no i małe nowinki w sprawie mojego BMW:P dzis wpadła mi w rece nowa głowica:P
znalazłem dobrego fachmana który od wieluuuu lat zajmuje sie naprawa i regenerecja głowic. w Cenie 600pln i oddaniu starej uszkodzonej głowicy dostałem nową głowice, z nowymi gniazdami uszczelniaczami, nie peknieta, sprawdzana na szczelność, prawie nowke sztuke:) lalunia jak tra lalala:) mysle ze jutro wezme sie juz do dalszego składania:)
ale kolejne pytanie, składałem rozrzad i przy synchronizacji wału głownego z pompa wtryskową ma być 10 czy 11 oczek przerwy?> w instrukcji i dokumentacji pisze ze ma byc 13 oczek (2 znaczone i 11 przerwy) a na forum jedni pisza ze ma byc 12( 2 znaczone i 10 przerwy) jak ma byc wkoncu? jedni pisza ze skladali na 13 oczek jak ksiazka mówi i ze działa bum cyk cyk wszystko, drudzy ze na 12 ma byc i juz sam nie wiem.... złozyłem na 13 oczek, łancuch miałem wymieniany wiec nie mam juz oznaczen w postaci miedzianych oczek....

podpowiedzcie cos prosze bo tak ladnie sobie przód poskładałem i nie chce mi sie tego rozbierac od nowa wszytskiego.....
no i przy okkazji regeneruje sobie turbo, po wyjeciu turba zauwazyłem dosc duzy looz na wałku wirnika , zamówiłem zestaw naprawczy, ale podczas demontarzu turba na czesci pierwsze, zauwazyłem delikatnie wytarty wałek, złozyłem całosc na nowym zestawie ale jeszcze dalej wyczuwam delikatny looz, wiec zamówiłem wirnik jeszcze, czekam az przyjdzie, poskłądam wszystko na nowych bebechach i bd wszystko lala:) jak nowka z fabryki

dodam foto jak bd składał całosc:)
przy okazji rozebrałem alternator tak zapobiegawczo zobaczyc co w nim słychać, i dobrze ze to zrobiłem bo widze ze szczotki sa juz na wykonczeniu, wymienie sobie przy okazji szczotki na nowe, bd pewniejszy
jutro biore sie za rozrusznik, działal bez zastrzezen, ale jak były duze mrozy to podczas odpalania wybijało mi bendix, zaczynał krecic i wybijało go, ale tylko na mrozach, musze go przejrzeć, zobacze ile nowy, bo jak kopke pieniedzy to sie bd musiał troche wstrzymac i zostawic to na drugi plan napraw....
a tak to jeszcze mi zoistanie sprawa sprzegła, myslałem nad zmiana na zwykłe koło zamachowe, i tak zrobie ale nie teraz, narazie to biore koło dwumase od kumpla, chodliwa jeszcze, tarcze dam do okucia i załoze jak było. a powoli bd sobie kompletował zestaw na zwykłym kole. musze sie liczyc z kosztami.... rwie mnie to auto po kieszeni niemiłosiernmie, a chce je jak najszybciej złozyc zeby sobie jeszcze w zime polatac bokami:P