[E34] 524 Td " Pykający " rozrusznik ..

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Tomko
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie

[E34] 524 Td " Pykający " rozrusznik ..

Post autor: Tomko »

Witam , od pewnego czasu mam problemy z rozrusznikiem .. otóż po przekręceniu zapłonu elegancko grzeje świece kontrolki się zapalają , jednak gdy przekręcamy go w pozycje rozruchu , czasem auto odpala normalnie a czasem kontrolki przygasną i słychać tylko takie " pykanie czy cykanie " , a rozrusznik nie kręci .. więc pierwsza myśl , elektromagnes rozrusznika do wymiany ... wcześniej sprawdzałem wszystkie kable przy rozruszniku , były ok , ani nie pośniedziałe ani nic , dobrze dokręcone , dla pewności rozkręciłem przetarłem papierem ściernym skręciłem .. Dalej było to samo .. Więc wczoraj udałem się do sklepu w celu zakupu elektromagnesu , kupiłem orginalny Boscha .. Założyłem , i dalej d*** .. czasem auto pali normalnie a czasem pyka , wtedy trzeba kręcić kluczykiem 2 albo 6 razy i samochód odpala .. Co może być powodem tego ? bo mi już ręce opadają i nie mam pomysłu , a jest to dość męczące ...
Awatar użytkownika
Markiej
Bywalec
Seria: E28
Model: 525td
Rocznik: 1986
Województwo: Podkarpackie

Re: [E34] 524 Td " Pykający " rozrusznik ..

Post autor: Markiej »

skoro wymieniłeś elektromagnes, to może stacyjka?? a do rozrusznika patrzyłeś?? szczotki, bendix, tulejki?? bardziej stawiam na stacyjkę ale kto wie...
woolf
Bywalec
Seria: E36
Model: 318tds
Rocznik: 1994
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: woolf »

moim skromnym zdaniem - sprawdź, przeczyść klemy. Lubią zaśniedzieć i tak się dzieje :)
Pozdrawiam
Tomek
Tomko
Bywalec

Klemy są ok ... Stacyjka odpada , bo skoro rozrusznik pyka to został podany prąd ze stacyjki na rozrusznik .. Rozrusznika jeszcze nie rozbierałem ale trzeba będzie tak zrobić ...
Awatar użytkownika
Markiej
Bywalec
Seria: E28
Model: 525td
Rocznik: 1986
Województwo: Podkarpackie

Post autor: Markiej »

Miałem taki przypadek, nie w bmw ale było tak samo. Po przekręceniu kluczyka stacyjka dawała przez chwilkę sygnał na rozrusznik i było tylko pyknięcie. Jak nie patrzyłeś do rozrusznika to faktycznie od tego warto zacząć. Klemy też swoją drogą, posprawdzaj masy i ogólnie wszystkie połączenia.
Tomko
Bywalec

Rozrusznik okazał się winny , szczotki czy szczotkotrzymacz , wymienione i jak na razie auto odpala od strzała , za każdym przekręceniem kluczyka ; )
ODPOWIEDZ