłym silniku. Diagnoza była prosta - pompa liniowa - wymieniłem całą pompę na oryginał PIERBURGA, jednak okazało się, że są jeszcze inne błędy - czujnik na wałku rozrządu (o ile dobrze piszę) również go wymieniłem, wymieniłem też filtr korbowy, wszystkie przewody ciśnieniowe, zamontowałem również nowy rozrusznik, kupiłem też nowy akumulator Bosha 95 A, wszystkie te naprawy przeprowadziłem na przełomie października i listopada. Błędów żadnych nie było. Wydawać by się mogło, że auto jak nowe. Ale..... Wsiadam pewnego razu z rana i odpala na zimnym silniku za 5 razem !!! Trochę mnie to zdziwiło.......
Dzisiaj to samo - 5 raz.... Zauważyłem, że wskazówka temperatury silnika od mniej więcej 10-12 dni nie jest równo na połowie a mniej więcej na 30 % , nawet po długiej jeździe.

Zastanawiam się co to może być ???? Błędów nie ma.... Akumulator - nowy, rozrusznik nowy, Pompa paliwa nowa i oryginalna, czujnik na wałku rozrządu - nowy i oryginalny.... ??? Więc co świece żarowe ????? a jak nie świece to co ???

Zaczyna mnie to już powoli irytować.

Serdecznie Pozdrawiam !!!

MOD: Witamy na forum, na dzień dobry od razu bura - przeczytaj proszę regulamin zakładania tematów i stosuj się do niego. Druga sprawa - nie piszemy wielkimi literami, w Internecie same wielkie litery to krzyk. Poprawiłem.
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec
Seria: E53-70
Nadwozie: SUV
Model: X5 3.0d/sd
Rocznik: 2004
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubelskie

Re: NIE ZAPALA NA ZIMNYM SILNIKU ...

Post autor: tdbezs »

a może świece żarowe?
Bartos
Bywalec
Seria: E38
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 730d
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Podkarpackie

Re: e38 730d - problem z odpalaniem na zimnym silniku

Post autor: Bartos »

co do temp, to odblokuj zegary i w teście chyba 6 sprawdź jaka jest temp silnika/ płynu chłodzącego, ja bym obstawiał na termostat, temp. silnika powinna być ok 86stC, skazówka jest w pionie jak temp. silnika waha się od 75-90stC.

co do odpalania to powinieneś poczekać aż nagrzeją świece żarowe, na zapł. powinieneś poczekać aż zgaśnie komunikat Vorgluhen/Pre-heating (nie zawsze się wyświetla, tylko przy niskich temperaturach), czyli komunikat o grzaniu świec żarowych.
poza tym, warto sprawdzić czy są jakieś błędy, podłącz pod kompa.

A filtr paliwa był wymieniany?, bo on też może mieć wpływ na odpalanie
Manolito77
Moderator
Moderator
Seria: F07-18
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525d
Rocznik: 2011
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

Re: e38 730d - problem z odpalaniem na zimnym silniku

Post autor: Manolito77 »

Co do świec żarowych to musiałbyś mieć chyba uwalone totalnie wszystkie, żeby mieć problem z odpaleniem. Ja u siebie miałem 2 całkiem padnięte, jedna się ledwo co żarzyła a mimo to w największe mrozy auto odpalało mi bez jakichś większych problemów. Fakt - może wtedy trochę nierówno silnik pracować przez kilka/kilkanaście pierwszych sekund ale to chyba jedyny najbardziej charakterystyczny objaw.
Też skłaniałbym się w stronę filtra paliwa. Sprawdź go bo może jest już zmęczony a jak jest zimno to paliwo robi się bardziej gęste i przez to może przytykać się coś w filtrze jak już nie jest pierwszej młodości.
Pzdr.
http://aso-bmw.pl/?src=link&ref=MJqK0dn3YdKMOucL - czesci oryginalne i zamienniki w dobrych cenach, rabaty, promocje. Polecam.

https://golead.pl/p/shcr/QmfL/KT0e - wszystko inne.
ODPOWIEDZ