Witam
Jestem nowym użytkownikiem forum oraz "szczęśliwym" posiadaczem BMW 525TDS, jakiś czas temu zauważyłem wyciek przy pompie wtryskowej nie wiem czy jest to wyciek z pompy czy z czegoś innego, dla pewności umieszczam zdjęcia i proszę o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników TDS'ow, zauważyłem również, nadmierne dymienie z rury podczas dynamicznej jazdy oraz gorszy rozruch przy ciepłym silniku. Na zimnym pali od strzału na ciepłym musi kręcić około 2,3 sekund.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
http://www.wrzuta.pl/obraz/eYGsO31JSr/zdjecie1
http://www.wrzuta.pl/obraz/kAKG3kITXS/zdjecie2
[E34] wyciek
Moderator: Moderatorzy
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
To, że na ciepłym trzeba chwilę pokręcić, było już wałkowane- to wina pompy <taka przypadłość pomp wtryskowych w tds'ach, że po jakimś przebiegu trzeba kręcić na ciepło, gdy świece się już nie grzeją>.
To, że trochę dymi, gdy wciskasz, jest normalne. Chyba, że za Tobą "zasłona dymna", to już gorzej.
Rozumiem, że masz na myśli czarny dym <biały- silnik przepala wodę, niebieski- olej>. Wniosek- za dużo paliwa <w dużym uproszczeniu. Dokładniej- spalanie niezupełne. Nie musi (aczkolwiek jest bardzo prawdopodobne) to być tożsame z zbyt dużą dawką paliwa>. Być może kwestia pompy. Albo wyeksploatowane końcówki wtryskiwaczy- oceni to pompiarz.
PS. Nie wiem, jak innym, ale mnie ciężko wywnioskować coś ze zdjęć.
PS2. Tak z ciekawości, jaki przebieg?
W każdym razie pokusiłbym się o wizytę u dobrego pompiarza.
To, że trochę dymi, gdy wciskasz, jest normalne. Chyba, że za Tobą "zasłona dymna", to już gorzej.
Rozumiem, że masz na myśli czarny dym <biały- silnik przepala wodę, niebieski- olej>. Wniosek- za dużo paliwa <w dużym uproszczeniu. Dokładniej- spalanie niezupełne. Nie musi (aczkolwiek jest bardzo prawdopodobne) to być tożsame z zbyt dużą dawką paliwa>. Być może kwestia pompy. Albo wyeksploatowane końcówki wtryskiwaczy- oceni to pompiarz.
W każdym razie pokusiłbym się o wizytę u dobrego pompiarza.
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
Sory za jakoś zdjęć ale trochę słaby aparat i ciężkie dojście wyciek jest przed pompa od strony chłodnicy, na pewno nie z pompy. Przebieg 250 tys samochód sprowadzony od dziadka z Niemiec, sam sprowadzałem i kupowałem od niego, tak dla ciekawości dziadek był stary(44 rocznik) i bardzo niskiego wzrostu używał specjalnych nakładek na pedały gdyż za żadne skarby nie dosięgał do nich nawet przy przybliżonym fotelu na maksa:)
znajomy również zasugerował końcówki wtryskiwaczy do wymiany(może wie ktoś jaki jest to koszt)
Sory za jakoś zdjęć ale trochę słaby aparat i ciężkie dojście wyciek jest przed pompa od strony chłodnicy, na pewno nie z pompy. Przebieg 250 tys samochód sprowadzony od dziadka z Niemiec, sam sprowadzałem i kupowałem od niego, tak dla ciekawości dziadek był stary(44 rocznik) i bardzo niskiego wzrostu używał specjalnych nakładek na pedały gdyż za żadne skarby nie dosięgał do nich nawet przy przybliżonym fotelu na maksa:)
znajomy również zasugerował końcówki wtryskiwaczy do wymiany(może wie ktoś jaki jest to koszt)
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Rocznik: 1998
- Województwo: Podlaskie
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
Mniej więcej coś takiego:
KLIK
Aczkolwiek polecam zostawić diagnozę dobremu pompiarzowi- problem może być w innym miejscu <choć nie musi>.
Gratuluję egzemplarza od starszego użytkownika- na pewno zadbany
Ja kupiłem od Polaka-druciarza. Ale czytając niektóre historie użytkowników tych aut, stwierdzam, że na razie i tak egzemplarz "do rany przyłóż" <koło pasowe na wale klepie jak dzikie i kilka innych mniejszych rzeczy, więc nic strasznego>.
KLIK
Aczkolwiek polecam zostawić diagnozę dobremu pompiarzowi- problem może być w innym miejscu <choć nie musi>.
Gratuluję egzemplarza od starszego użytkownika- na pewno zadbany
Ja kupiłem od Polaka-druciarza. Ale czytając niektóre historie użytkowników tych aut, stwierdzam, że na razie i tak egzemplarz "do rany przyłóż" <koło pasowe na wale klepie jak dzikie i kilka innych mniejszych rzeczy, więc nic strasznego>.
"Exercise your inner demons"