[E34] JAKBY GÅOSNIEJSZY ŚWIST TURBO
Moderator: Moderatorzy
[E34] JAKBY GŁOSNIEJSZY ŚWIST TURBO
Witam. Jestem posiadaczem BMW 525 TDS rok. prod. 1995. Jezdze nim od 1,5 miesiaca czasu wiec przyzwyczailem juz ucho do pracy mojego tds-a, a wczoraj coś mnie zaniepokoiło, a mianowicie podczas jazdy, nagle tak jakby Turbo zaczeło glosniej chodzic, dotychczas w środku słyszałem lekki świst turbiny a teraz jest on glosniejszy. Jaka moze byc tego przyczyna?? Mam TDS-a pierszy raz, dotychczas jezdziłem BMW ale tylko benzynowcami. Prosze o pomoc. Pozdrawiam
- TONY
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Pomorskie
Jak pewnie już zdążyłeś zauważyć,na tym forum jest oddzielny dział poświęcony wyłącznie TURBO,zajrzyj tam,bo zapewne Twój przypadek nie jest żadnym wyjątkowy a podobna bolączka przytrafiła się już niejednemu użytkownikowi TDS-a.
Ja powiem Ci tylko że jak juz turbina zaczyna wydawać jakieś dziwne i niepokojące dźwięki to nie wróży to zazwyczaj niczego dobrego i wiąże się ze sporymi kosztami.Na własnej skórze kiedyś doświadczyłem"wybuch" turbiny.Zawsze odczuwalny jest wyraźny spadek mocy.Na początek przejrzyj sobie wszystkie węże,intercooler no i samą turbinę,trafnie postawiona diagnoza to połowa sukcesu.kontroluj poziom oleju,zużyta turbina mocno przepala olej.
W skrajnych przypadkach potrafi zassać go i wtłoczyć do cylindrów,co skutkuje eksplozja silnika...
Powodzenia
Ja powiem Ci tylko że jak juz turbina zaczyna wydawać jakieś dziwne i niepokojące dźwięki to nie wróży to zazwyczaj niczego dobrego i wiąże się ze sporymi kosztami.Na własnej skórze kiedyś doświadczyłem"wybuch" turbiny.Zawsze odczuwalny jest wyraźny spadek mocy.Na początek przejrzyj sobie wszystkie węże,intercooler no i samą turbinę,trafnie postawiona diagnoza to połowa sukcesu.kontroluj poziom oleju,zużyta turbina mocno przepala olej.
W skrajnych przypadkach potrafi zassać go i wtłoczyć do cylindrów,co skutkuje eksplozja silnika...
Powodzenia
----------<<<ÅšMIGÅO POTRAFI WKRĘCIĆ>>>-----------
http://www.bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=928
http://www.bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=928
przewód pękniety ?? :> mi sie tak własnie cos wydawało jakby gdzies lewe powietrze gdzies łapało, moze ktos mi powiedziec które węże sprawdzic, przepraszam ze utrudniam ale jestem laikiem jesli chodzi o tds-a ;] dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam.TGacus pisze:Jezeli nie jest to jakas wielka róznica w odglosie to nie ma co panikowac.
Posprawdzaj wszystko, jak kolega wyzej napisal, jak nie ma wielkiego spadku mocy to moze byc błachostka.
Znane mi sa przypadki u kolegow, ze mechanicy chcieli juz turbine regenerowac a to tylko przewod pekniety.
[ Dodano: Pon Paź 27, 2008 4:03 pm ]
Od rana pojechałem do mechanika - intercooler uszkodzony
siemka.... mysle ze moje pytanko w tym temacie jest akurat...
tylko ze w e39 bez IC... Panowie, doradzcie mi...
przyspieszenie mam, autko nie jest mulowate, wyciekow z turba ani w okolicy niemam, ewentualne delikatne przypocenia, ale nic nie cieknie czysciutko jest. turbo delikatnie sobie świata.... lecz... gdy dostanie troszke w rurke (moze bardziej niz troszke ) albo jade dluuuugo to w partjach 1300-1700 bardzo glosne jest potem jest wszystko postaremu.... jak mowie tylko jak sie dlugo jezdzi badz dostanie baty... jak powiedzmy szybko jezdze samochod postoi wylaczony na pol godzinki ten glosny swist w dolnych obrotach znika, lecz puzniej znuw sie pojawia.... dodam ze zauwazylem to po wymianie filtra powietrza... czy moze to byc powod ze turbo sie za bardzo nagrzewa przez to ze niemam IC i dlatego takie wydaje odglosy....?? mowie mam moc i nie cieknie zaden olej.... NIGDY NIE DOSTAL ZA MOJEJ KADENCJI W RURE BEZ NAGRZANIA ANI NIE ZOSTAL ZGASZONY KROCEJ NIZ 1 BADZ 2 MINUT. zawsze czekam ok 5 minut az spale faja
prosze o jakies rady i sorka ze tak sie rozpisalem
pozdróki
tylko ze w e39 bez IC... Panowie, doradzcie mi...
przyspieszenie mam, autko nie jest mulowate, wyciekow z turba ani w okolicy niemam, ewentualne delikatne przypocenia, ale nic nie cieknie czysciutko jest. turbo delikatnie sobie świata.... lecz... gdy dostanie troszke w rurke (moze bardziej niz troszke ) albo jade dluuuugo to w partjach 1300-1700 bardzo glosne jest potem jest wszystko postaremu.... jak mowie tylko jak sie dlugo jezdzi badz dostanie baty... jak powiedzmy szybko jezdze samochod postoi wylaczony na pol godzinki ten glosny swist w dolnych obrotach znika, lecz puzniej znuw sie pojawia.... dodam ze zauwazylem to po wymianie filtra powietrza... czy moze to byc powod ze turbo sie za bardzo nagrzewa przez to ze niemam IC i dlatego takie wydaje odglosy....?? mowie mam moc i nie cieknie zaden olej.... NIGDY NIE DOSTAL ZA MOJEJ KADENCJI W RURE BEZ NAGRZANIA ANI NIE ZOSTAL ZGASZONY KROCEJ NIZ 1 BADZ 2 MINUT. zawsze czekam ok 5 minut az spale faja
prosze o jakies rady i sorka ze tak sie rozpisalem
pozdróki
-
papwil
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 530d
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Mazowieckie
logicznie myslac to nie, bo przeciez IC jest za turbo i chlodzi powietrze ktore idzie od turbiny a nie chlodzi turbiny. postaraj sie sprecyzowac skad jest ten dzwiek, bo moze jak sam mowisz, gdy dostanie baty, to i na postoju slychac te dzwieki, wtedy moglbys dokladniej okreslic skad to. a ja bym zaczal od odkrecenia "puszki" z filtrem, zeby zobaczyc czy wszystko lezy jak trzeba, wyjal i wlozyl jeszcze raz, skoro mowisz ze to po wymianie sie zaczelo.Daro280 pisze:czy moze to byc powod ze turbo sie za bardzo nagrzewa przez to ze niemam IC i dlatego takie wydaje odglosy....??
nawiasem mowiac to przy dieslu to czekanie na postoju na zgaszenie silnika nie jest tak wazne jak przy benzynie. chyba ze po jakims katowaniu... chyba ze tak bardzo lubisz sobie zapalic fajka w samochodzie po przejazdzce, niczym po udanym sexie (;
btw z ciekawosci zapytam z jakiej dzielnicy jestes?
chlodzenie turbiny z tego co wiem jest najwazniejsza zecza przy dieslu, raczej w bezynie nie trzeba czekac, z tego co ja wiem. ten swist mam juz po drugiej wymianie filtra powietrza... na wolnych obrotach niema zadnego swistu, dzieje sie to tylko kiedy duzo przejade badz samochod dostanie w rurke, potem jak sie schlodzi jest ok az znowu kiedy przejade wiekszy kawalek dosc ostro... dziwna sprawa bo z tego co wiem jak konczy sie turbo wydaje wlasnie takie odglosy.... natomias niema oleju ani spadku mocy....
[ Dodano: Pon Mar 23, 2009 1:43 pm ]
jeszcze takie male sprostowanie
faja pale na zewnatrz!!!
pozdrawiam.
ochota !!
[ Dodano: Nie Mar 29, 2009 11:19 pm ]
widze, ze nie dostane pomocy od nikogo
jeszcze takie male sprostowanie
pozdrawiam.
ochota !!
[ Dodano: Nie Mar 29, 2009 11:19 pm ]
widze, ze nie dostane pomocy od nikogo
-
kacper 525
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525td
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Wielkopolskie
Powiem tak, jak bylem w pazdzierniku zeszlego roku na urlopie w polsce to tez mi przyszedl do glowy pomysl zeby turbo regenerowac bo wydawalo mi sie ze za glosno chodzi, swista itp. Po demontazu i ogledzinach mechanika z serwisu specjalizujacego sie w regeneracji turbin okazalo sie ze moja turbinka jest w doskonalej kondycji. Powiedzieli jeszcze ze te turbiny ktore byly montowane w BMW TDS, TD (z silnikiem M51) sa bardzo wytrzymale.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2009, 21:35 przez kacper 525, łącznie zmieniany 1 raz.