Relingi przy e34 nie są aluminiowe,tylko z tworzywa sztucznego(mieszanka włókna szklanego i żywicy).
Mocowane są 4 śrubami(a nakrętkami "13" od spodu).Proponuję klucz rurkowy,zwłaszcza do tych w części bagażnika,bo równoczenie przez te same otwory "idą"dreny gumowe i miejsca zostaje mało.Trzeba zdjąć podsufitkę.
Nie chcę się rozpisywać,bo po demontażu mamy wszystko jak na dłoni.
Szkoda,że nie wiedziałem,że w sklepach już jest spray do usuwania starej farby.To by znacznie przyspieszyło prace.
Przy malowaniu nie obejdzie się bez podkładu.(wiem coś o tym).
Na koniec zastosowałem jakąś farbę wykończeniową(oczywiście w spray'u)czarny mat.Zobaczymy jak zda egzamin "na dalszą metę"
W spray'u wychodzi bardzo dużo farby a i pewna ręka jest niezbędna,bo inaczej spray"pluje".
Nie mniej jednak po wyschnięciu tego nie widać.
Montaż też jest nie "za ciekawy",bo gumy(podłużne usczelnienia) pod listwami się"kurczą"i nie chcą "leżeć"na swoim miejscu.Trzeba je naciągać. Na samych końcach pod listwami(i gumami)przy demontażu zauważyłem mnóstwo brudu.Te miejsca oczyściłem i nałożyłem cieniutką warstwę silikonu uszczelniającego.
Powodzenia przy tym przedsięwzięciu życzę!
Efekt pięknie pomalowanych listew wynagrodzi nam nasz trud.
Dziś dorzucam zdjęcia.
Częściowo już bez podsufitki

Zaślepki, pod którymi znajdują się interesujące nas nakrętki

Po wyjęciu gumowych korków ukazuje nam się jedna z 8 nakrętek mocujących listwy od spodu.

Jest "trochę"tego rozbierania.

Uważajmy na zaślepki.Mają słabe ząbki.Ale da sie je przykleić...

Uszczelka z szyberdachu schodzi lżej niż z drzwi.

Już nie mogłem dłużej patrzeć na te łuszczące się listwy.

Dla tych którzy jeszcze nie mieli okazji zdejmować uszczelek z drzwi.
Należy "nie żle" się przyłożyć jeśli wcześniej nie były zdejmowane.

I tu uwaga!Tej śruby nie należy odkręcać,bo ona jest do mocowania teleskopów tylnej szyby.

Już "lepiej" nie mogli wymyślić...drenaż i nakrętka w jednej dziurze
I tu właśnie jest potrzebna rurkowa 13-ka.Nie wiem co bym zrobił,gdyby mi spadła choć jedna nakrętka.

Listwa tak wygląda od spodu prosto po demontażu z auta.

Uszczelka gumowa.Stan idealny jak na tyle lat.

A to już część metalowa listwy(nierdzewka).Podkładki zostały "nadgryzione"przez ząb czasu.

Listwa już po malowaniu farbą gruntową
Strona wewnętrzna listwy a obok jej druga część metalowa(skręcane są ze sobą na 17 śrubek)

Tuż przed montażem.Już na gotowo.

Wypadało by pokazać listwy już po zamontowaniu jak wyglądają na aucie...
przepraszam za uchybienie
Niebawem naprawie ten błąd.
[ Dodano: Sro Cze 04, 2008 12:44 am ]
A tak wyglądają już na aucie
[ Dodano: Sob Wrz 20, 2008 12:36 am ]
I znów relingi dachowe...!
Dziś(po 4 miesiącach) zauważyłem pęcherze na relingach...
Znów czeka mnie robota...
Tym razem jednak lepiej sie przygotuję do tego"tematu".
Mam więc pytanie:
Czy ktoś orientuje się jaką farbą maluje się tworzywo z włókna szklanego?(bo właśnie z takiego materiału są relingi)