[e36] Problem z kontrolą trakcji.

Tematy związane z mechaniką, zawieszeniem, karoserią i innymi sprawami w pojazdach BMW (nie związane z silnikiem i nie pasujące do reszty działów).

Moderator: Moderatorzy

Butthead
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325td
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

Re: [e36] Problem z kontrolą trakcji.

Post autor: Butthead »

Witam, trochę odgrzeję, ale nie ma sensu zakładać nowego tematu.

Mój problem polega na tym, że jadąc z prędkością ponad 80 km/h i puszczając "gaz" auto dalej jedzie, a nawet przyspiesza, na luzie obroty wzrastają, i nie spadają dopóki prędkość nie spadnie poniżej tych 80 km/h. Jak wyłączę asc to problemu nie ma, nie wiem czym to spowodowane jest, kontrola na śliskim działa, abs także. Opony? Sterownik abs/asc? Jakieś czujniki? Ktoś widział podobny problem?

Problem w tym, że nie mam za bardzo gdzie na kompa podjechać, bo u nas w okolicy są same "szpece" od BMW :)
humanlife
Bywalec
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Województwo: Małopolskie

Post autor: humanlife »

a powiedz czy przypadkiem między osiami nie masz różnicy rozmiaru opon? ja miałem taki przypadek gdy chwilowo dałem inne goła do tyłu niż do przodu to wtedy samochód na zakrętach wariował obroty szły na maxa i nie dało się go zdławić tylko trzeba było gasić po powrocie do pierwotnych kół jak ręką odjął
Butthead
Bywalec
Model: 325td
Rocznik: 1996
Województwo: Łódzkie

Post autor: Butthead »

Opony mam tego samego rozmiaru. Może przez niewyważenie kół? Ale to chyba nie to, jak bedzie pogoda ok to zamienie dzisiaj oponki na letnie i zobacze.
ODPOWIEDZ