M51 działanie termostatu

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
taperson
Bywalec
Seria: Land Rover
Nadwozie: SUV
Model: RR P38a
Rocznik: 2001
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

M51 działanie termostatu

Post autor: taperson »

Tematów na tematy o tematach grzania itp jest multum ale nie znalazłem odp na to jak tak naprawdę dziala termostat i w jakim zakresie temperatur powinien sie otwierac i zamykac.
wiec dopytać tylko chciałem gdyz moj nowy TDS sie nie dogrzewa(plyn nowy czujniki nowe termostat tez-ale jak wiadomo i nowe moze byc zepsute), wskazówka jest mniej więcej w połowie miedzy zimnym a pionem i tak sie utrzymuje caly czas, ogrzewanie jest (nie jest mega gorace ale normalnie dosc cieple)
termostat wyciagałem i wsadzilem do gotujacej sie wody z czajnika
i element nr1 przesunął sie wzgledme elementu nr 2 o około 1,5-2mm tzn tak sie utworzyła miedzy nimi szpara. czy to jest prwadlowo czy powinno wiecej?
Obrazek

oczywiście termostat to nie majatek ale skoro zobaczyłem ze sie otwiera to uznałem ze sprawny i wsadziłem z powrotem, ale nie daje mi to spokoju. :?: :?:
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie

Re: M51 działanie termostatu

Post autor: Tomek 85 »

Sprawdziłeś czy się wogóle otwiera przy temp ok 100*C. Należy sprawdzić w jakiej temp. się zaczyna otwierać, jeśli jest to np 60*C to będzie jak wynika z objawów.
Obrazek
Awatar użytkownika
taperson
Bywalec

T jeszcze dopytam w jakiej temperaturze powinno nastąpić pełne otwarcie naszego termostatu
driverv8
zbanowany
zbanowany
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 2000
Województwo: Pomorskie

Post autor: driverv8 »

na każdym porządnej firmy termostacie jest wybita temperatura jego otwarcia ale tak od ok 85powinien zacząć się otwierać do 87st.C stopni powinien mieć pełne otwarcie bo w każdym aucie są minimalne różnice , jeśli twój okaże się otwierać szybciej znaczy że możesz go cisnąć daleko w krzaki :)
kup Wahler lub Gates są w dobrych cenach i osobiście powymieniałem już ludziom kilkadziesiąt i może z dwa się trafiły wadliwe.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2013, 9:45 przez driverv8, łącznie zmieniany 2 razy.
e21 1,8 mi 78r
e34 525 tds
e39 3,0d 240KM
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Model: 320d
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Dla M51 w specyfikacji BMW temperatura otwarcia, czyli temperatura robocza to 83 stopnie C. I w tej temperaturze termostat powinien uchylić się na około 5mm licząc między krawędziami styku termostatu.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
driverv8
zbanowany
zbanowany

jeśli temp.robocza to 83 st.C to jakby miał się otwierać przy 83st.C to nigdy temperatury roboczej 83st.C silnik nie utrzyma
sprawdzone na nowym termostacie Wahler i Gates miernikiem Mastech .
e21 1,8 mi 78r
e34 525 tds
e39 3,0d 240KM
Awatar użytkownika
taperson
Bywalec

dobra czyli jak moj sie nie dogrzewa to sie termos za wcześnie otwiera.
wczoraj zrobilem test i po "rozgrzaniu" auta zmierzyłem temp w zbiorniczku wyrównawczym -62-65st. i biorac pod uwage te 83st to wskazówka czytaj czujnik do zegarów podaje dobre wartsoci bo wychyl wskazówki odpowiadał by mniej wiecej wlasnie tym 62-65 stopniom.
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator

tak, jeśli ma 63 stopnie, to nie dogrzewa i w tym przypadku można zakładać, że zegary nie okłamują. Nowy termostat powinien załatwić sprawę. Co ciekawe - ostatnio znajomy wymieniał nie na wahlera, tylko jakąś francuską markę za mniej niż połowę ceny wahlera - zadowolony jest, ciekawe tylko jak długo.

@driver - proszę, czytaj ze zrozumieniem. Nikt nigdzie nie napisał, że termostat się otwiera dopiero przy 83, on przy 83 ma być już otwarty, przy czym wiadomo termostat pracuje cały czas.

driverv8
zbanowany
zbanowany

carl0s pisze:tak, jeśli ma 63 stopnie, to nie dogrzewa i w tym przypadku można zakładać, że zegary nie okłamują. Nowy termostat powinien załatwić sprawę. Co ciekawe - ostatnio znajomy wymieniał nie na wahlera, tylko jakąś francuską markę za mniej niż połowę ceny wahlera - zadowolony jest, ciekawe tylko jak długo.

@driver - proszę, czytaj ze zrozumieniem. Nikt nigdzie nie napisał, że termostat się otwiera dopiero przy 83, on przy 83 ma być już otwarty, przy czym wiadomo termostat pracuje cały czas.
staram się czytać ze zrozumieniem ,tak jak pisałem w nowych termostatach Wahler i Gates przy temp.wyższej niz 83 st.C
dopiero się zaczynają otwierać i jest to prawidłowe.
e21 1,8 mi 78r
e34 525 tds
e39 3,0d 240KM
Awatar użytkownika
taperson
Bywalec

Carlos ja to sie tam nie znam ale wydaje mi sie ze na zdrowy rozum Driverv8 ma racje.
bo jesli termos otworzy sie przed 83st to silnik ich nigdy nie uzyska. ja to sobie mysle tak ze jak silnik uzyskuje te 83st to termos zacznie dopiero myśleć o tym zeby sie otworzyć no zeby wlasnie silnik caly czas mial te 83st a nadwyżkę temp pościć na chłodnicę.
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator

Dobrze, ja się z wami sprzeczał nie będę. Proponuję postudiować, jak działa układ chłodzenia - oba obiegi. Termostat ma za zadanie utrzymać temperaturę roboczą silnika 83 stopnie C, i dookoła tej temperatury wykonuje pracę zamykając się i otwierając według potrzeb.

driverv8
zbanowany
zbanowany

taperson pisze:Carlos ja to sie tam nie znam ale wydaje mi sie ze na zdrowy rozum Driverv8 ma racje.
bo jesli termos otworzy sie przed 83st to silnik ich nigdy nie uzyska. ja to sobie mysle tak ze jak silnik uzyskuje te 83st to termos zacznie dopiero myśleć o tym zeby sie otworzyć no zeby wlasnie silnik caly czas mial te 83st a nadwyżkę temp pościć na chłodnicę.
dobrze dzwony dzwonią i w dobry kościele :D

sprawdzałem to na nowych termostatach u siebie na warsztacie parę dni temu bo był taki jeden upierdliwy klient i miął właśnie z tym problemy.

Dodano: 21 Lut 2013 11:40
tu nie trzeba się sprzeczać ale nie zawsze ""studiowanie"" idzie w parze z praktyką
a jak niby się sprawdza wszystkie termostaty ? wytłumaczę łopatologicznie , pojemnik gorąca woda na podgrzewaczu i kładziesz termostat do środka
miernik najlepiej elektroniczny z czujką na kablu i mierzysz i wszystko jak na stole
nie zawsze zepsuty termostat objawi się niedogrzaniem silnika zdarza się że objawami są również za wysoka temperatura i wtedy tylko taki pomiar daje pewność ,bo termostaty również potrafią się zacinać i otwierać za późno
a często się psują jak w układzie chłodzenia jest woda zamiast płynu lub woda zmieszana z płynem do chłodnic.
e21 1,8 mi 78r
e34 525 tds
e39 3,0d 240KM
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Kontakt:

Post autor: siudek »

Witajcie.

1. Czytam i trochę oczom nie wierzę. ;] Każdy z Was chyba rozmawia o czymś innym, jednocześnie w tym samym temacie - termostat nie jest urządzeniem zero-jedynkowym, gdzie albo jest maksymalnie otwarty, albo całkiem zamknięty. Przeczytajcie jeszcze raz post Carlosa, to będzie jasne. Fizyka, nie mechanika: skoro temperatura robocza została osiągnięta, należy zacząć chłodzenie, aby ją utrzymać. Jeśli się tego nie zacznie, temperatura zacznie rosnąć i wtedy już nie utrzymujemy temperatury a ją obniżamy - to różnica.

I tu niestety wypada znać nieco teorii. Teoria idzie w parze z praktyką - zarówno jedna jak i druga sama zazwyczaj jest mało użyteczna.

2. Nie piszemy post pod postem, od tego jest przycisk "Edytuj" w prawym górnym rogu każdej naszej wypowiedzi. Używajmy go proszę, zgonie z regulaminem.

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Mamamuszi »

siudek pisze:Witajcie.

1. Czytam i trochę oczom nie wierzę. ;] Każdy z Was chyba rozmawia o czymś innym, jednocześnie w tym samym temacie - termostat nie jest urządzeniem zero-jedynkowym, gdzie albo jest maksymalnie otwarty, albo całkiem zamknięty. Przeczytajcie jeszcze raz post Carlosa, to będzie jasne. Fizyka, nie mechanika: skoro temperatura robocza została osiągnięta, należy zacząć chłodzenie, aby ją utrzymać. Jeśli się tego nie zacznie, temperatura zacznie rosnąć i wtedy już nie utrzymujemy temperatury a ją obniżamy - to różnica.

I tu niestety wypada znać nieco teorii. Teoria idzie w parze z praktyką - zarówno jedna jak i druga sama zazwyczaj jest mało użyteczna.

2. Nie piszemy post pod postem, od tego jest przycisk "Edytuj" w prawym górnym rogu każdej naszej wypowiedzi. Używajmy go proszę, zgonie z regulaminem.

Pzdr.
Otuż to,nie ma co dyskutować ze znachorstwem
PAN NEMO
zbanowany
zbanowany
Seria: E60-61
Rocznik: 2009
Województwo: Poza Polską

Post autor: PAN NEMO »

Popieram driver twoją wypowiedź analogiczne jest że jeśli termostat zaczął by sie otwierać przy 83 st.C to nigdy temperatury 83 by nie utrzymał ,tak jak sprawdzałeś na nowych termostatach tak jest w tym temacie chyba najmądrzej napisałeś,przeglądam całe forum i dosłownie śmieszne są niektóre odpowiedzi a termostat płynu chłodzącego to najmniej skomplikowana rzecz lecz niektórzy nawet z tym mają problem :D

MOD:

Pan Nemo... z adresu 'as131', aka bigi2 z adresu 'marco339', aka cichy1 z adresu 'driverv8'... aka driverv8, z adresu 'janek.123'. Wiecie co łączy te postaci? Dziwnym zbiegiem okoliczności, wszystkie one świeżo zarejestrowały się na forum i pierwszym ich tematem w którym zabierają głos jest temat z bardzo trafnymi wypowiedziami osobnika driverv8, który to zaliczył u nas debiut od kłócenia się i grożenia prokuraturą, wykazując się wyjątkową nieznajomością prawa, za to z pewnością wysokim stężeniem adrenaliny. W dodatku trzech z nich ma nawet takie same IP, żaden z nich nicku nie ma powiązanego ze swoim adresem e-mail (świeżym przy okazji), a ich aktywność ogranicza się do słów poparcia dla wymienionego już osobnika. A, mają różne nowe samochody i zazwyczaj są doświadczonymi mechanikami. Kolega cichy1 pojawił się równie szybko na forum 5er, zaraz po tym jak osobnik driverv8 otrzymał tam... zgadnijcie... również BANa. A, na 5er kolega cichy1 ma e39 i jest ze Śląska, podczas gdy u nas ma x5 i przeprowadził się na Pomorze. Ale co ja tam mogę, zapewne zazdroszczę im wszystkim dobrych samochodów, kilku rezydencji w Polsce i znajomości mechaniki. Ja to nawet nie wiem jak termostat działa...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Termostat_ ... alinowy%29
...po co tam jest ta sprężyna, przecież wystarczyłaby klapka, nie? :/

/siudek
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: gummiss11 »

W sumie jak ktoś już pisał, termostat to nie włącznik termiczny że albo jest otwarty obwód, albo zamknięty.... Ja też uważam że zaczyna się otwierać przy tych magicznych 83*. A to że zaczyna się otwierać nie znaczy że jest otwarty do końca, bo powiedzmy że zaczyna się otwierać przy 83, a na maxa jest otwarty dopiero, powiedzmy przy 85*, a temperatura między tymi wartościami będzie temperaturą pracy silnika. Wczoraj w e46 włączyłem sobie cyfrowy wskaźnik i doszedłem właśnie do takiego wniosku, bo cały czas po rozgrzaniu było 78*, albo 79* i nic innego mi nie pokazało, więc początek otwarcia był przy 78* i wtedy nadmiar ciepła szedł powoli na chodnicę. Termostat działa na zasadzie rozszerzalności temperaturowej(nie wiem dokładnie czego bo nie prułem nigdy żadnego) ale z fizyki pamiętam że następuje to płynnie, z doświadczenia z prętem i wskazówką i pamiętam że wskazówka podnosiła się płynnie w miarę ogrzewanie pręta, a nie skokowo. Czyli jeśli regulator(termostat) zaczyna zmniejszać temperaturę to znaczy że w tym momencie się delikatnie otwiera, a jak temperatura spada to się płynnie zamyka.
Takie moje skromne i myślę że również logiczne rozumowanie :D
Bo Możemy Więcej...Obrazek
Awatar użytkownika
adasiek185
Bywalec
Seria: E34
Model: 524d/td
Rocznik: 1990
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: adasiek185 »

wewnatrz jest bodajze zbiorniczek z woskiem i zalanym gumowym kondonikiem. W nim jest ten bolec ktory zapiera sie o korpus i go otwiera
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Kontakt:

Post autor: siudek »

Drodzy koledzy, naprawdę, darujmy już sobie. Wszystko co mogło zostać powiedziane, zostało. Ludzie którzy nie uważali na lekcjach fizyki powinni zajrzeć do książek. A jeśli są aż tak leniwi to chociaż do Wikipedii, czy inszej bazy wiedzy on-line. Jeśli nie, to chociaż przyzwoitość nakazuje, aby zrewidować swoje twarde poglądy z tym, co mówią inni. Kolega gummiss11 może spać spokojnie, wie jak działa układ chłodzenia w jego aucie. Resztę opisałem wyżej w komentarzu do "wypowiedzi użytkownika".

I nikt, absolutnie nikt nie przekona nas, że białe jest białe, a czarne jest czarne...

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
taperson
Bywalec

no to ladnie sie porobilo:P
ale moze to i dobrze ze sie co poniektórzy wysypia:P
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: gummiss11 »

siudek pisze:... Kolega gummiss11 może spać spokojnie, wie jak działa układ chłodzenia w jego aucie...
Dzięki, dzięki za zapewnienie :D
Można się u mnie zapisywać na korepetycje odnośnie termostatów :mrgreen: :mrgreen:
Bo Możemy Więcej...Obrazek
ODPOWIEDZ