Witam
Pacjent 318tds. Zaczęło się od problemów z odpalaniem na zimnym i na ciepłym(odpala za 3-4 razem). Pokazało błąd czujnika obrotów wału, ale nieaktywny. Aktywny jest podczas odpalania i wtedy nie zapala, jak jest nieaktywny, to pali ładnie. Podczas pracy nigdy błąd się nie zapalił. Wymieniłem go, styki wyczyściłem i nadal jest to samo(przez chwilę jakby było OK, bo palił ładnie przez 10 kolejnych uruchomień, a później wróciło), próbowałem zbliżyć czujnik do koła zamachowego, ale nic to nie dało. Ile jest kołków na kole w 318tds, które współpracują z tym czujnikiem? Naliczyłem pięć i nie widać, żeby któregoś nie było. Obroty są wskazywane prawidłowo - na wolnych 820. Co może być jeszcze przyczyną? Coś z wiązką?
318tds - błąd czujnika wału mimo wymiany
Moderator: Moderatorzy
- adasiek185
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 524d/td
- Rocznik: 1990
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Dolnośląskie
Re: 318tds - błąd czujnika wału mimo wymiany
jak najbardziej przewody moga byc problemem. Najlepiej jakbys znalazl dokad prowadza i puscil drugie przewody. Moglo je zalamac na zgieciach i miejscach gdzie wykonuja ruch miedzy silnikiem a karoseria. Powodzenia
-
Andrzej87
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Mazowieckie
Witam
Przewód kompletny razem z ekranem został zmieniony na używany, niepoprzecierany, czujnik zbliżony na milimetr do kołków na kole zamachowym i problem występuje w 90% przypadków przy pierwszej próbie odpalenia, za drugim razem problemu nie ma i odpala. Także czujnik(drugi już) i kable odpadają. Zostaje chyba tylko koło i chyba rozrusznik wytwarzający zbyt duże pole magnetyczne.
Przewód kompletny razem z ekranem został zmieniony na używany, niepoprzecierany, czujnik zbliżony na milimetr do kołków na kole zamachowym i problem występuje w 90% przypadków przy pierwszej próbie odpalenia, za drugim razem problemu nie ma i odpala. Także czujnik(drugi już) i kable odpadają. Zostaje chyba tylko koło i chyba rozrusznik wytwarzający zbyt duże pole magnetyczne.
-
Andrzej87
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Mazowieckie
Okazało się, że problemem był rozrusznik. Za wolno kręcił silnikiem przy rozruchu i sterownik głupiał i pokazywał ten błąd. Po wymianie rozrusznika wszystko OK.