E39 525TDS - podkładki pod wtryski
Moderator: Moderatorzy
-
zun
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Śląskie
E39 525TDS - podkładki pod wtryski
Zakupiłem niby oryginalne podkładki pod wtryski . Są dość dziwne , bo nie płaskie tylko w kształcie lejka . Pomyślałem , że to w sumie może nawet lepiej doszczelni bo się mocniej zagniecie. Na chłopski rozum stwierdziłem , że szerszą częścią trzeba dać do głowicy - i tu moje pytanie bo nie wiem czy dobrze zrobiłem - znaczy szerszą częścią do głowicy czy też w stronę wtrysku. Z dwóch wtrysków zaczęło delikatnie cieknąć - myślałem , że to przelewy , ale nie mając nowych pozamieniałem miejscami , żeby się przekonać czy to ich wina (a właściwie się upewnić bo najpierw oglądnąłem dokładnie i stwierdziłem , że są w porządku) ale leje się dalej. Dokręcone zgodnie z tabelą producenta (65Nm).
-
woolf
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 318tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
Re: E39 525TDS - podkładki pod wtryski
jeśli chodzi ci że są stożkowe to węższą stroną na dół ( do głowicy)
i takie podkładki są jednorazowe. Po każdym wykręceniu wtrysków podkładki należy dać nowe 
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
cyp3k
- Bywalec
- Seria: Opel
- Model: Omega B
- Rocznik: 1996
- Województwo: Łódzkie
Plaskie mozna wyprazyc na gazie do czerwonosci, a nastepnie "hartowac" pod zimna wode, miedz sie rozszerzy ponownie. Ale to druciarstwo 
-
zun
- Bywalec
Dla mnie każde podkładki miedziane są jednorazowe - o ile w innych miejscach możemy sobie pozwolić na dokręcenie za drugim razem trochę mocniej o tyle na wtryskach to niezbyt rozsądne.woolf pisze:jeśli chodzi ci że są stożkowe to węższą stroną na dół ( do głowicy)i takie podkładki są jednorazowe. Po każdym wykręceniu wtrysków podkładki należy dać nowe
Za łożyłem je na odwrót w takim razie , myślicie , że to może być powodem tego , że jest mokro czy może zbieg okoliczności ?
Druga sprawa - rozumiem , że można zakupić również normalne , płaskie podkładki - w czym te stożkowe są lepsze od tych płaskich ?
Druciarstwo druciarstwem , ale lepsze to niż nic jeśli wtrysk musimy targać , a nie możemy się wyposażyć w nową podkładkę.cyp3k pisze:Plaskie mozna wyprazyc na gazie do czerwonosci, a nastepnie "hartowac" pod zimna wode, miedz sie rozszerzy ponownie. Ale to druciarstwo
-
cyp3k
- Bywalec
- Seria: Opel
- Model: Omega B
- Rocznik: 1996
- Województwo: Łódzkie
Ja u siebie akurat w sytuacji awaryjnej "wyprazylem" podkladke pod wtrysk sterujacy i sucho jak pieprz juz od 20 tys km, wiec IMHO zdaje to egzamin w 100%.
Co do stozkowych i ich montazu - jesli zamontowales je odwrotnie to chyba logiczne ze cisnienie dziala na spodnia czesc w dolnej czesci tworzy sie cisnienie ktore wypycha rope do gory. Ja tam bym sie nie bawil w jakies stozkowe czy inne wynalazki. Lepiej bedzie po prostu kupic oryginalne podkladki, koszt smieszny a przynajmniej zaoszczedzi dylematow.
Co do stozkowych i ich montazu - jesli zamontowales je odwrotnie to chyba logiczne ze cisnienie dziala na spodnia czesc w dolnej czesci tworzy sie cisnienie ktore wypycha rope do gory. Ja tam bym sie nie bawil w jakies stozkowe czy inne wynalazki. Lepiej bedzie po prostu kupic oryginalne podkladki, koszt smieszny a przynajmniej zaoszczedzi dylematow.
-
zun
- Bywalec
Wlasnie te zamowilem jako oryginalne 
-
woolf
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 318tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Zachodniopomorskie
a ja jeżdżę na zwykłych miedziakach - płaskich- i suchuuutkooo
w każdej Agromie kupisz 
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
Enej
- Bywalec
- Seria: E30
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1987
Też potwierdzę że hartowane sprawują się bardzo dobrze.
-
zaciur99
- Świeżak

- Rocznik: 1997
- Województwo: Lubelskie
Witam móglby ktos podac dokladne wymiary takich owych podkładek. Dziekuje i pozdrawiam