Witam,
Po przekopaniu Internetu nie znalazłem nic co by mnie zbliżyło do rozwiązania mojego problemu. Posiadam e34 TDS z 1995 i bez problemu mogę się połączyć z programem diagnostycznym INPA, DIS. Wszystkie live data są odczytywane prawidłowo, brak zarejestrowanych błędów.
Jedyny problem pojawia się gdy DIS połączy się ze sterownikiem silnika DDE 2.1, podczas gdy silnik jest wyłączony (zapłon włączony) losowo zapala się kontrolka wtrysków i słychać w chwili zapalenia lampki wtrysku "bzyczenie". Gdy silnik jest uruchomiony kontrolka wtrysku zapala się również losowo i silnik dostaje czkawki i czasem zgaśnie, i w tym momencie zarejestrowane są błędy czujnika RPM i czujnika ciśnienia doładowania, lub tylko błąd czujnika ciśnienia doładowania(moim zdaniem błedy sa wynikiem perturbacji pracy silnika).
Po skasowaniu błędów odłączeniu DIS i codziennej jeździe nie występują w/w objawy zapalania kontrolki wtrysku i rejestracji błędów.
Dodatkowo gdy sterownik silnika jest połączony do DISa i wejdziemy w funkcje zmiany parametrów silnik potrafi szybko wejść na obroty bez żadnej przyczyny - wtedy szybka reakcja wyłączenia silnika kluczykiem !!!.
Inne sterowniki np. Instrument Cluster czy AIR Bag można diagnozować bez w/w zachowań silnika.
INPA chodzi idealnie nie ma żadnych problemów z dziwnymi zachowaniami samochodu, parametry są czytywane prawidłowo i brak problemów z połączeniem.
- Instalacja DIS i INPA by Nerwus,
- Interface zrobiony na tranzystorach
- Interface testowany na silniku 1.7 TDS 96r działa bez problemu sprawdzany tylko z INPA, DIS z oczywistych względów nie podłączałem!
- Interface testowany na silniku 2.0 benzyna w e34 z 1990r działa bez problemu z DIS, żadnych ubocznych zdarzeń.
Proszę szanownych kolegów o pomoc w rozwiązaniu problemu.
E34 TDS 95r - diagnostyka DDE 2.1 przy pomocy DIS
Moderator: Moderatorzy
-
grancz
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 530d
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Re: E34 TDS 95r - diagnostyka DDE 2.1 przy pomocy DIS
Wina sterownika silnika. Przerabiałem to u siebie w E34 z 92r.
U mnie jeszcze było tak, że jak się łączyłem z silnikiem to zaraz gasł. Żeby ustawić dawkę albo zdiagnozować to musiałem łączyć się z 10 razy.
U mnie jeszcze było tak, że jak się łączyłem z silnikiem to zaraz gasł. Żeby ustawić dawkę albo zdiagnozować to musiałem łączyć się z 10 razy.
-
zeng
- Świeżak

- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
Sprawdzę na drugim sterowniku jak tylko takowy zdobędę.
Grancz, czy miałeś jeszcze inne objawy poza łączeniem się z DISem, czy podczas użytkowania auta pojawiały się jakieś nieprawidłowości?
U mnie jeszcze na zimnym silniku potrafi troszkę potelepać silnikiem ale wydaje mi się, że to świece żarowe.
Grancz, czy miałeś jeszcze inne objawy poza łączeniem się z DISem, czy podczas użytkowania auta pojawiały się jakieś nieprawidłowości?
U mnie jeszcze na zimnym silniku potrafi troszkę potelepać silnikiem ale wydaje mi się, że to świece żarowe.
-
grancz
- Bywalec
- Seria: E39
- Model: 530d
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Jak włączyłem klimatyzacje to silnik wariował od 600 do 1000 obr i po 30 sekundach gasł.
Jaką masz wtyczkę od sterownika EDC.
Zaraz jak odpalisz i przez ok 10 sekund szarpie to świece się kończą albo paliwo Ci schodzi.
Jaką masz wtyczkę od sterownika EDC.
Zaraz jak odpalisz i przez ok 10 sekund szarpie to świece się kończą albo paliwo Ci schodzi.
-
zeng
- Świeżak

- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
Nie bardzo rozumiem o którą wtyczke pytasz? Mam nastawnik indukcyjny.
U mnie objawy gaśnięcia występują tylko jak mam DIS podpięty do sterownika silnika.
Obroty nie falują, dawka jest w normie 4.5mg lekkie wahania ok +/-0.3mg na nagrzanym silniku.
U mnie objawy gaśnięcia występują tylko jak mam DIS podpięty do sterownika silnika.
Obroty nie falują, dawka jest w normie 4.5mg lekkie wahania ok +/-0.3mg na nagrzanym silniku.