e36 318 TDS problem z ogrzewaniem i plynem chlodzacym.
Moderator: Moderatorzy
-
mateos182
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1997
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Śląskie
Re: e36 318 TDS problem z ogrzewaniem i plynem chlodzacym.
Dobra na orzyszlosc juz zbieram informacje co nie bede zakladal nowego watku co jest potrzebne do zdjecia glowicy jak ja sciagnac domowym sposobem to znaczy majac zestaw kluczy zblokowac to ustrojstwo bo rozrzad jest ok nie ma luzu zadnego.Bo ewentualnie szykuje sie na remont glowicy
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
- Seria: E53-70
- Nadwozie: SUV
- Model: X5 3.0d/sd
- Rocznik: 2004
- Województwo: Lubelskie
No to powodzenia, jak rozrząd ok bo napięty... Sugeruje poczytać o rozrządzie, mamy na forum dość obszerną lekturę na ten temat. Skracając to do jednego zdania: to, że łańcuszki są napięte to zasługa napinacza- łańcuszek, choćby nie wiem jak rozciągnięty będzie zawsze napięty, nawet sekundę przed zerwaniem. A jak chcesz się dowiedzieć jak się sprawdza owe łańcuszki to szukaj
A tan na marginesie, jak będziesz ściągał głowice to i tak musisz poszukać jak zablokować napinacz górny, zablokować silnik, ustawić wałek. Powodzenia, wbrew opinią ludzi którzy nigdy z tdsa głowicy nie ściągali nie jest to wcale tak dużo roboty 
-
humanlife
- Bywalec
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Małopolskie
tak jak mówi tdbezs nie jest to trudne tylko zdjąć pokrywe zaworów obrócić silnik tak żeby pierwsze 2 krzywki były równolegle
później zablokować odpowiednim bolczykiem koło zamachowe no i odkręcać można jest sporo o tym na forum ja u siebie w 2,5 TDSie niedawno to robiłem tylko tak na przyszlosc niby mowi sie ze nie powinno się dawać nic pod uszczelke ale w okolicy przedniego kanalu wodnego polecam thermotekiem czy jak on sie nazywa posmarować delikatnie bo może być jakiś mały wżer i nieszczelność będzie. Jak coś służę pomocą jak z resztą i inni na tym forum 
-
mateos182
- Bywalec
Powiem tak auto sprobuje dzis lub jutro odpalic zobaczymy co i jak jezeli problem bedzie nadal to glowica w gore..Wiec prosze o rady co rozebrac na co uwazac i wogole troche tam na mechanice sie znam wiec wiekszych problemow nie powinno byc zalezy mi zeby rozrzad sie nie ruszyl czy po zdjeciu glowicy pompe trzeba ustawiac??czy ja wogole trzeba sciagac do demontazu glowicy??
-
humanlife
- Bywalec
do głowicy jeśli dół zablokujesz to nie musisż jej ustawiać broń boże nie odkręcaj dekla tylko śróby głowicy te na torxa + bodajże 5 lub 6 na klucz 10 no i odkręcasz pompe vacum 2 śróbki dobrze póżniej klej do gwintów mieć (o kluczu dynamometrycznym nie wspominając już)
i odkręcasz zębatke i głowica do góry
W sam naprawiam masz dobrze to opisane tylko pominiętych jest pare śróbek tych 10 co są w części gdzie łańcuch chodzi i kanał wodny jest
i odkręcasz zębatke i głowica do góry
W sam naprawiam masz dobrze to opisane tylko pominiętych jest pare śróbek tych 10 co są w części gdzie łańcuch chodzi i kanał wodny jest
-
mateos182
- Bywalec
Ok poskladalem auto ale niestety z rozrusznikiem sie poddalem bo bez kanalu od gory to masakra jedna sruba poszla ale ta dolna masakra pompa wody zalozona termostat swiece filtr paliwa wszystko poskladane tak jak bylo jutro pale na pycg z 3 go biegu.Zapali zobaczyny co i jak i do mechanika na wymiane rozrusznika...

-
humanlife
- Bywalec
ale co z rozrusznikiem?? coś już wczesniej z nim nie tak było czy jak?
-
mateos182
- Bywalec
tak szfankowal juz zawieszal sie itp szczotki ie skonczyly
mam drugi musze zalatwic kogos by to odpalic:D
- gummiss11
- Bywalec Gadulec
- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Najlepiej odpalić na zaciąg. Rozpędzić się do powiedzmy 20-30 i powoli poszczać sprzęgło na trzecim biegu, niema mowy żeby coś przeskoczyło, czy się zerwało bo silnik będzie naprawdę wolno i płynnie się rozkręcał 
Bo Możemy Więcej...
-
mateos182
- Bywalec
auto zapalilo wiec jest to samo te same objawy...narazie zalana woda z octem to puszczenia z kamienia ale raczej peknieta glowica jest
- gummiss11
- Bywalec Gadulec
- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Gość który woził mi na stacje paliw różne płyny mówił że w płynie prawie niema żadnych gazów, co innego woda, ona zawsze gazuje. Nie śpiesz się ze ściąganiem głowicy, pojeźdzỉj trochę i zobacz co będzie. W moim M21 była pęknięta głowica od początku, problem się zaczął gdzieś po roku od kupna auta, a tak to tylko dolewałem płynu co kilka tygodni i miałem strasznie twarde węże chłodnicy. Poczekaj, woda odda gazy
i może będzie lepiej, a tak poza tym zalałeś octem in zachodzą reakcje w układzie które mogą powodować dodatkowe gazy...
Bo Możemy Więcej...
-
mateos182
- Bywalec
Wedlug mnie cisnienie juz wali w uklad...Auto ma taki przebieg co polowa na allegro nie ma ma 438Tys KM. I jakby to to ciagle jezdzi:Dtylko nie ma ogrrzewania dziala przez chwile i znika ...Wiec pozostaje usczelka badz peknieta glowica...:/Posiada ktos taka glowica w rozsadnej cenie jakby co??
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
Gość który woził mi na stacje paliw różne płyny mówił że w płynie prawie niema żadnych gazów, co innego woda, ona zawsze gazuje. Nie śpiesz się ze ściąganiem głowicy, pojeźdzỉj trochę i zobacz co będzie. W moim M21 była pęknięta głowica od początku, problem się zaczął gdzieś po roku od kupna auta, a tak to tylko dolewałem płynu co kilka tygodni i miałem strasznie twarde węże chłodnicy. Poczekaj, woda odda gazy i może będzie lepiej, a tak poza tym zalałeś octem in zachodzą reakcje w układzie które mogą powodować dodatkowe gazy...- Poważnie? A jak woda przestanie gazować to silnik do pieca na trzy zdrowaśki, wtedy naprawiony na 100%... Ludzie... co wy wypisujecie? Jak jest strzelona głowica bądź uszczelka to wiadomo- kompresja idzie w układ chłodzenia(najczęściej) i przez to węże są twarde, jeżeli przedmuch nie jest wielki to układ chłodzenia będzie sobie z tym radził przez jakiś czas- jest zaworek w zbiorniczku-upuszcza ciśnienie. Ale nie ma się co łudzić, że to przejdzie... Co do ogrzewania- jeżeli pompka małego obiegu będzie wypełniona gazami zamist płynu to raczej nie będzie ogrzewania- po prostu układ jest zapowietrzony. Cudów nie ma. A co do głowicy niestety do 318 tds części na allegrogo są dziwnie wysokie, np głowica do m41 kosztuje więcej niż do m51... dziwne to troszkę, ale z drugiej strony jest ich po prostu mniej.
-
mateos182
- Bywalec
Czy ktos moze mi powiedziec jak jeszcze mozna pomoc odpowietrzyc tdsa mam takie pytanie mam srube na chlodnicy mniejwiecej w polowie po prawej stronie patrzac od przody bodajrze na 14 lub 15 klucz do czego ona jest??
-
mateos182
- Bywalec
OK daje znac wkoncu co i jak a wiec dzis autem zrobilem 75Km i albo pekla glowica albo uszczelka hehe wiec kupuje glowice
http://moto.allegro.pl/glowica-bmw-1-8- ... 24235.html mysle czy przy okazji nie zmienic pierscionkow bo juz troszke olej przepuszczaja to i przy okazji sie miche wyczysci co wy na ta glowice?Czy szukac czego innego
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
cena z kosmosu
-
mateos182
- Bywalec
A jednak kupilem uzywke ale szczelna sprawdzalem na warsztacie co sie tym zajmuja za 300 tylko zostalo splanowac i zakladac:)Auto odzyska zycie:);) Wkoncu