M51 działanie termostatu

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec
Seria: E46
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 320d
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Re: M51 działanie termostatu

Post autor: gummiss11 »

Wybaczcie mi posta pod postem, ale chciałem żeby się pokazało każdemu jako nieprzeczytane, mam dużą nadzieję że nie posypią się punkty za to ewentualnie można usunąć wcześniejszy post :)

Sprawa nie dawała mi spać po nocach, ale podobno każdy maniak tak ma ,więc u mnie to powinno być normą :lol:
A więc, może to co zrobiłem nie dotyczy bezpośrednio M51, ale termostat działa identycznie w każdym aucie. Z racji tego że pękła mi obudowa termostatu w e46 musiałem go zdemontować i przy okazji tego, sprawdzić dokładnie jak działa. Mianowicie wsadziłem go do wody z termometrem i grzałem,wybite jest na nim 85*. Początek otwierania był przy 84* na termometrze i otwierał się do momentu zagotowania wody w garnku(98*), miałem garnek, bo jak ktoś się orientuje w M47 tam jest z całą obudową i do kubka nie wlezie w całości :) . Jeśli się obawiacie że mogłem czegoś nie przyuważyć to napiszę że wsadziłem go do gara w taki sposób, aby było trochę powietrza przy wkładce, za moment otwarcie uznałem chwilę wypłynięcia bąbla. Moment zagotowanie się wody zakończył pomiar działanie urządzenia, podejrzewam że jeszcze kilka mm by się rozwarł, bo miał taką możliwość, otworzył się na jakieś 7mm. Co do temperatury pracy, silnik trzyma wskazówkowy pion od 71* na liczniku cyfrowym zegarów, temperatura pracy silnika to 80-82* więc troszkę miej jak otwiera się termostat, ale z racji że w aucie panują dość ciężkie warunki to być może jest zakłamanie na połączeniach przewodów w wskaźniku elektronicznym BC. Lub podejrzewam że jest niższe wskazanie, bo termometr jest dość daleko od termostatu i być może płyn z chłodnicy dopłynie do termometru zanim się rozgrzeje do wyższej temperatury, natomiast termostat jest na końcu drogi, więc zapewne przy nim płyn ma wyższą temperaturę.

Mam nadzieję że rozwiałem jeszcze więcej wątpliwości odnośnie pracy termostatu, przyznam się ze sam się zdziwiłem jak to dokładnie działa :D I jeszcze raz przepraszam za łamanie regulaminu :mrgreen:
Bo Możemy Więcej...Obrazek
ODPOWIEDZ