Tak , wiem że temat był poruszany wielokrotnie , nie mniej jednak sytuacje uważam za nie typową.
Jak już wszystko w tym silniku porobiłem co mogłem (rozrząd , wtryski itp) to wziąłem się za pompę . Ta trafiła na stół , została rozebrana , złożona - werdykt : pompa igła , ale nastawnik tak nie do końca. No to zamówiłem nastawnik po regeneracji w HDK Serwis. Przyszedł piękny śliczny wyglądający jakby świeżo z pod igły wyszedł. Założyłem i .... hmmm , trochę lepiej fura gada , ale dalej okresowo gubi prace , dawka skacze , kąt skacze . Mniej niż na poprzednim ale jednak , no i rzadziej. No więc po konsultacjach wyszła nowa koncepcja - a może winą tego przestawiacz kąta. Jako że szpas drogi a ja na mały remoncik silnika wydałem fortune to mówie sobie - później to zrobie. A tu niezła dzisiaj niespodzianka - wracam z roboty do domu wciskam gaz a tu ... nic się nie dzieje - myślę sobie pięknie , znowu to samo co na starym nastawniku ale ... nie , no nie jest tak samo. Na starym nastawniku jak zapodałem buta , a reakcji był brak to po sekundzie wyskakiwał komunikat fuel injection malfunction ... a teraz nic ... odpuszczam gaz , po chwili dodaje - ok fura idzie ... hmmmm daje gaz tak do 3/4 a tu fura jak żabka przyspiesza lepiej , to gorzej - lepiej to gorzej a wskazowka ekonomizera szaleje .... i znowu to samo ja mu pelny but a fura nie przyspiesza , nie zwalnia tylko jedzie dalej tak samo .... ale znowu bledu nie ma. Podjezdzam do domu , podlaczam kompa a tu ..... dwa bledy - jeden od egr i to na nierozrgrzanym motorze (czyli na pewno nie to) a drugi od przeplywki ....... ale nie wierze w to ze przeplywka moglaby takie cuda robic . Zbieg okolicznosci ze to zaczelo sie pojawiac na regenerowanym nastawniku ? Mial ktos kiedys taki przypadek ??
Jak pamietam na starym nastawniku gdy sie pojawiala dziura w gazie to przedewszystkim po wcisnieciu gazu spalanie na ekonomizerze szlo w gore , ale fura nie reagowala no i gdy dluzej gaz przytrzymamy to kontrolka od wtrysku sie wywala - teraz mozna trzymac gaz w podlodze przez minute - reakcji zero.
[e39 tds] Brak reakcji na gaz
Moderator: Moderatorzy
-
@ctiv
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Dolnośląskie
Re: [e39 tds] Brak reakcji na gaz
przeplywka moze robic takie wlasnie cuda, odepnij ja calkiem i zobacz czy cos sie zmieni.
Czym się różni kierowca BMW od kierowcy Volkswagena? Dla kierowcy BMW Hektor to mityczny królewicz Trojański zaś dla właściciela VW, hektor to pole za domem.
DIS i INPA jak by ktos chcial przeswietlic auto z okragla wtyka
-
jarson83
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubelskie
doszedłeś w końcu co bylo?
-
zun
- Bywalec
- Seria: E39
- Rocznik: 1998
- Województwo: Śląskie
Jezdze od dwoch dni na odlaczonym przeplywomierzu i problem sie nie pojawia , ale niechce przesadzac. W poniedzialem znowu podlacze przeplywke i zobacze czy problem zaczal pojawiac sie na nowo. Dalej meczy mnie skaczaca dawka i kat na regenerowanym nastawniku - firma twierdzi ze jest pewna nastawnika na 100% , mysle ze jedno z drugim ma zwiazek , tylko ze ja juz nie wiem co moglo by by tego przyczyna . Jeszcze mi zostal nastawnika kata wtrysku jako mozliwy winowajca
ale ten jest drogi no i chyba trzeba pompe targac zeby go wymienic 
-
@ctiv
- Bywalec
- Rocznik: 1994
- Województwo: Dolnośląskie
wynika z tego ze masz uwalona przeplywke a jesli ta jest uszkodzona albo odpieta to dawka bedzie skakala, podepnij sprawna i dopiero zobacz co wyszlo, i nie grzeb nic narazie w pompie.
Czym się różni kierowca BMW od kierowcy Volkswagena? Dla kierowcy BMW Hektor to mityczny królewicz Trojański zaś dla właściciela VW, hektor to pole za domem.