E-39 530d 2002r Słabe światła, ksenony po lifcie
Moderator: Moderatorzy
-
hyszkin
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 530d
- Rocznik: 2002
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
E-39 530d 2002r Słabe światła, ksenony po lifcie
witam... w swojej nowej, 10 letniej 530-ce, już po lifcie mam ksenony, które wg mnie nie świecą jakością, jaką powinny świecić lampy tego rodzaju. Po przejściach ze światłami mijania w E34 (czyszczenie soczewek i odbłyśników, co dało rewelacyjny efekt) byłem zadowolony z faktu, że kupuje auto z ksenonami, licząc jasność, której jeszcze nie doznałem. Tym czasem szału nie ma. Po pierwsze po włączeniu zapłonu lampy poziomują się, ale nie robią żadnego ruchu w płaszczyźnie poziomej tzn na boki i zastanawiam się czy jest to prawidłowe oraz czy ma związek z tym, że główna wiązka światła podczas jazdy skierowana jest bardziej na boki, a nie do przodu. Nie miałem jeszcze auta z ksenonami dlatego nie wiem czy jest to właściwe? Po drugie soczewka jest widocznie mleczna, a nie przejrzysta dlatego zastanawiam się czy jest możliwość jej przeczyszczenia jak w E34 ( czytałem, że soczewki się wypalają i podlegają regeneracji a jak pisałem wyżej w e34 przeczyszczenie soczewki dało rewelacyjny efekt, o 40% więcej światła). Czytałem też o częstych usterkach regulatorów zatem jak sprawdzić czy są ok bez wymontowania lampy. Reasumują, jeżeli któryś z kolegów lub koleżanek przerabiał temat "regeneracji" sposobem domowym lamp ksenonowych po lifcie w e39 to proszę o wszelkie sugestie i podpowiedzi.
-
hyszkin
- Bywalec
Re: E-39 530d 2002r Słabe światła, ksenony po lifcie
Panowie i Panie pomóżcie bo naczytałem się i nasłuchałem tyle sprzecznych opinii, że już sam nie wiem, a problem ze światami mam taki jaki miałem a wnet pogorszyłem sobie. Juź nie chodzi mi tylko o czyszczenie soczewek a o regulację. Jak pisałem wyżej odnosiłem wrażenie, że wiązka światła mijania pada bardziej na boki niż centralnie przed auto. Zauważyłem różne odstępy, szczeliny pomiędzy lampami a krawędzią pokrywy maski, tuż przy nerkach tzn patrząc z boku lampa lewa była bardziej oddalona od tej krawędzi niż lampa prawa, co na logikę mogło wpływać na wiązkę rzucanego światła w płaszczyźnie poziomej. W związku z tym luzując śruby mocujące całą lampę do karoserii ustawiłem równe "szczeliny". No i się zaczęło. lampa lewa świeci wyżej od lampy prawej, jest to bardzo widoczne przy światłach drogowych. Pojechałem na SD pod przyrząd, ale diagnosta nie był w stanie mi pomóc, próbował ale się szybko poddał. Stwierdził, że prawe światło świeci trochę za nisko i za bardzo do środka, natomiast lewe w miarę dobrze. Ale na żywe oko światła drogowe jakby miały "strita" jedno wyżej a drugie niżej, przy mijania jest to mniej widoczne. I teraz mam parę pytań.
Czy światła reguluje się również poprzez korektę ustawień samej lampy (w otworach śrub mocujących jest dość spora możliwość ustawienia lampy zarówno w pionie i poziomie) czy tez lampy powinny być osadzone tak, aby szczeliny, o których mowa wyżej były identyczne a całej regulacji dokonujemy tylko i wyłącznie za pomocą dwóch regulatorów? U mnie o ile jeden regulator ( w każdej lampie) powodował ruch góra dół, to drugi regulator nie powodował żadnej zmiany,
-czy jeden regulator ustawia wiązkę światła w płaszczyźnie poziomej a drugi w pionowej?
dodam, że samoregulacja działa poprawnie. Zadałem powyższe pytanie gdyż już nie wiem, czy od razu mam się zabierać za wymianę regulatorów, czy tez udać się do innego diagnosty, czy tez mechanika z przyrządem i ustawić światła również poprzez korektę w mocowaniach?
Czy światła reguluje się również poprzez korektę ustawień samej lampy (w otworach śrub mocujących jest dość spora możliwość ustawienia lampy zarówno w pionie i poziomie) czy tez lampy powinny być osadzone tak, aby szczeliny, o których mowa wyżej były identyczne a całej regulacji dokonujemy tylko i wyłącznie za pomocą dwóch regulatorów? U mnie o ile jeden regulator ( w każdej lampie) powodował ruch góra dół, to drugi regulator nie powodował żadnej zmiany,
-czy jeden regulator ustawia wiązkę światła w płaszczyźnie poziomej a drugi w pionowej?
dodam, że samoregulacja działa poprawnie. Zadałem powyższe pytanie gdyż już nie wiem, czy od razu mam się zabierać za wymianę regulatorów, czy tez udać się do innego diagnosty, czy tez mechanika z przyrządem i ustawić światła również poprzez korektę w mocowaniach?
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Małopolskie
Na uchwytach mocujących ustawiasz jak chcesz nie ma to większego znaczenia raczej chodzi o estetyke całości i wyregulowanie równych szpar.
Regulacje samych lamp przeprowadzasz tymi 2 regulatorami które regulują w pionie i poziomie. jeśli te regulacje nie działają oznacza iż regulatory uległy biodegradacji. Lampki poliftowe i teraz kwestia czy rozbieralne bo niektóre nie dają się rozebrać domowymi bezinwazyjnymi sposobami.
Słabe świecenie może być efektem wypalanych żarników.
Regulacje samych lamp przeprowadzasz tymi 2 regulatorami które regulują w pionie i poziomie. jeśli te regulacje nie działają oznacza iż regulatory uległy biodegradacji. Lampki poliftowe i teraz kwestia czy rozbieralne bo niektóre nie dają się rozebrać domowymi bezinwazyjnymi sposobami.
Słabe świecenie może być efektem wypalanych żarników.

-
hyszkin
- Bywalec
dzięki. Właśnie o taką zwięzłą i konkretną odpowiedź mi chodziło. Fakt jeszcze nie wiem czy lampy mam rozbieralne. Wezmę się za wymianę jak tylko dostane regulatory. Dzisiaj byłem w ASO i niestety nie występuję. A jeżeli chodzi i inwazyjną metodę rozbierania to czym i na którym etapie różni się od tej nieinwazyjnej, która jest mi już znana?
-
pawelp
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 2000
- Województwo: Opolskie
Skoro widzisz że po włączeniu zapłonu światła się poziomują to regulatory masz ok.
U siebie miałem połamane. Świeciły tuż przed maską i nie wykonywały żadnego ruchu po przekręceniu kluczyka.
Samopoziomowanie jest tylko w pionie w poziomie nie ma. Są dwa pokrętła gdzie możesz sobie ustawić strumień światła. U mnie można ręką, lub imbusem.
Ja mam przedliftowe i są rozbieralne. Rozbierałem kilka razy bo jeden paruje i żadne zabiegi nie pomagają.
Jezeli chodzi o ilość światła to też nie jestem zachwycony - świecą ładnie na biało ale w E34 wydaje mi się że miałem więcej światła
U siebie miałem połamane. Świeciły tuż przed maską i nie wykonywały żadnego ruchu po przekręceniu kluczyka.
Samopoziomowanie jest tylko w pionie w poziomie nie ma. Są dwa pokrętła gdzie możesz sobie ustawić strumień światła. U mnie można ręką, lub imbusem.
Ja mam przedliftowe i są rozbieralne. Rozbierałem kilka razy bo jeden paruje i żadne zabiegi nie pomagają.
Jezeli chodzi o ilość światła to też nie jestem zachwycony - świecą ładnie na biało ale w E34 wydaje mi się że miałem więcej światła
-
hyszkin
- Bywalec
tak jak piszesz ustawiają się po włączeniu zapłonu, ale tylko jeden regulator, w każdej lampie, powoduje zmianę wysokości strumienia światła w momencie jego kręcenia. Wychodzi na to, że dwa pozostałe są uszkodzone, bo nie powodują żadnej zmiany. Tak czy tak chcę wyczyścić soczewki i odbłyśniki, a jak już będę miał lampę rozebraną ( o ile się uda) to od razu wymienię regulatory w końcu 200tyś już przetrzymały. Regulatory już do mnie jada, więc jak się uporam z robotą to powiadomię o rezultacie.
-
hyszkin
- Bywalec
żeby nie zakładać nowego tematu to zapytam jeszcze o inna rzecz, ale również w kwestii oświetlenia. Tym razem chodzi mi o lampkę-żarówkę do światła postojowego tą co oświetla ringi. Czy można w niej wymienić tylko żarówkę, czy trzeba wymienić całą lampkę? a cała lampka trochę grosza kosztuje