[e34] 525 TDS naciąg paska wielorowkowego
Moderator: Moderatorzy
-
gufi
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubelskie
[e34] 525 TDS naciąg paska wielorowkowego
Witam, mam problem z ładowaniem w moim silniku. Zaczęła mi się świecić lekko kontrolka ładowania na wolnych obrotach i gaśnie dopiero przy ok 2 tys obrotów. Chciałem podciągnać pasek bo jest wg mnie zbyt luźny. Niestety nie wychodzi mi to, ten napinacz, amortyzatorek pracuje góra dół, ogólnie nic nie piszczy, nie wydaje dziwnych dźwięków, po prostu jest pasek luźny. Jak pociągnę od dołu za pasek, góra-dół, to ta rolka się przesuwa oraz cały układ napinający, czy powinno tak być? Jaki jest prawidłowy naciąg paska w tym tym silniku? Naciągam przez wsadzenie łyżki w ramię napinacza, przyciśniecie koła tak, by pasek był napięty i dokręcenie śruby na górze amortyzatorka, czy ja robię to źle czy co, że po puszczeniu tej łyzki pasek znowu staje się luźny?
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Re: [e34] 525 TDS naciąg paska wielorowkowego
Owszem, robisz to źle. TDS nie posiada regulacji naciągu paska w sensie takim, że użytkownik może cokolwiek podregulować sam. Układ jak słusznie zauważyłeś opiera się na dźwigni z rolką napinającą, oraz amortyzatora, czy też właściwego napinacza. Napinacz z czasem może się wypracować, i wtedy nie będzie właściwie napinał paska, paski też wieczne nie są i się rozciągają. Zacząłbym na Twoim miejscu od wymiany paska, jeśli nadal według Ciebie nie będzie napięty właściwie, to do wymiany masz tenże właśnie amortyzator / napinacz. Aha, napinając pasek nie ma potrzeby luzować żadnej śruby. Robisz to zakładając dźwignię z jakiegoś narzędzia typu duży śrubokręt / łyżka do opon na korpus dźwigni napinającej, dźwignię ciśniesz w dół, amortyzatorek zaś ściska się i w pewnej pozycji już tak zostanie - to jest właśnie pozycja do wymiany paska.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
-
gufi
- Bywalec
Wielki dzięki za rzeczową, konkretną odpowiedz, już ogarniam zasadę działania tego układu ,jutro podziałam z nowym paskiem. 
- adasiek185
- Bywalec
- Model: 524d/td
- Rocznik: 1990
- Województwo: Dolnośląskie
albo regulator i szczotki obejrzyj. Mam alternator u siebie z tdsa i podobne objawy byly
-
gufi
- Bywalec
Pasek był zużyty mocno, myślałem że to jego wina była, miał powyrywane w wielu miejscach, po zewnetrzej stronie tą 'szyne', wsadziłem nowy i dalej tak samo, powiedzcie jak sprawdzić ten amortyzatorek? Nie chce wydawać ponad 100zł jeśli okaże się że to nic nie zmieni. Jest suchy, ściska się dość mocno i od razu odbija gdy popuszczę nacisk. Jest jakaś metodą czy muszę kupić w ciemno nowy?
-
pitt49
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Śląskie
Musisz obserwować rolkę napinającą i napinacz. Jeśli są wyraźne braki amortyzacji to znaczy rolka napinająca mocno skacze i napinacz, no to trzeba go wymienić i tyle. Pzdr.
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Dokładnie tak jak mówi kolega wyżej - poobserwuj jak zachowuje się ramię napinacza - jeśli na biegu jałowym skacze wyraźnie, a podczas kręcenia kierownicą do skrajnych położeń wyraźnie zaczyna latać wręcz - amortyzatorek jest do wymiany. Ale - ja nie wiązałbym problemów z ładowaniem z naciągiem paska. Sprawdź regulator napięcia w alternatorze.
None of you seem to understand...
-
diger87
- Świeżak

- Rocznik: 1993
witajcie
dzis mnie dopadl podobny problem bo przy odpaleniu silnika piszczal pasek wspomaganie chodzilo ciezko sprawdzilem pasek i byl tak luzny ze recznie mozna by bylo go wyjac z rolek.doszedlem do wniosku ze szybko skocze do mechanika bo mam blisko wyjechalem ale po kilku minutach samochod padl.
Zaholowalem go do mechanika niby wina amortyzatorka jutro ma wymienic ale nie to mnie martwi tylko to ze samochod padl w czasie jazdy.Nie bylo to wina padnietego akumulatora bo krecic rozrusznikiem moglem zaplon swiecil.Waszym zdaniem to poprostu wina elektroniki ktora unieruchomila auto dlatego ze zasilanie bylo slabe?
Bo nie chce sie nieprzyjemnie zmartwic gdy wymienie napinacz a auto nie bedzie chciało odpalic
pozdrawiam i z gory dziekuje za odp
dzis mnie dopadl podobny problem bo przy odpaleniu silnika piszczal pasek wspomaganie chodzilo ciezko sprawdzilem pasek i byl tak luzny ze recznie mozna by bylo go wyjac z rolek.doszedlem do wniosku ze szybko skocze do mechanika bo mam blisko wyjechalem ale po kilku minutach samochod padl.
Zaholowalem go do mechanika niby wina amortyzatorka jutro ma wymienic ale nie to mnie martwi tylko to ze samochod padl w czasie jazdy.Nie bylo to wina padnietego akumulatora bo krecic rozrusznikiem moglem zaplon swiecil.Waszym zdaniem to poprostu wina elektroniki ktora unieruchomila auto dlatego ze zasilanie bylo slabe?
Bo nie chce sie nieprzyjemnie zmartwic gdy wymienie napinacz a auto nie bedzie chciało odpalic
pozdrawiam i z gory dziekuje za odp
-
gufi
- Bywalec
Problem rozwiązany, wyjąłem cały alternator, zdjąłem osłonę szczotek i już wiedziałem że tutaj jest problem. Jedna była kompletnie połamana, druga mocno zużyta, pełno opiłków, same pierścienie ślizgowe były głęboko zjechane, w jednym wycieciu był dziwny ubytek, wiec szkoda nowych szczotek. Łożyska też już głosno pracowały, także poszedł do regeneracji. Nowe pierścienie, szczotki łożyska i coś tam jeszcze. 195zł mnie to kosztowało, ale alternator, ładowanie od kilku dni działa bez problemu. 
- smuz
- Bywalec
- Województwo: Świętokrzyskie
- Kontakt:
trzeba odgrzac bo problem podobny mam. od jakiegos czasu puszcza napinacz odbija i wtedy pasek luzny i piszczy na miejsce wciskam go reka bez duzego wysilku. chcialem go dokrecic ale sie nieda albo sily niemam. nie zawsze odbije napinacz czyli na to wychodzi ze sie wypracowal i jest do wymiany? czy jest opcja zeby go dokrecic.
-
michal93
- Bywalec
- Rocznik: 1994
- Województwo: Podlaskie
U mnie był takie problem, że czasem przy gaszeniu się zacinał. Problem rozwiązałęm poprzez wymianę...
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Model: 725tds
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Wymień siłownik i po problemie.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE