[E34] ładowanie, alternator (pulsowanie oświetlenia)film+zdj

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Śląskie
Kontakt:

[E34] ładowanie, alternator (pulsowanie oświetlenia)film+zdj

Post autor: biernus »

Witam Szanownych forumowiczów.
Jak niektórzy z Was wiedzą jeżdzę moim 20już-letnim TDSem w automacie od... prawie 7 lat. Autko jeszcze nigdy mnie nie zawiodło zawsze dowiozło mnie tam gdzie chciałem jechać (wozi mnie każdego dnia do pracy ale gdy trzeba przetransportuje także np. do Chorwacji ~3000km w obie str).
Jako, że nadeszła zima i prawdopodobieństwo wystąpienia tęgich mrozów wzrosło postanowiłem przyjrzeć się szerokopojętej elektryce, aby nie być zaskoczonym przy -20 a niezbędne prace wykonać w garażu jeszcze gdy temperatura jest bliższa 0 niż wspomnianej wyżej 20kresce na minusie.

- akumulator Centra Futura 95/900 (to jego 5 zima - u mnie dostaje nieźle w kość do pracy 4km, CB, grzane zadki, radio, ogrzewanie tylnej szyby, lusterek) - poszedł na prostownik ale jest już słaby naładowany wskazuje 12.4-12.5V (daleko mu do idealnego 12,8V) w samochodzie np. dzisiaj -1stC po nocy pod chmurką napięcie 12,1V.
Tutaj ciekawostka: wczoraj podobna sytuacja; po nocy stania pod chmurką oczywiście, śnieg, mróz na 10kresce! sprawdziłem (dwoma multimetrami! ;D) 11,8V - i co? i nic... tadeusz zagadał z "półobrotu" za dotknięciem kluczyka tak jakby jego akumulator był nowy, auto miało przebieg 30 000km a na dworze Panowała temperatura +25stC. Jako, że diesle w rodzinie od praktycznie ponad 20 lat to przy okolicy 12 rozrusznik powinien mieć bardzo bardzo ciężko zakręcić a przy 11,8 na mrozie - hmmmmm ?!?
- świece żarowe sprawdzone - oczywiście bez wyciągania - pierwsze mrozy zweryfikowały ich conajmniej dobry stan. Przy lekkim mrozie przy padniętej 1 świeczce (wiem to z autopsji) od razu da się to zauważyć: lekkim "chechłaniem" przy odpalaniu, dymkiem oraz zapachem niedopalonej mieszanki powietrznopaliwowej.
- do baku zwykłe paliwo z shella + depresator na srogie mrozy i to w zasadzie tyle

...przyszedł czas na "ładowanie"

Od lat ładowanie takie samo - jak widać na komputerze 13.7-13.9V - tyle pokazuje test 09 na odblokowanym komputerze
Przy włączeniu praktycznie wszystkich odbiorników spadało do okolic 13V (mój altek to Valeo 95V)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LwzgkY4cwgY[/youtube]

Jako, że pogoda na to pozwalal a i było troszkę czasu, żeby "pogrzebać" w moim youngtimerze zabrałem się za sprawdzenie szczotek oraz przeczyszczenie okablowania masowego w komorze i alternatorze. (pomyślałem, że jak "przeczyszcze wszystko" to ładowanie powinno wzrosnąć co przy bardzo krótkich zimowych dojazdach do pracy może być lepsze tzn. na tej samej trasie dostarczy więcej prądu do akumulatora).
Zabawe rozpocząłem od oczywistego odłaczenia akumulatora Kabelki masowe na dole przy turbo odkręcone przeszlifowane papierem ściernym, podobnie masy przy lewym nadkolu,kielichu oraz z prawej strony w okolicy podszybia. Następnie zacząłem wyciągać regulator napięcia aby zweryfikować stan szczotek.... nie chciał zejść bo trzymała go ta 1 malutka śrubka, której nie było widać więc postanowiłem wyciągnąć cały alternator. Ten kto robił wie, że jest to banalny temat i trwa około 2 minut. (napięcie brzeszką napinacza, zsunięcie paska wielorowkowego, odkręcenie górnej śruby uchwytu alternatora maksymalne odgięcie do siebie - w stronę lewego nadkola całego altrnatora - dostęp do drugiej śruby jest idealny - odkręcenie jej - wyciągnięcie samego altka na zewnątrz). Sprawdziłem "ręcznie" stan łożyska kręcąc na wszystkie strony kołem pasowym alternatora. Okazało się sztywne jak "nuufka".

Tak wyglądają szczotki alternatora
Obrazek

a tak pierścienie slizgowe
Obrazek

Po całej operacji ładowanie wyrźnie wzrosło do 14.2-14.6 na komputerze w samochodzie
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MNYQBDBo-OU[/youtube]

Dzisiaj sprawdziłem miernikiem realne ładowanie na +sie pod maską i na jałowym bez włączonych odbiorników jest 14.8 - 14.9V. Do sprawdzenia zostaje jeszcze ładowanie przy włączonych wszystkich odbiornikach.

I teraz sedno całej sprawy:
Zaczeły mi pulsować/migać światła..... wewnątrz kabiny, światła przednie, pulsowanie widać nawet patrząc na światła tylne. i podczas jazdy i na jałowym - non stop. Strasznie mnie to wkurza bo lubię mieć pewne rzeczy na tip top - zgodnie z normami ;D.
Pytanie_1: Czy pierścienie ślizgowe na alternatorze nie są za mocno wytarte? (chociaż widziałem w poprawnie pracujących alternatorach ośki wytarte kilkukrotnie bardziej niż moja)
Pytanie_2: Czy winny może być regulator? po "ruszeniu go" i szczotek coś się posypało... Nowy regulator to koszt 65pln (niemiecki producent: Huco)
Nie mogłem dużo namieszać bo przecież całego alternatora nie rozkręcałem na części pierwsze, odkręciłem tylko regulator - może szczotki się źle ułożyły?
Jakieś pomysły od czego zacząć zabawe aby pozbyć się tego wkurzającego pulsowania oświetlenia?
Obrazek
Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl
pietrek525
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

Re: [E34] ładowanie, alternator (pulsowanie oświetlenia)film

Post autor: pietrek525 »

Ja miałem gorzej wytarte bieżnie w alternatorze i wszystko było ok,może zacznij od regulatora. Nie wiem czy dobrze pamiętam,ale chyba da się te szczotki wylutować i wymienić. Koszt zapewne dużo mniejszy niż nowy regulator.
Awatar użytkownika
Pieter
Moderator
Moderator
Seria: E36
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubelskie

Re: [E34] ładowanie, alternator (pulsowanie oświetlenia)film

Post autor: Pieter »

Ja miałem kiedyś pulsowanie świateł i walnięta była jedna z diód w altku.
A po wymianie tych pierścieni ślizgowych napięcie ładowania wzrosło o 0,3 V a były wytarte podobnie jak u Ciebie.
Dodam tylko że dotyczy to innego auta tzn innej marki ale tu może być podobnie.
Są… auta i jest BMW
ODPOWIEDZ