e39 525TDS Gaśnie i nie odpala.
Moderator: Moderatorzy
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 725tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Re: e39 525TDS Gaśnie i nie odpala.
Jak masz błąd początku wtrysku to znaczy że statyczny kąt wtrysku jest źle ustawiony.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Po pierwsze, pod co podpięli Ci silnik? Chociaż sam wspominałem o kącie, to po pierwsze kąt sam się nie przestawił (jeśli wcześniej było ok), po drugie - wartość kąta komputer bierze z 2 czujników - czujnik położenia wału i wtrysk sterujący. Jeśli wartość kąta na live data "lata sobie", to znaczy najpewniej, że przez któryś czujnik ECU ją gubi, a dopiero następnie można ustawiać statyczną wartość kąta. "Szpece" z BOSCH Service z rutyny podpinają auto zazwyczaj do KTSa, co w naszym przypadku daje tyle co nic
, więc nie stawiałbym 100% pewnej diagnozy. Zanim zaczniesz cokolwiek robić, załatw odpowiedni sprzęt lub podepnij się "tam gdzie trzeba".
Masz dwie opcje: pierwsza to ustaw kąt za 100-150zł i może będziesz miał farta, zachowując kasę na interfejs, albo pecha i będziesz i tak wymieniał czujnik czy wtrysk (lub robił cokolwiek innego). Druga to kup interfejs i zdiagnozuj porządnie, albo będziesz miał pecha i okaże się, że nie potrzebnie kasę wydawałeś na interfejs, albo szczęście i po błędzie będziesz wiedział co jest. W pierwszym wypadku liczysz na los, w drugim przynajmniej zostanie Ci na ręku możliwość diagnostyki TDSów, wybór należy do Ciebie. :]
Pzdr.
Masz dwie opcje: pierwsza to ustaw kąt za 100-150zł i może będziesz miał farta, zachowując kasę na interfejs, albo pecha i będziesz i tak wymieniał czujnik czy wtrysk (lub robił cokolwiek innego). Druga to kup interfejs i zdiagnozuj porządnie, albo będziesz miał pecha i okaże się, że nie potrzebnie kasę wydawałeś na interfejs, albo szczęście i po błędzie będziesz wiedział co jest. W pierwszym wypadku liczysz na los, w drugim przynajmniej zostanie Ci na ręku możliwość diagnostyki TDSów, wybór należy do Ciebie. :]
Pzdr.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
-
mlodycg
- Świeżak

- Seria: E39
- Model: 525td
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Dolnośląskie
Re: e39 525TD Gaśnie i nie odpala.
witam wszystkich i prosze o porade, kupilem bmw 525 d,jest to normalny td,nie wersja tds. po zakupie zrobilem nim juz okolo 1400 km,auto sprawialo sie dobrze i pracowalo bez zarzutow. od dwoch tyg pojawia sie problem. auto zapala normalnie i chodzi przez dluzszy czas po czym traci nagle obroty i gasnie, zdarza sie to na postoju przy niskich obrotach jak i przy jezdzie na wyzszych. dziwne jest tez to ze po jakims czasie zapala normalnie i znow pracuje jakis czas. w ubiegłym tygodniu przytrafilo mi sie to raz,ale w tym juz dwa razy i mysle ze bedzie tak czesciej.Na desce nie zapalają sie żadne kontrolki,paliwa mu nie brakuje i akumulator tez jest ok,przy zakupie zauważylem tez ze silnik byl wymyty (na blask). Wybieram sie z autem do mechanika na diagnostyke+ewentualne naprawy. Chcialbym jednak zapytac was wczesniej,co moze byc powodem problemu(wilgoc,układ paliwowy,elektronika?), by nie wpedzac sie w zbedne koszty. czekam na wasze opnie. pozdr
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Może to kłopot z zaworem odcinającym dopływ paliwa do pompy? Sprawdź pod głowiczką TR, czy kabelek idący do zaworu nie jest uszkodzony / obluzowany / zawilgocony.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
-
mlodycg
- Świeżak

- Model: 525td
- Rocznik: 1998
- Województwo: Dolnośląskie
Re: e39 525TDS Gaśnie i nie odpala. pompa i klamka
Problem rozwiązal się przez wymiane pompy w zbiorniku okazało się że przedzielony jest przez wał na dwie komory.Dzieki za pomoc
Pojawił się jednak następny,, zauważyłem że mam lekki wyciek ropy spod pompy przy silniku, czy może ktos doradzić ile taka naprawa może kosztować??
Druga sprawa to że dołączyłem do grona szczęśliwców, którzy podczas mrozów urwali klamke zewnętrzną kierowcy, gdzie moge ją dostać? kolor to ASPENSILBER??
Pojawił się jednak następny,, zauważyłem że mam lekki wyciek ropy spod pompy przy silniku, czy może ktos doradzić ile taka naprawa może kosztować??
Druga sprawa to że dołączyłem do grona szczęśliwców, którzy podczas mrozów urwali klamke zewnętrzną kierowcy, gdzie moge ją dostać? kolor to ASPENSILBER??
-
Norbi23
- Świeżak

- Model: 525tds
- Rocznik: 1999
- Województwo: Łódzkie
Witam, podepnę się pod temat, koledzy mam bardzo podobny problem ze swoim tds-em, u mnie auto również zgasło w trakcie jazdy, tylko ja nawet nie hamowałem, po prostu jechałem i zgasła. Po 3-4 próbach kręcenia auto odpalało ale na ok 5 sekund i gasło. Myślałem, że może paliwa mi brakło bo szwankuje mi drugi czujnik poziomu paliwa, więc pojechałem po 10L ropy. Zatankowałem, po ok 5 próbach odpaliła, pochodziła z 10 sekund i zgasła. Kolejne próby i za którymś razem odpaliła, więc od razu ruszyłem co by do domu dojechać. Pedał niemal że w podłodze i ujechałem tak ok 2km do momentu aż nie ująłem nogi z gazu. Po ponownym dodaniu gazu brak reakcji i auto stanęło. Odpala po ok 5 próbach na 5-10 sekund i gaśnie. Dodam, że jestem właścicielem od lipca i nie było z autem problemu. Paliła od strzała czy to zimna czy gorąca. Problemy zaczęły się ok dwóch tygodni temu. Zdarzyło się że po zmianie biegu auto nie reagowało na dodanie gazu. Musiałem ruszyć pedałem ze dwa razy i wtedy już jechała. W tym tygodniu zaczęły się problemy z rozruchem, odpalała po 2-3 próbach dłuższego kręcenia, ale jechała. Raz tylko zgasła, ale wrzuciłem "trójkę" puściłem sprzęgło i załapała. Wymieniłem już filtr paliwa, pompka w zbiorniku co prawda działa , ale mam drugą to ją dzisiaj wymienię, sitko czyste, tym bardziej że może ze 2-3 razy zatankowałem jej zwykłej ropy, a poza tym tankuję tylko Ultimate albo vervę. Auto podłączałem pod kompa "auto com" Delphi i błędy jakie wyskoczyły to:
- czujnik ciśnienia "zasilania paliwa", albo "paliwa przedwstępnego", nie pamiętam jak dokładnie brzmiał ten komunikat;
- czas grzania świec;
- przepływomierz (film);
Ten przepływomierz to już wcześniej wyskakiwał bo byłem u znajomego na początku sierpnia żeby mi posprawdzał auto i dzisiaj też go wymienię.
Nie wiem za bardzo, który to ten czujnik ciśnienia paliwa?
Macie może koledzy jakieś sugestie?
Mam jeszcze jedno pytanie, co to jest za zaworek ten z linku oznaczony nr 7, czy to może zawór ciśnienia paliwa?
http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts ... Id=16_0209
W czym rzecz, wymieniłem pompkę, ale nie idzie paliwo ze zbiornika. Pompkę słychać jak tłoczy paliwo do drugiej części zbiornika. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale zasilanie paliwem idzie z lewej strony króćcem tylko z czujnikiem poziomu paliwa, a nie z prawej tam gdzie jest pompka?
- czujnik ciśnienia "zasilania paliwa", albo "paliwa przedwstępnego", nie pamiętam jak dokładnie brzmiał ten komunikat;
- czas grzania świec;
- przepływomierz (film);
Ten przepływomierz to już wcześniej wyskakiwał bo byłem u znajomego na początku sierpnia żeby mi posprawdzał auto i dzisiaj też go wymienię.
Nie wiem za bardzo, który to ten czujnik ciśnienia paliwa?
Macie może koledzy jakieś sugestie?
Mam jeszcze jedno pytanie, co to jest za zaworek ten z linku oznaczony nr 7, czy to może zawór ciśnienia paliwa?
http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts ... Id=16_0209
W czym rzecz, wymieniłem pompkę, ale nie idzie paliwo ze zbiornika. Pompkę słychać jak tłoczy paliwo do drugiej części zbiornika. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale zasilanie paliwem idzie z lewej strony króćcem tylko z czujnikiem poziomu paliwa, a nie z prawej tam gdzie jest pompka?