cześć
mam pytanko posiadam wspomniane bmw 7 z silnikiem tds szału nie ma ale ekonomia plus wygoda jest ok ale od jakiegoś tygodnia jak dodaje mocniej gazu samochód zachowuje się tak jakby odcinało mu paliwo, spadają obroty nie dzieje się to cały czas ale głownie jak zmieniam na wyższe biegi z 1 na 2 z 2 na 3 z 3 na 4 z 4 na 5 jak redukuje znów łapie i ciągnie normalnie a na kompie nic nie wykazuje co możne miał ktoś podobny problem z tym silnikiem ?
e 38 tds odcina dopływ paliwa
Moderator: Moderatorzy
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2011
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Śląskie
Re: e 38 tds odcina dopływ paliwa
A filter paliwa to kiedy byl zmieniany, moze jest juz tak zabity ze sil mu brakuje, dalej, filtr powietrza. Opisz cos wiecej bo bardzo skromnie mas informujesz, w jakich warunkach sie to stalo, jak, kiedy, czy bylo tak zawsze ?yogi1234 pisze:cześć
mam pytanko posiadam wspomniane bmw 7 z silnikiem tds szału nie ma ale ekonomia plus wygoda jest ok ale od jakiegoś tygodnia jak dodaje mocniej gazu samochód zachowuje się tak jakby odcinało mu paliwo, spadają obroty nie dzieje się to cały czas ale głownie jak zmieniam na wyższe biegi z 1 na 2 z 2 na 3 z 3 na 4 z 4 na 5 jak redukuje znów łapie i ciągnie normalnie a na kompie nic nie wykazuje co możne miał ktoś podobny problem z tym silnikiem ?
To sa oznaki zkluconego obiegu paliwa, moze byc kilka przyczyn, ale te sa bardzo istotne o ktorych wspomnialem, popatrz na komore silnika czy aby gdzies nie widac ropy,ja wczoraj omalo nie padlem jak dzwiglem maske, wypiol mi sie kruciec od filtra paliwa i bryzgal paliwem, objaw byl taki ze czasami szarpalo mi silnikiem jak jechalem.
Teraz napisze Ci cos czego pewny nie jestem, ale moze tez padac turbina, bo jak redukujesz to wzrastaja nagle obroty silnika dajesz gaz i turbo rusza i tak dalej, ale jak wspomnialem tego pewny nie jestem i pozostawiam to do rozpatrzenia kolegom z forum, ale tak czy siak zerknij zmien filtr paliwa i powietrza. Napewno nie zaszkodzi a koszta znikome,filt paliwa 45 zl a foltr powietrza 30 zl, tyle zaplacilem ja dwa tygodnie temu.
Powodzenia
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
-
yogi1234
- Świeżak

- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525d
- Rocznik: 1995
- Województwo: Warmińsko-mazurskie
dzięki za podpowiedz jak bylem na kompie gościu powiedział ze to mogą być filtry wiec wymieniłem komplet powietrza, paliwa, oleju z wymiana na castrol 10/w40 diesel. Dzisiaj jechałem ok 120 - 130km/h 5 biegu i nagle brak mocy z 4 sekundy załapie i znowu przerywa załapie na dłużej ale czasem z 5 km jadę a on się dławi i załapuje przeważnie traci moc przy obciążeniu np. jak jadę pod górkę . czytałem ze możne padać przepływomierz tak się zastanawiam czy na kompie by tego nie wykazało i czy droga jest w wymiana?
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2011
Przeplywke latwo sprawdzic, odpinasz i w trase,jesli nie odczujesz zmiany, w sensie ani lepiej ani gozej to ozczaczac moze ze umarla, skoro filtry nowe, to jedno z glowy.yogi1234 pisze:dzięki za podpowiedz jak bylem na kompie gościu powiedział ze to mogą być filtry wiec wymieniłem komplet powietrza, paliwa, oleju z wymiana na castrol 10/w40 diesel. Dzisiaj jechałem ok 120 - 130km/h 5 biegu i nagle brak mocy z 4 sekundy załapie i znowu przerywa załapie na dłużej ale czasem z 5 km jadę a on się dławi i załapuje przeważnie traci moc przy obciążeniu np. jak jadę pod górkę . czytałem ze możne padać przepływomierz tak się zastanawiam czy na kompie by tego nie wykazało i czy droga jest w wymiana?
Nowa przeplywka to tylko ORI, a uzywana, to loteria, to jest bardzo czule pieronstwo, ale kasa robi swoje, luknij na alegro, ori to chyba piterburg jak pamietam, ale puki co odepnij przeplywke i posmigaj, daj cynk czy fura jest mocniejsza czy slabsza czy moze nic sie nie zmienilo.
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
-
yogi1234
- Świeżak

- Model: 525d
- Rocznik: 1995
- Województwo: Warmińsko-mazurskie
tak przepływka świruje na kompie wykazało, sprawdzałem tego pireburga najgorsze to cena nie znacie jakiegos tanszego zamiennika????
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
Kolego masz 7er E38. To wyróżnienie przez komfort i niezawodność, przy czym to drugie mocno cierpi na tanich zamiennikach.
A przepływka to obecnie część eksploatacyjna- i tak zdechnie i tak, to normalne.
Podgrzewany drut ("Hot Wire" tak działają dzisiejsze przepływomierze) dobrze łapie zabrudzenia i układ traci efektywność. Technologia prawidłowo generuje koszty z serwisu i wszyscy są zadowoleni... poza klientem
Skalkuluj "ryzyko" i zbieraj na Pierburga żeby temat nie wrócił w krótkim czasie jak bumerang.
A przepływka to obecnie część eksploatacyjna- i tak zdechnie i tak, to normalne.
Podgrzewany drut ("Hot Wire" tak działają dzisiejsze przepływomierze) dobrze łapie zabrudzenia i układ traci efektywność. Technologia prawidłowo generuje koszty z serwisu i wszyscy są zadowoleni... poza klientem
Skalkuluj "ryzyko" i zbieraj na Pierburga żeby temat nie wrócił w krótkim czasie jak bumerang.
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
-
Enej
- Bywalec
- Seria: E30
- Model: 325tds
- Rocznik: 1987
słyszałem coś że zamiast przepływki można tam wlutować diodę, wie ktoś coś o tym?
- smuz
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Świętokrzyskie
- Kontakt:
nie kombinuj w tds-ieEnej pisze:słyszałem coś że zamiast przepływki można tam wlutować diodę, wie ktoś coś o tym?