bmw e34 problem z rozruchem

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

menda
Świeżak
Świeżak
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Świętokrzyskie

bmw e34 problem z rozruchem

Post autor: menda »

Od dluzszego juz czasu borykam sie z nastepujacym problemem:
po przekreceniu kluczyka w 2 pozycje przygasaja kontrolki pomimo naladowanego akumulatora
auto nie odpala pomimo wymiany rozrusznika na nowy
Moje pytanie jest nastepujace:
-czy jest jakis bezpiecznik badz przekaznik ktory powinienem sprawdzic ...i gzie go szukac???? :lol:
-gzie jest podlaczony przewod masowy do silnika? :lol:
Za wszyskie podpowiedzi z gory dziekuje
@ctiv
Bywalec
Rocznik: 1994
Województwo: Dolnośląskie

Re: bmw e34 problem z rozruchem

Post autor: @ctiv »

masa jest z tego co pamietam pod spodem z przodu kolo poduch silnika po stronie pasarzera, co do bezpiecznika to w puszce sterownikow w tej od strony pasarzera pod maska jest bezpiecznik od swiec. napisz wiecej jak kreci rozrusznik itp
Czym się różni kierowca BMW od kierowcy Volkswagena? Dla kierowcy BMW Hektor to mityczny królewicz Trojański zaś dla właściciela VW, hektor to pole za domem.
DIS i INPA jak by ktos chcial przeswietlic auto z okragla wtyka
Awatar użytkownika
adasiek185
Bywalec
Model: 524d/td
Rocznik: 1990
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: adasiek185 »

podlacz go na krotko. Wtedy wykluczysz awarie jego samego. Jak zakreci to wtedy szukaj w kablach przyczyn
menda
Świeżak
Świeżak

zle mnie panowie zrozumieliscie ....awaria rozrusznika wykluczam bo jest nowy ......problemem jest to ze nie kreci wogole..czasem sprzegielko wybija podczas proby uruchomienia i to wszystko wtedy slychac takie tykanie z rozrusznika.....i okolic bezpiecznikow. sam mysle ze wina jest po stronie elektryki bo dlaczego przygasaja kontrolki w 2 pozycji kluczyka tuz przed rozruchem????ale problem jest nielatwy do zlokalizowania niemniej wielkie dzieki za wszyskie odpowiedzi
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: gummiss11 »

A spróbuj podłączyć grubszym kablem masę od karoserii do silnika, wtedy będziesz wiedział że jaśli kontrolki nie przygasną czyli normalnie zaświecą to będzie wina massy, a jeśli przygasną to wtedy trzeba szukać gdzieś indziej, chociaż stawiał bym tu na masę, albo na silniku, albo zaśniedziałe(pęknięte) klemy akku. Bezpiecznik od świec jeśli będzie spalony to świece wcale nie będą pobierały prądu :) Możesz jeszcze podłączyć akku prosto do silnika kablami, masę prosto na silnik, a plus do śruby plusowej pod maską, jeśli wtedy przygasną to zmień akku bo prądy nima :shock: . Tylko nie próbuj odpalać z takimi kombinacjami jak pisałem :!: :!: :!: , to tylko dla sprawdzenia masy samochodu 8)
Bo Możemy Więcej...Obrazek
menda
Świeżak
Świeżak

Panowie wielkie dzieki za udzielone wskazowki...problem zostal czesciowo rozwiazany. powodem przygasajacych kontrolek oraz problem z rozruchem zwiazany byl z calkowicie rozladowanym akumulatorem.dopiero 3 dni na ladowarce pomogly i autko startuje.
Ale zeby nie bylo za milo powstaly dwa nowe problemy :
-po dosc dlugim postoju za domem nie dziala pompka spryskiwaczy a dodam ze bezpiecznik jest dobry i wycieraczki sie zalaczaja
-a glowny problem ktory mogl byc przyczyna roaladowania aku. to caly czas zalaczony alarm,brak mozliwosci dostrojenia pilota centralnego zamka
I teraz sobie zadaje pytanie czy da sie w jakis sposob przeprogramowac kluczyk wraz z pilotem (dodam ze sposoby podane na forum zawiodly) :?:
Jesli ktos ma jakis pomysl na rozwiazanie powyzszych problemow z gory wielkie dzieki :wink:
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec

Ja ma fabryka alarm u siebie bez pilota bo nie dostałem do auta przy kupnie i włącza się po przekręceniu kluczyka przy zamykaniu w pozycję podwójnego ryglowania, jeśli chcesz żeby się nie załączył to przekręć kluczyk delikatnie w zamku i samochód się zamknie, ale bez alarmu i podwójnego ryglowania. U siebie wyjąłem jeden z bezpieczników alarmu(alarm sprytnie schowany jest pod belką tylnego siedzenia) i mogę zaryglować auto bez alarmu, tylko wyjmij odpowiedni bo są 2 korki na nim, jeden jak wyjąłem to nie działało nic w samochodzie, a jak wyjąłem drugi to wszystko działa tylko nie alarm.
menda
Świeżak
Świeżak

dzieki za szybka odpowiedz..,ale problem nie lezy w wyjacym alarmie :!: drzwi sie otwieraja ,centralny zamek dziala bez zarzutu ale tylko gdy otwieram z kluczyka.... nie moge otworzyc/zamknac z pilota.pozatym gdy juz jestem w aucie wlaczaja sie swiatla awaryjne tak jak podczas wlamania co kilka minut :?:
auto startuje ...juz bez problemu ale swiatla caly czas mrugaja...no i najgorsze jest to ze nie moge zsynchronizowac tego pilota z immo a probowalem juz wielokrotnie :)
co do spryskiwaczy to jeszcze nie wiem ale szperalem troszke po forach i jutro sprawdze silniczek.ale nie mam zielonego pojecia gdzie szukac przekaznika od spryskiwaczy czy moze ktos z was wie :idea:
czy tylko wizyta jakiegos fachowca z kompem go wyleczy :?:
dzieki z gory :D
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec

No piszę ci przeca żebyś wyją bezpiecznik z alarmu, nie jest to naprawa, ale pomaga :D tylko odpowiedni, bo są na nim dwa. Ciężko go znaleźć bo go prawie nie widać, trzeba wsadzić głowę pod belkę tylnej kanapy, z jednaj strony masz akku, a z drugiej jakieś sterowniki i bezpieczniki, a pod belką jest alarm ze swoimi bezpiecznikami, obok czujnika kraszalarmu :mrgreen:
menda
Świeżak
Świeżak

Na poczatku chcialbym podziekowac wszystkim kolegom z forum za pomoc w rozwiazaniu problemow z autkiem. :D :D :D
chce tylko powiedziec ze powodem niedzialajacych spryskiwaczy byla zuzyta pompka :lol: wymiana na nowa, co do wlaczajacych sie swiatel awaryjnych to poszedlem za rada gummiss11 i odlaczylem caly modul od immo.poniewaz nie moglem namierzyc tych bezpiecznikow :wink:
Jeszcze raz wielkie dzieki :D
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec

Ja znalazłem ten moduł przypadkiem i naprawdę mogłeś go nie widzieć. Zrobię foto i zapodam gdzie to jest i jak wygląda. Cieszę się że Bawarka śmiga :twisted:
ODPOWIEDZ