E36 318 TDS - niestabilna moc, wahania

Tematy dotyczące mechanizmu doładowania i turbiny.

Moderator: Moderatorzy

jacek666
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

E36 318 TDS - niestabilna moc, wahania

Post autor: jacek666 »

Witam tak jak w temacie moje bmw 318 96r compact raz idzie lepiej a raz o wile gorzej czy ktoś wie jakie mogą być tego przyczyny. Jeżeli ciągnie gorzej to jest to już odczuwalne na niskich obrotach i po przekroczeniu 2 tys. też wolno się rozpędza. Czasem jak ją coś pier... to idzie jak wściekła aż czuć, że turbina pompuje. Kiedyś jak znajomy kasował mi błędy to nie dało rady skasować jakiegoś błędu chyba a035 twierdził, że to ma związek z egr. ale mam teraz zaślepiony wężyk podciśnieniowy wchodzący do egru (wsadziłem tam metalową kulkę) i niby było lepiej ale i tak traci moc. Odpinałem kostkę od czujnika egru i auto idzie bez zmian; nie próbowałem odpinać go wtedy gdy bmka idzie żwawo. Takie sytuacje kiedy jest żwawa zdarzają się naprawdę rzadko. Czy ktoś wie jaka może być przyczyna? Proszę o pomoc ponieważ borykam się z tym problemem od początku nabycia auta. Bmka była sprowadzona z Holandii jakieś 2 lata temu. Raz spadł mi wężyk podciśnienia wchodzący do kolektora ssącego wtedy to już w ogóle był muł 120km/h to maks.

Przy niskich temperaturach kopci na biało ale tylko wtedy kiedy silnik jest zimny. Latem nawet na zimnym nie kopci. Czasem rzuci trochę na czarno ale tylko przy bardzo dużych obr.
-Filtr paliwa i powietrza był już wymieniany, olej z filtrem już 2 razy
-Nie mam problemów z odpalaniem.

Czy przyczyną mogą być nieszczelności na o-ringach w kolektorze dolotowym? Ponieważ był on demontowany już kilka razy ale o-ringi wyglądały jeszcze dobrze.
kangurczak
Bywalec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1997
Województwo: Małopolskie

Re: Bmw 318 TDS niestabilna moc

Post autor: kangurczak »

przepływke wymien
wigas
Świeżak
Świeżak
Rocznik: 1997
Województwo: Świętokrzyskie

Re: Bmw 318 TDS niestabilna moc

Post autor: wigas »

W 318tds kolego nie ma przepływomierza :wink:
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Re: E36 318 TDS - niestabilna moc, wahania

Post autor: carl0s »

bez diagnostyki to wróżenie z fusów - za dużo jest czynników które wpływają w sposób bezpośredni lub pośredni na to, co ty nazywasz mocą auta.

Jedyne co możesz ogarnąć to szczelność wężyka idącego z kolektora do czujnika ciśnienia doładowania, kontrola wężyków przelewowych i sprawdzenie, czy nie masz powietrza w układzie paliwowym - widać bąble w przewodzie za filtrem paliwa. Cała reszta to kumaty koleś z DIS - KTSy i inne wynalazki się nie nadają.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Witaj.

Po pierwsze poczytaj wpierw trochę tematów związanych z Twoim silnikiem. Brakuje Ci wielu istotnych wiadomości, co raz przeszkadza w diagnozie, dwa może być wykorzystywane przez nieuczciwych naciągaczy nazywających sami siebie "mechanikami".
jacek666 pisze:Kiedyś jak znajomy kasował mi błędy to nie dało rady skasować jakiegoś błędu chyba a035 twierdził, że to ma związek z egr.[...]
Jaki interfejs, jak podłączony i jakie oprogramowanie diagnostyczne (powinien być ADS, podłączony poprzez fizyczny RS-232 i program DIS). Polecam lekturę tematów o diagnostyce TDSa, jest to dość problematyczny sterownik dla większości "szpeców".
jacek666 pisze:ale mam teraz zaślepiony wężyk podciśnieniowy wchodzący do egru (wsadziłem tam metalową kulkę) i niby było lepiej ale i tak traci moc.
:shock: Kolego, zaślepia się ZAWÓR AGR (wlot rurki wchodzący od strony silnika za zaworem, to wlot spalin) a nie jego przewód podciśnieniowy - ten przewód służy do sterowania tłoczkiem w zaworze. Wiedziałbyś to, gdybyś pomyślał do czego służy ów zawór. To zawór recyrkulacji spalin, sterowaniem tego zaworu zajmuje się ECU poprzez elektrozawór zasilany podciśnieniem z pompy próżniowej i - o ile wszystko jest sprawne - puszcza dawkę spalin na niskich obrotach (ulegają ponownemu spalaniu) i odcina je na wysokich (aby nie dusić silnika zbyt ubogą mieszanką). Zanim zaczniesz cokolwiek robić - popraw instalację jak należy.
jacek666 pisze:Odpinałem kostkę od czujnika egru i auto idzie bez zmian; nie próbowałem odpinać go wtedy gdy bmka idzie żwawo.
Tak sprawdzasz owszem, ale MAP Sensor a nie AGR. To czujnik ciśnienia, podłączony do kolektora ssącego przewodem (ten króciec w kolektorze od dołu, do którego właśnie idzie przewód ciśnieniowy, o którym wspomniałeś). Ten element jest bardzo ważny i często odpowiada za dziwne zaniki mocy - należy go dobrze wyczyścić, sprawdzić drożność przewodu oraz króćca w kolektorze (zaleca się wyczyszczenie dolotu od środka), obciąć końcówki (ok. 1cm.), założyć porządnie na króćce i zacisnąć odpowiednio opaskami. Poczytaj o MAP Sensorze i co on robi. W Twoim silniku nie ma przepływomierza o którym kolega wyżej wspominał (zanim dajemy rady upewnijmy się, że wiemy co piszemy kolego kangurczak).
jacek666 pisze:Czy przyczyną mogą być nieszczelności na o-ringach w kolektorze dolotowym? Ponieważ był on demontowany już kilka razy ale o-ringi wyglądały jeszcze dobrze.
Te uszczelki z tego co pamiętam kosztują 9zł/szt., dostępne w każdym ASO. Zawrotny koszt przy 4 garach. Czy naprawdę warto w takich wypadkach liczyć "a może będzie dobrze"?

1. Generalnie zainteresowałbym się wpierw drobnymi sprawami - na start porządek z AGR, albo go zaślepiasz albo go sprawdzasz i zostawiasz sprawny. Dalej zrobił czystość i szczelność układu dolotowego (czysty IC na zewnątrz i od środka, kolektor ssący, wszystkie kanały powietrzne pomiędzy, układ przewodów pod i nadciśnieniowych - łącznie z tym do turbosprężarki). Tu masz podpowiedź jak to wszystko powinno wyglądać, żebyś nie musiał polegać na łasce innych:

http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=11&t=6451

2. Następnie należałoby zrobić to co Carlos napisał - szczelność układu zasilania paliwem, aczkolwiek wątpię w tym wypadku żeby miało to większe znaczenie, skoro nie masz kłopotów z uruchamianiem silnika. Jednak warto zrobić - przewody przelewowe wtrysków, same wtryski czy wszystko suche, przewód pompa-filtr oraz podstawa filtra czy szczelne i czy nie ma powietrza.

3. Dalej sprawdziłbym ogólnie wszystkie przewody i złącza elektryczne w komorze silnika - odpiąć, przedmuchać, psiknąć jakimś contact-sprayem i złożyć. Sprawdzić masy.

4. Dopiero wtedy, po tych czynnościach podpiął bym diagnostykę. Jak już napisaliśmy diagnostyka TDSa z DDE 2.1 to tylko ADS na fizycznym COMie. Do tego najpewniejszy jest DIS, masz pełny obraz i live data. Należałoby sprawdzić newralgiczne wartości czyli dawkę paliwa zadaną oraz kąt wyprzedzenia wtrysku zadany - ich wahania oraz czy są i jakie błędy sterownika silnika. Żebyś nie musiał kombinować, tu masz wszystkie wartości fabryczne dla TDSa:

http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=6846

Powyższe praktycznie nic oprócz czasu i pracy nie kosztują, a są podstawą prawidłowego serwisu TDSa po kupnie. Dzięki temu oszczędzisz sobie nerwów i niepotrzebnych wydatków, a może się okazać że wiele objawów problemów spowodowanych jest właśnie zaniedbaniami w tym zakresie. Dopiero później wydaje się pieniądze na PORZĄDNĄ diagnostykę komputerową, która dopiero wtedy daje czysty obraz co się dzieje i może sporo pomóc. Pamiętaj też, że jeśli już płacisz za diagnostykę i diagnosta znajdzie błąd - zanotuj sobie dokładnie co to za błąd, bo inaczej bez sensu wydawać pieniądze na diagnostykę. Wiele osób rejestruje się na forum i pisze wiadomości w stylu "był jakiś błąd, coś z paliwem - co to może być?". I wtedy cała sprawa od nowa, bo jak na odległość stwierdzić co się dzieje z czyimś silnikiem bez podstawowych danych.

Jak to ogarniesz, to zapraszamy ponownie - napisz czy problem rozwiązany, jeśli tak to co to było. A jeśli nie, postaramy się wspólnie pomóc.

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
jacek666
Świeżak
Świeżak
Rocznik: 1996
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: jacek666 »

wielkie dzięki na tak wyczerpującą lekturę ;) teraz muszę znaleźć trochę czasu i sprawdzić wszystko po kolei
ODPOWIEDZ