e36 TDS Drgania auta
Moderator: Moderatorzy
-
globus_318tds
- Bywalec
e36 TDS Drgania auta
Witam wszystkich, po dosyć długim poszukiwaniu podobnych tematów postanowiłem napisać o swoim problemie. Jakiś czas temu zauważyłem ze czasami jadać ok 60 km/h zaczyna mi coś delikatnie drgać z prawej strony z przodu. Z uwagi na śnieg raczej nie jezdziłem szybciej więc nie bardzo to zauwazałem. Co ważne jest to odczuwalne raz na 50 wyjazdów autem, więc nieczęsto. Dziś przejechałem się trochę szybciej i dwa razy zdarzyło mi się to pukanie( drganie). Lekarstwem na to jest zatrzymanie auta na doslownie 1 sekunde i można dalej jechać. Muszę w tym miejscu zaznaczyć, iż podczas ostatniego remontu zawieszenie wymienione zostały wszystkie elementy poza wahaczami i tulejami wahacza. Moje pytanie jest: czy zużyta tulaja wahacza przedniego mogła by objawiać się takimi drganiami?? proszę o rzeczową odpowiedź. Może ktoś z Was miał coś takiego. Wizytę u mechanika jutro sobie planuje wyznaczyć.
- gummiss11
- Bywalec Gadulec
- Seria: E46
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 320d
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Re: e36 TDS Drgania auta
Jeśli coś się pojawia przy jakiejś tam prędkości, a potem ustaje to może być nie wyważone koło. Może poprostu przez wzgląd na zimę nazbierało się śniegu w fele i targa nią. Masz kołpaki? Zobacz czy niema pod nimi śniegu i bez paniki
Raz jest, a raz nie bo może obydwa koła mają śnieg i jak się zgraja to wtedy jest spokój.
Bo Możemy Więcej...
-
globus_318tds
- Bywalec
powiem szczerze ze mozesz mieć racje, tyle ze to zawsze to prawe kolo tylko. ale nie pomyślałem o tym. nie wyważenia kół bym nie podejrzewał bo byłem przed zimą zmienić oponki i koleszka mówił ze są super proste i dobrze wyważone. trudno mi wogóle coś samemu zdiagnozować bo auto garażu nie widziało nigdy, bo go nie mam. autem dojeżdżam do dworca pkp 3 km w obie strony, więc nie zdarzę się rozpędzić to już staje...
- gummiss11
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Być może coś z prawej kończy żywot i jest taki odczucie, jakby to koło mocniej się rzucało, Mieszkam poza miastem i u mnie z odśnieżaniem wygląda różnie i sam mam takie objawy jak się nabije śniegu w zaspie pod kołpak, albo przyklei do felgi od środkagummiss11 pisze:...Może po prostu przez wzgląd na zimę nazbierało się śniegu w fele i targa nią. Masz kołpaki? Zobacz czy niema pod nimi śniegu i bez paniki...
Bo Możemy Więcej...
-
humanlife
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 325tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Małopolskie
sprawdź elementy zawieszenia sworznie i tuleje wahacza, bądź drążek kierowniczy, ewentualnie podjedz do wulkanizatora i sprawdź ciśnienie w kołach czasem gdy jest różnica to tak bywa albo coś z oponą może być nie tak. (ostatecznie gdy te wyżej wymienione możliwości są ok to może łożysko)
-
globus_318tds
- Bywalec
zabrałem sie w końcu za te drgania bo w sumie od ostatniego czasu nie było nic czuć, aż do czwartku... pojechałem więc do wulkanizatora, koło prawe,czyli od strony gdzie puka, było nie wyważone. totalnie. wyważył mi i koło niby jest oki. zajrzał mi w zawieszenie powiedział że mam wybite sworznie ale powiem szczerze ze troche mi sie wierzyć nie chce ze po roku lemfordery sie rozleciały. po dziurach jak jade to w środku żadnego pukania nie słychać. nic,
mam nadzieje ze jak jutro będe jechał to będzie wszystko dobrze...
pora chyba rozejrzeć sie za czym nowym....
mam nadzieje ze jak jutro będe jechał to będzie wszystko dobrze...
pora chyba rozejrzeć sie za czym nowym....
- carl0s
- Moderator

- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
A jak ten wspomniany wulkanizator sprawdzał te sworznie? Widziałeś jak i co robił?
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
-
humanlife
- Bywalec
jeśli koło było nie wyważone i bardzo było czuć bicie to możliwe że się zawieszenie wywali nie od razu ale ma to wpływ
-
globus_318tds
- Bywalec
tak sprawdził że parę razy za koła szarpnął (gdy całe auto było podniesione, wszedł również pod auto) i niby jakiś luz tam był ale żeby to była jakaś tragedia to nie.
co do tego niewyważenia i możliwości uszkodzenia zawieszenia, opony założyłem w listopadzie 2012, nówki sztuki prosto ze sklepu, felgi koleś wyważył i było oki. podejrzewam ciągle to niewyważenie bo na poprzednich oponach z letnimi felgami problemu nie miałem. jutro się okaże czy odważnik na feldze coś pomógł...
pozdrawiam
co do tego niewyważenia i możliwości uszkodzenia zawieszenia, opony założyłem w listopadzie 2012, nówki sztuki prosto ze sklepu, felgi koleś wyważył i było oki. podejrzewam ciągle to niewyważenie bo na poprzednich oponach z letnimi felgami problemu nie miałem. jutro się okaże czy odważnik na feldze coś pomógł...
pozdrawiam
-
humanlife
- Bywalec
może jakiś odważnik się odkleił/odleciał i stąd powstało niewyważenie
- adasiek185
- Bywalec
- Seria: E34
- Model: 524d/td
- Rocznik: 1990
- Województwo: Dolnośląskie
a z czasem i tez opona sie uklada na feldze, powoli sie dociera. Mi tez rzucalo kolami po lecie, okazalo sie ze sa niewywazone. A odwazniki byly jak byly. Zuzycie swoje robi. Sam gumiarz mi to mowil
-
globus_318tds
- Bywalec
no i niestety nie pomogło przeważenie koła. jutro pojadę na stacje diagnostyczną i niech przejdzie ścieżkę i może oni mi coś podpowiedzą. bo to denerwuje mnie już. wczoraj jechałem w sumie 200 km i po pierwszych 50 zaczęło się bicie. stanąłem ruszyłem i juz pozostałe 150 km bylo oki....masakra poprostu.
-
humanlife
- Bywalec
w takim razie na moje oko drążek kierowniczy albo któraś tuleja/ ewentualnie masz przykrecona tarcze do piasty z przodu ? takim torxem ?
-
globus_318tds
- Bywalec
dziś byłem na ścieżce diagnostycznej,po szarpali, pokrecili,i gosciu powiedział że wszystko jest oki.nowe auto nie jest ,luzy są na sworzniach wahaczy ale powiedział że widać że świeże(wymienione z rok temu lemforder)mówił też o tulejach wahacza,ale konieczności wymiany Nie widział,końcówka drazka ma luz ale tylko z lewej strony.rozpędzil koła i prawe było oki,lewej już mniej, jutro jade znowu je przewazyc
-
humanlife
- Bywalec
a może wachacz jest skrzywiony coś ?
-
globus_318tds
- Bywalec
nie wiem, no coś musi być, jutro koło przeważe i może coś sie uda ustalić. na co dzień nie jest to uciążliwe bo nie pojawia się za kazdym razem jak jade, gorzej jest jak gdzie po autostradzie chce jechać i modle się zeby tylko sie nie zaczęlo bo wtedy trzeba stanąć. i niech mnie jakiś policeman zgarnie.... zobaczymy jutro. w trakcie tej ścieżki diagnostycznej nie ma możliwości sprawdzenia czy wahacz jest oki, bo niby jak, ale wydaje mi się że gdyby to było cos co ma charakter ciągły (trwałe uszkodzenie ) to nie ważne czy bym jechał 1 km cz 100 km czy 50 km to cały czas by to było odczuwalne. a niestety nie jest...
-
humanlife
- Bywalec
nie zupelnie ja powiem ci tak że akurat lewą stronę mam do roboty + koncówka drążka i jak tylko skręcam w prawo to mam bicie drganie przewaznie powyzej 80km/h a czasem jak mniej a czasem wcale. A weż jeszcze zdejmij koło i opacz osłony (gumki cylinderka od hamulców bo może on się czasem zpiekł w którymś miejscu i jak się obróci nie tak to wtedy trzyma i właśnie bije?? sprawdz czy gumki osłon nie sparciałe i czy dobrze leżą
-
globus_318tds
- Bywalec
ręce mi juz opadają... w poniedziałek zakupione nowe letnie opony i felgi stalowe. kola założone, odjechałem od wulkana i zaraz zaczęło bić. stanąłem, ruszyłem i już oki było. dziś miałem chwile czasu więc podjechałem do mechanika, i mu opowiedziałem, co i jak, zaczął myśleć i powiedział że można by było zajrzeć w hamulce w tym lewym kole. ( przed zimą były wymieniane klocki). okazało się że gościu który zakładał mi klocki chyba z lenistwa nawet rdzy nie zdarł ze szczęki, tak że jak próbowaliśmy zdjąć ją to nie szlo. naprawdę się kilkanaście minut zeszło. Polecane przez sprzedawce klocki (Raykan- czy jakoś tak) okazały się być nie dopasowane do szczęki BMW i nie pasowały w swoje miejsce, chyba że za pomocą młotka. tak czy inaczej poczyszczone wszystko, tarcza w środku nie jest cudowna, dużo syfu było w środku ale już jest oki. póki co nie wiem czy to coś pomoże. dziś wieczorkiem może się okaże.
Pozdrawiam. mam jeszcze jeden problem ale to już na nowy wątek.
Pozdrawiam. mam jeszcze jeden problem ale to już na nowy wątek.
-
kolejarz77
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1997
- Województwo: Opolskie
No to nieźle cie załatwił tamten od klocków...