e39 525 TDS ... Kapitalka silnika :) i kilka pytan
Moderator: Moderatorzy
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
Re: e39 525 TDS ... Kapitalka silnika :) i kilka pytan
i jeszcze daj info jak regenerowales turbo samodzielnie. jak je wywazyles po wymianie czesci?
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
- tomo_o
- Bywalec
- Seria: E39
- Model: 525tds
- Rocznik: 1997
- Województwo: Śląskie
ehe kurde zajałem sie pracą i nie było kiedy cos napisac:)
a wiec tak, po złozeniu miałem kilka małych problemów, ale szybko je usunąłem:P podczas pierwszej jazdy próbnej zgasł mi kilka razy na swiatłach, kontrolka sterujacego sie zapaliła, dławiło go itd... jakby jeszcze nie był do konca odpowietrzony. Okazało sie ze leje sie z powrotów i tam musiało lewy wiatr łapać. wymienione i jak ręką odjał:)
jedyny problem jaki mi został i rozpierdala mi głowe przez to to dzwoniące szklanki:/ jak kupowałem głowice po reg, majster dał mi cała uzbrojoną, a moja sobie zostawił, i te jego szklanki robią taka orkiestre ze szok....:/ zrzuciłem dekiel na szybko sprawdzic, która to moze byc i z mojej diagnozy wynika ze chyba wszystkie:P hehe zalałem go mobilem 10w40
poczekam troche jak sie z kasy wyskrobe i wymienie kpl szklanek i mysle ze bd lala:)
Zadowolony jestem bo podczas rozbiórki, nie zaznaczyłem sobie rozrzadu, i potem ustawiłem go na oko (po dwóch 0.5l gorzołki ) suwmiarka:P i ..... jest zajebiscie
hehe
jak bd te szklanki robił to postaram sie, jakos wałek sciagnac nie ruszajac juz nic:P zobacze jak nie to tzreba bd dobrze to zaznaczyc i rozebrac:)
a tak ogólnie to jestem bardzo zadowolony, dalej wkurza mnie to odpalanie, (uzdatniacz z allegro) grzeje swiece 10s, czy zimny czy ciepły, ale to oprócz tego i tak mi sie wydaje ze pompa juz nie trzyma cisnienia, bo po podgrzaniu i tak jak kreci i odpali to tak kuleje przez 1s-2s jakby dobijała sobie cisnienie. bd myslał to zrobic tez zeby paliła jak z fabryki od strzała, ale finanse..... jeszcze teraz dorabiam ostatnie kat C+E i D, a kasy zawsze mało:/
zrobiłem juz z tysiac km, i nic sie nie dzieje, turbinka po własnej regeneracji smiga cudownie, stan płynu i oliwy ok...
jesli chodzi o regeneracje, to robiłem sam. mam dostep do oryginalnych czesci zamiennych, kupiłem cały zestaw naprawczy chciałem skłądac ale okazało sie, ze wałek jest delikatnie podtarty, wiec kupiłem tez wałek, złozyłem wszystko do kupy na nowych bebechach, i wałku. korpus został tylko oryginał. nie wywaza sie nic, bo wałek sam w sobie jest wywazany. złozone, lata
robiłem juz takie manewry na swoich busach i po 70-90tys juz jest zrobione i wszytsko smiga.
aha:P zaraz po remoncie pojezdziłem troche i lookam pod maske czy wszystko ok, a tam zarzygany cały motor w olejuuuuu:/ mówie k***a co jest:/ a ja korka dobrze nie dokręciłem od wlewu, złapał na jedna blaszke:P i zarzygało mi całyyyyyyyyyy motor, no i jak sie potem okazało, nie dosć był dokręcony przewód zasdilania turbo w olej i przy wysokich obrotach waliło tamtedy, ale dokrecenie pomogło. wizyta na zaprzyjaznionej myjce i mycie całosci naprawiła wszytko, silniczek suchutki, wygląda jak nówczak z palety
jesli chodzi o plyn , czy zapierdzielam czy sie tocze stan w połowie, nie wrze nie wurzuca, no jest jak czeba:) musze tylko wisko wymienic bo nie podoba mi sie to chyba nie zawsze załącza sie, no i zrobic wiatrak od klimy bo przy wiekszej temp ma pomagac chłodzic silnik a nie załacza sie... musze sie tym zajac, ale jakos nie mam nigdy czasu:/
ogolnie jestem zadowolony, jesli chodzi co do kosztów. to z reg głowica, wyszło mnie gdzies 2700 z moja robota, z pomoca kolegi. nie wiliczajac wódki wypitej podczas roboty:)
a wiec tak, po złozeniu miałem kilka małych problemów, ale szybko je usunąłem:P podczas pierwszej jazdy próbnej zgasł mi kilka razy na swiatłach, kontrolka sterujacego sie zapaliła, dławiło go itd... jakby jeszcze nie był do konca odpowietrzony. Okazało sie ze leje sie z powrotów i tam musiało lewy wiatr łapać. wymienione i jak ręką odjał:)
jedyny problem jaki mi został i rozpierdala mi głowe przez to to dzwoniące szklanki:/ jak kupowałem głowice po reg, majster dał mi cała uzbrojoną, a moja sobie zostawił, i te jego szklanki robią taka orkiestre ze szok....:/ zrzuciłem dekiel na szybko sprawdzic, która to moze byc i z mojej diagnozy wynika ze chyba wszystkie:P hehe zalałem go mobilem 10w40
poczekam troche jak sie z kasy wyskrobe i wymienie kpl szklanek i mysle ze bd lala:)
Zadowolony jestem bo podczas rozbiórki, nie zaznaczyłem sobie rozrzadu, i potem ustawiłem go na oko (po dwóch 0.5l gorzołki ) suwmiarka:P i ..... jest zajebiscie
jak bd te szklanki robił to postaram sie, jakos wałek sciagnac nie ruszajac juz nic:P zobacze jak nie to tzreba bd dobrze to zaznaczyc i rozebrac:)
a tak ogólnie to jestem bardzo zadowolony, dalej wkurza mnie to odpalanie, (uzdatniacz z allegro) grzeje swiece 10s, czy zimny czy ciepły, ale to oprócz tego i tak mi sie wydaje ze pompa juz nie trzyma cisnienia, bo po podgrzaniu i tak jak kreci i odpali to tak kuleje przez 1s-2s jakby dobijała sobie cisnienie. bd myslał to zrobic tez zeby paliła jak z fabryki od strzała, ale finanse..... jeszcze teraz dorabiam ostatnie kat C+E i D, a kasy zawsze mało:/
zrobiłem juz z tysiac km, i nic sie nie dzieje, turbinka po własnej regeneracji smiga cudownie, stan płynu i oliwy ok...
jesli chodzi o regeneracje, to robiłem sam. mam dostep do oryginalnych czesci zamiennych, kupiłem cały zestaw naprawczy chciałem skłądac ale okazało sie, ze wałek jest delikatnie podtarty, wiec kupiłem tez wałek, złozyłem wszystko do kupy na nowych bebechach, i wałku. korpus został tylko oryginał. nie wywaza sie nic, bo wałek sam w sobie jest wywazany. złozone, lata
robiłem juz takie manewry na swoich busach i po 70-90tys juz jest zrobione i wszytsko smiga.
aha:P zaraz po remoncie pojezdziłem troche i lookam pod maske czy wszystko ok, a tam zarzygany cały motor w olejuuuuu:/ mówie k***a co jest:/ a ja korka dobrze nie dokręciłem od wlewu, złapał na jedna blaszke:P i zarzygało mi całyyyyyyyyyy motor, no i jak sie potem okazało, nie dosć był dokręcony przewód zasdilania turbo w olej i przy wysokich obrotach waliło tamtedy, ale dokrecenie pomogło. wizyta na zaprzyjaznionej myjce i mycie całosci naprawiła wszytko, silniczek suchutki, wygląda jak nówczak z palety
jesli chodzi o plyn , czy zapierdzielam czy sie tocze stan w połowie, nie wrze nie wurzuca, no jest jak czeba:) musze tylko wisko wymienic bo nie podoba mi sie to chyba nie zawsze załącza sie, no i zrobic wiatrak od klimy bo przy wiekszej temp ma pomagac chłodzic silnik a nie załacza sie... musze sie tym zajac, ale jakos nie mam nigdy czasu:/
ogolnie jestem zadowolony, jesli chodzi co do kosztów. to z reg głowica, wyszło mnie gdzies 2700 z moja robota, z pomoca kolegi. nie wiliczajac wódki wypitej podczas roboty:)
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2011
jak byś chciał oblukać dawke i kąt wtrysku oraz inne bajery to daj cynk ,zakupiłem specjalistyczny sprzęt badawczo pomiarowy i teraz pruje rajtuzy buni .Już mi się znudziły zabawy z dawką ustawiłem 3,5 i skacze do 4 i tak zostawiam ,na 3 coś mi silnik nie wyrabiał ,bo jade sobie radośnie a tu nagle dup jak by przygasł i od razu sam od siebie ozdrowiał ,ale potrenowałem i teraz kumam czacze
wiec jak coś to dzwoń
elo
wiec jak coś to dzwoń
elo
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
- tomo_o
- Bywalec
mam kolejny problem... po robocie silnika odezwały sie szklanki, tzn tak to diagnozowałem... wymienilem wszystkie na nowe 12szt INA org BMW i co.... dalej kurde stuka... wziąłem styl od siekierki i zaczałem nasluchiwac... i przy osluchiwaniu wtryskow nie podoba mi sie praca sterujacego i 5 wtysku... bardzo na nich slychac stukanie. moze to byc wina wtrysku? powiem jeszcze ze to stukanie jest rytmiczne, po wymianie szklanek na nowe, przez pierwsze 10minut pracy bylo ok potem jakby sie olej nagrzał i sie zaczeło, no i niekiedy wydaje mi sie ze ustaje ten dzwiek.... doradzcie cos
- carl0s
- Moderator

Owszem, wtryskiwacze mogą stukać, nawet dość głośno. Ale to łatwo sprawdzić - dajesz gazu - puka, ujmujesz - przestaje pukać. Jeśli puka cały czas, to pewnie szklanki - a skoro są nowe, to albo nowe - uszkodzone, albo nowe - źle zamontowane. Najprościej jest podmienić wtryskiwacze zanim trzeba będzie zrzucać wałek rozrządu ponownie.
- tomo_o
- Bywalec
jak nowa szklanka, jesze org moze byc uszkodzona? jak mozna je zle zamontowac? pukanie jest rytmiczne i raz puka raz nie tak jakby sie wtrysk zawieszal... jutro bede to basdał...
- cichy77
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Mazowieckie
a co tam wyszło? 
Tylko BMW jest samochodem , inne auta to wyrób samochodo-podobny.
Sprzedam wszystkie części e36 318tds Touring:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=49&t=8747
Sprzedam wszystkie części e36 318tds Touring:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=49&t=8747
- tomo_o
- Bywalec
no wlasnie nic. problem dalej widnieje...:/
wymiana szklanek nic nie dała...:/ jak tylko wpadnie jakas $ to biore sie za rozebranie rozrzadu. jak skladałem to obie plozy napinajace byly juz mocno wysłuzone... i tak przypuszczam ze to przez nie jest ten dzwonek, nie idzie idealnie ustawic rozrzadu, i przez to dzwoni, bo nie raz jest tak ze odpali sie i jakis czas jest ok cisza spokoj a za chwile znowu sluchac ten stukot... jak to ogarne to dam cynka. poszukuje teraz gdzies blokady rozrzadu. bez tego sie nie zabieram nawet za robote.
wymiana szklanek nic nie dała...:/ jak tylko wpadnie jakas $ to biore sie za rozebranie rozrzadu. jak skladałem to obie plozy napinajace byly juz mocno wysłuzone... i tak przypuszczam ze to przez nie jest ten dzwonek, nie idzie idealnie ustawic rozrzadu, i przez to dzwoni, bo nie raz jest tak ze odpali sie i jakis czas jest ok cisza spokoj a za chwile znowu sluchac ten stukot... jak to ogarne to dam cynka. poszukuje teraz gdzies blokady rozrzadu. bez tego sie nie zabieram nawet za robote.
-
Wutoslaw
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1994
- Województwo: Podkarpackie
To odrazu wymień sobie 2 łańcuchy, 4 płozy i napinacz. Oszczędzając, później tracisz 2 razy, bo trzeba kolejny raz rozbierać.
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Model: 725tds
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Ja ostatnio swojego RR przegoniłem po autostradzie 200km z prędkościami 120-140km/h(co jest dużo dla tej szafy) i wszelkie stukanie ustąpiło.

RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- tomo_o
- Bywalec
a po co wymieniac az 4 napinacze? jak dwa prowadzace wgl sie nie zużywają:/ zużywaja sie tylko napinające poprzez wytarcie sie w nich sladów po łancuchu. łancuchy załatwie sobie nowe dla porównania ile moja są rozciagniete. bo nie sa to ori lancuchy u mnie wiec ktos je juz wymieniał, auto ma niby 330tys, skoryguje tylko stan zużycia jak bd kiepski to wymienie. bezsensowne jest też wymiana napinacza wdg mnie który sie wgl nie zużywa. ma on w sobie mocne sprezyny a pozatym jest jeszcze wspomagany cisnieniem oleju. załuje ze nie zrobiłem tego od razu. był by problem z głowy. wywaliłem tylko niepotrzebnie 350pln an szklanki....:/ ehhh przegonienei u mnie nic nie da, bo raz dzwoni raz nie,,, bd to wina na 99,9 rozrzadu. jak sie do niego dobiore to dam cynk, czekam tylko na jakies ocieplenie bo mam juz dosc tej pogody i zimna:/
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Model: 725tds
- Skrzynia biegów: Automatyczna
No u mnie też raz dzwoniło raz nie.

RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Napinacz w m51 jest mechaniczny - tak jak piszesz, wpierw go sprawdź zanim ślepo wymienisz. Zazwyczaj nie ma potrzeby - a i tak wszyscy w kółko powtarzają "wymień napinacz" jak mantrę. Niech Ci co to piszą zastanowią się, czy widzieli kiedyś swój rozrząd w rzeczywistości.
Co do szyn łańcuszków - radziłbym Ci wymienić wszystkie, ale zrobisz jak zechcesz. Są dość cienkie, poza tym prowadzące również potrafią mieć ślady po łańcuchu - w końcu go "prowadzą". ;] Obie w OE to wydatek lekko ponad 100zł, więc nie jest to znowu taka duża oszczędność, a zaglądać tam zapewne nie masz zamiaru przez najbliższe 200kkm.
Łańcuchy kup OE (zdaje się SWAG albo FEBI robiło), różnica w cenie naprawdę niewielka, a masz większą pewność co montujesz. Wymień oba - NAWET jeśli Twój silnik ma rzeczywiście przebieg 330kkm, zwróć uwagę, że minął już czas wymiany rozrządu według TIS. Nic nie jest wieczne, a przebieg to przebieg, 300 000 km to naprawdę sporo, do tego nie wiesz kto i jak jeździł. No, chyba że za 20kkm będziesz znowu zrzucał pokrywę rozrządu, kupował nową uszczelkę i całość jeszcze raz sprawdzał. Dla mnie szkoda czasu i pieniędzy - oba łańcuchy w ASO to niecałe 300zł.
Właśnie dlatego robiąc remont od razu zrobiłem kpl. szklanek, rozrząd i wszelkie pierdoły po drodze - żeby tam już nie zaglądać i wiedzieć, że jak coś się dzieje to już poza samym blokiem. Przy kupowaniu w ASO pytaj o rabaty - zawsze coś taniej, nie wiem jak w Twoich okolicach, ale chłopaki z ASO lubią dawać rabaty fanom marki. I lepiej wydać kilka złotych więcej dla świętego spokoju - Chyba że rzeczywiście rozrząd wygląda jakby go ktoś zmieniał 20kkm temu... tylko z drugiej strony skoro był robiony niedawno, to dlaczego musisz go znowu rozbierać?
Zastanów się tak - może i był zmieniany, ale jakieś 300kkm temu, a silnik ma 2x tyle, masz inne zegary albo ktoś robił remont i uznał to za "nowy start". ;]
Pzdr.
Co do szyn łańcuszków - radziłbym Ci wymienić wszystkie, ale zrobisz jak zechcesz. Są dość cienkie, poza tym prowadzące również potrafią mieć ślady po łańcuchu - w końcu go "prowadzą". ;] Obie w OE to wydatek lekko ponad 100zł, więc nie jest to znowu taka duża oszczędność, a zaglądać tam zapewne nie masz zamiaru przez najbliższe 200kkm.
Łańcuchy kup OE (zdaje się SWAG albo FEBI robiło), różnica w cenie naprawdę niewielka, a masz większą pewność co montujesz. Wymień oba - NAWET jeśli Twój silnik ma rzeczywiście przebieg 330kkm, zwróć uwagę, że minął już czas wymiany rozrządu według TIS. Nic nie jest wieczne, a przebieg to przebieg, 300 000 km to naprawdę sporo, do tego nie wiesz kto i jak jeździł. No, chyba że za 20kkm będziesz znowu zrzucał pokrywę rozrządu, kupował nową uszczelkę i całość jeszcze raz sprawdzał. Dla mnie szkoda czasu i pieniędzy - oba łańcuchy w ASO to niecałe 300zł.
Właśnie dlatego robiąc remont od razu zrobiłem kpl. szklanek, rozrząd i wszelkie pierdoły po drodze - żeby tam już nie zaglądać i wiedzieć, że jak coś się dzieje to już poza samym blokiem. Przy kupowaniu w ASO pytaj o rabaty - zawsze coś taniej, nie wiem jak w Twoich okolicach, ale chłopaki z ASO lubią dawać rabaty fanom marki. I lepiej wydać kilka złotych więcej dla świętego spokoju - Chyba że rzeczywiście rozrząd wygląda jakby go ktoś zmieniał 20kkm temu... tylko z drugiej strony skoro był robiony niedawno, to dlaczego musisz go znowu rozbierać?
Pzdr.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
- tomo_o
- Bywalec
wiesz co do przebiegu mojego autka to mam oryg papiery od niemca(jeden wlasciciel od nowosci do 2009roku) i osttani przeglad widnieje na 290tys km. tak ze wydaje mi sie ze bd miał cos koło tego 330tys teraz. ale wrózyc to my mozemy:P
błąd moj był ze jak miałem rozebrany silnik to nie wymienilem napinaczy...:/ sic! widac było na silniku ze juz raz miał robiona głowice bo nie byla org. i chyba wtedy ktos wymienil lancuszki tak mi sie wydaje. bo widac ze nie sa org. nie mam chwilowo kasy na remont nastepny, uzbieram to znowu france rozbiore:P obakam sprawe i bd widział co tam zmienic.
tak off top znacie kogos z forum kto byłby mi w stanie załątwic ori czesci do mojej buni? bo oprocz rozrzadu bede potrzebował zestaw naprawczy lewarka zmiany begów i pare innych pierdoł...??
błąd moj był ze jak miałem rozebrany silnik to nie wymienilem napinaczy...:/ sic! widac było na silniku ze juz raz miał robiona głowice bo nie byla org. i chyba wtedy ktos wymienil lancuszki tak mi sie wydaje. bo widac ze nie sa org. nie mam chwilowo kasy na remont nastepny, uzbieram to znowu france rozbiore:P obakam sprawe i bd widział co tam zmienic.
tak off top znacie kogos z forum kto byłby mi w stanie załątwic ori czesci do mojej buni? bo oprocz rozrzadu bede potrzebował zestaw naprawczy lewarka zmiany begów i pare innych pierdoł...??
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Dziwne pytanie, np. Stones. :] No i najbliższe ASO, tylko nie wiem co oznacza "załatwić". 
Co do remontu - bardzo mało prawdopodobne że Niemiec robiąc rozrząd zmienił tylko łańcuszki. Poza tym szyny nie będą zniszczone po 40kkm, to śmieszny przebieg dla nich. Kupiłeś swoje auto w 2009 roku bezpośrednio od Niemca?
Pzdr.
Co do remontu - bardzo mało prawdopodobne że Niemiec robiąc rozrząd zmienił tylko łańcuszki. Poza tym szyny nie będą zniszczone po 40kkm, to śmieszny przebieg dla nich. Kupiłeś swoje auto w 2009 roku bezpośrednio od Niemca?
Pzdr.
siudek siudkowski
- tomo_o
- Bywalec
autko kupiłem od 2 wlasciciela . w 2012 roku i on musiał grzebac ...
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
. :]
siudek siudkowski
- carl0s
- Moderator

Nie rozumiem tylko jednego - piszesz, że szukasz blokady rozrządu, a wcześniej napisałeś, że wymieniłeś szklanki. To jak zdjąłeś, a co ważniejsze, jak założyłeś wałek rozrządu, żeby wymienic szklanki bez blokady? Bo mnie to ciekawi.
- tomo_o
- Bywalec
normalnie:) wymieniłem, nowki sztuki ori INA:) na forum sposób opisywany wiele razy, ustawiony rozrzad na suwmiarke:)
- bzyku_2002
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 318tds
- Rocznik: 1995
300złsiudek pisze: oba łańcuchy w ASO to niecałe 300zł.
Pytam dlatego, bo też mnie czeka wymiana rozrządu, bo słychać jak łańcuch dzwoni i zastanawiam się nad sensem wymiany i kosztami z tym związanymi