[E34] Dziwne skoki temperatury.

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
przem92
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubuskie

Re: [E34] Dziwne skoki temperatury.

Post autor: przem92 »

Tak myślałem, że wszystko około tysiaka... U mnie silnik na razie ładnie chodzi i żadnych stuków nie słychać... Dzisiaj byłem u kumpla który jest mechanikiem i oglądał silnik. Mam w sumie od początku jak mam to auto wyciek oleju w sumie nie wiadomo do końca było skąd bo leciał po obudowie alternatora gdzieś z góry. Dzisiaj kumpel uznał, że to z pod uszczelki głowicy cieknie. Ostatnio się to nasiliło do tego stopnia, że jak zostawiłem auto na 24h pod chatą to było ze 3-4 krople oleju na podjeździe... Więc skoro uszczelka zaczęła puszczać olej to chyba faktycznie nadszedł jej kres :( . Czekają mnie znowu wydatki... a już tyle w te auto wsadziłem :D . Ale cóż, życie... Chyba to zrobię i będę ją sprzedawał... Może taka sama tylko 3.0d :twisted: Dzięki chłopaki za podpowiedzi :)
Awatar użytkownika
gilmor
Bywalec
Seria: E34
Rocznik: 1995
Województwo: Łódzkie

Post autor: gilmor »

według mnie to bezsens zrobić i sprzedawać
Awatar użytkownika
alfuns
Bywalec
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: alfuns »

Wg mnie lepiej "zrobić" starą... :) Bo nigdy nie wiadomo co za minę kupisz. Powiem tak, ostatnio spawałem do E300TD W210, też 6 cylinderków, 24 zawory to z planowaniem mi policzyli 270zł w Spec Car - Poznań. Do tego nowa uszczelka 320zł plus płyn nowy oczywiście i olej bo i tak mi się już zmiana szykowała. Najlepiej zrobić to na nowych śrubach, ja już z tym nie walczyłem bo sprzedałem Mietka dalej i powróciłem do BMW ale wydaje mi się że przy dobrych umiejętnościach mechanika i dobrego speca od głowic do 1,500 się bezproblemu zamkniesz. Jeśli natomiast masz dość auta, daj znać na PW. Brat teraz szuka auta, pewnie chętnie by się skusił na TDSka :) W tym stanie jak jest.
BMW - Tego szukamy
humanlife
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Województwo: Małopolskie

Post autor: humanlife »

ty juz masz glowice na plastykowym kolektorze czyli kupno glowicy to koszt od 400 do 1300zl czyli do roboty albo gotowa
Awatar użytkownika
przem92
Świeżak
Świeżak

Noo nie wiem jeszcze co zrobię... Nie wiem do końca do kogo mam dać auto żeby mi to dobrze zrobił. Musze popytać ludzi gdzie w mojej okolicy jest dobry warsztat który to zrobi. Miałem wcześniej Omege B 2.0 16V i też mi uszczelka w niej poszła to robili mi chłopaki w Głogowie. Ale zastanawiam się czy powierzać im TDSa :? Wiem, że oni ściągają głowice i wiozą ją do kogoś kto dopiero ją planuje. Musze z nimi pogadać ile w ogóle by za to chcieli :shock: . Ostatnio wsadziłem w nią ponad 2 koła w zawieche... potem oleje, filtry, paski, rolki, pompa wody, alternator następne prawie 2 koła... I teraz pewnie następne dwa na głowice... Czasem się zastanawiam, że mogłem dozbierać i kupić coś nowszego heh. Ale takie życie :D . Na szczęście jak do niej wsiadam i nią jadę to morda mi się cieszy i zapominam o wszystkich wydatkach :lol:
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Jak szukasz 3.0d to zastanów się czy jest sens robić głowicę w tym silniku czy nie zrobić swapa do tej budy.
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
przem92
Świeżak
Świeżak

A dużo jest roboty żeby z TDSa zrobić 3.0d ? Bo szczerze to nawet o tym nie pomyślałem :shock:
Awatar użytkownika
Mateo
Bywalec
Seria: E46
Model: 330d
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: Mateo »

Witajcie. Niestety po ostatnich wydatkach i zmaganiach o mało nie przeżyłem zawału.
Zrobiłem zawiechę itp. potem dalej skoki temp, lekkie wychylenia o grubość wskazówki w prawo. Podjeżdzam do mechanika i wymienił mi termostat + korek, bo był strzelony.
Ciśnienie było niezłe, jak odkręcił korek to mi wywaliło dużo płynu. Pojeździłem 2 tyg, aż do wczoraj. Niestety. Przejechałem 5 km i nagle wskazówka na czerwone poszła, zjechałem na parking, zgasiłem odczekałem, aż temp opadnie i fruu do domu. Zauważyłem dużą kałużę wody. Dziś zawiozłem auto do mechanika i znów duże ciśnienie no i mam uszczelkę do roboty. Teraz się modlę, żeby głowica była cała i blok. Robię to oczywiście. Ale śmieszne to trochę bo, czasem kopcił na biało/ostatnio trząchał budą/tracił moc/wywalał płyn/duże ciśnienie miał/i te wachania temp, np: na piątce przy 4 tys obrotów, wskazówka szła lekko w prawo o grubość, potem na pion i tak zostawała. Nie miesza mi się olej z płynem chłodniczym.
Myślę, że bunia mi się odwdzięczy kiedyś, za to że tyle kasy kładę. Chcę teraz zrobić to wszystko i ją dopieścić. Myślałem, nad sprzedażą, ale ona jest taka piękna i ten komfort z jazdy.
ps: uszczelkę pod głowicą robił poprzedni właściciel 1,5 roku temu w Opolu za 4 tys. Ciekawe co mu tam wsadzili za g****. Ja się tylko modlę, żeby to była sama uszczelka. Starą uszczelkę oprawię w ramkę i powieszę na ścianie w pokoju. Nic tak nie przyśpiesza mojego serca, jak rosnąca wskazówka w TDS'ie. Pozdrawiam i miłej oraz bezawaryjnej jazdy Waszymi Buniami.
humanlife
Bywalec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Województwo: Małopolskie

Post autor: humanlife »

jak bedzesz zdejmowal glowice to zawiez ja od razu do sprawdzenia bo to sa objawy rabnietej glowicy niedawno to przerabialem i nie byla to uszczelka tylko glowica pozniej bylo juz tylko gorzej
Awatar użytkownika
gilmor
Bywalec

Ja ci powiem,że wskaźnik temperatury oraz stan płynu w zb.przelewowym to u mnie jakaś forma manii :D:D

Ja już robiłem w m30 głowice potem tds też coś tam walneło(100% moja wina...uczyłem się jeżdżenia dieslem :? )
a w tej co mam teraz był najpierw zjeee termostat i się nie dogrzewał a teraz mam tak,że wskazówka jest troszkę za połową ...zmieniałem na inne wisko jest nieco lepiej. za nim przyjdą gorące dnie muszę znaleźć tunel na chłodnicę...jest ciężko ;/
Awatar użytkownika
Mateo
Bywalec

Mi to wygląda na uszczelkę, a nie głowicę. Zresztą zobaczymy. Mogę zawieść na test, to nie zaszkodzi, a pomoże.
Awatar użytkownika
gilmor
Bywalec

MatheoE34 pisze:Mi to wygląda na uszczelkę, a nie głowicę. Zresztą zobaczymy. Mogę zawieść na test, to nie zaszkodzi, a pomoże.
a jak to rozróżniasz? bez zdjętej "czapy"?
to,że ktoś robił i tyle kosztowało nie znaczy,że jest dobrze, wiem bo ja 2razy ściągałem w m30 czapkę...
Jak chcesz mieć to dobrze zrobione to zaprowadź tam gdzie wiesz,że są uczciwi i zrobią to dokładnie tak jak zaleca fabryka w mojej ocenie(pomijając samą głowicę i jej sprzęt)powinieneś sam zakupić:
-dobrą uszczelkę pod głowicę(odpowiednia grubość,jakość oraz nieuszkodzona folia ochronna na opakowaniu od uszczelki)
-plan głowicy sprawdzenie szczeolności (w r6 konieczne)
-nowe śruby głowicy (ten element za pierwszym razem w m30 odpuściłem )

czystość,precyzja oraz procedura dokręcania głowicy zapewnią,że będziesz zadowolony.
oczywiście gdy masz zdjętą głowicę i przygotowaną do sprawdzenia szczelności można zamówić dotarcie zaworów ja w Łodzi płaciłem 10pln za sztukę, przy składaniu głowicy wymiana uszczelniaczy zaworów ja z tego powodu,że robiłem sobie sam sprawdziłem wszystkie gwinty oraz szpilki i je poprawiłem narzynką.
wymieniłem wszystkie uszczelniacze oraz ślizgi łańcucha.po złożeniu pompę wody,termostat oraz chłodnicę i korek zb.przelewowego ...nie zbyt dobrze im zrobiła praca pod wysokim ciśnieniem i w oparach spalin
Awatar użytkownika
Mateo
Bywalec

Kupuję uszczelkę za 250zł + te wszystkie śruby, elementy to mnie jakieś 1200zł wyjdzie + robota i splanowanie tego. A może to mi się tak dziać przez uszkodzoną pompę wody?
Awatar użytkownika
gilmor
Bywalec

wahania temperatury mogą być spowodowanie termostatem,wisco,umierającą pompą lub brudną chłodnicą
ale ciśnienie w układzie takie jak Ty mówisz to na 99% gdzieś ciśnienie bije z komory spalania do ukł chłodzenia....czasem wysokie ciśnienie powodowały korki notabene w połowie lat 90tych bmw prowadziło specjalną akcję serwisową za 1pln wymiana korka upustowego płynu chłodniczego
Awatar użytkownika
Mateo
Bywalec

To jak teraz się dowiem co i jak, i jeśli wymienię uszczelkę pod głowicą to nadal mi ta temp będzie szła w górę? Czyli przez uszczelkę to może mi tak iść w górę lekko też?
Nie mam zamiaru sprzedawać samochodu, ale odkąd mi ta temp wariuje to mam dosyć ile można kasy w to kłaść. Chce wreszcie ogarnąć na max bunię. Zrobić blacharsko, wrzucić jakieś fajne alu z rantem od bmw. Wszystko po kolei. Ile kroć mam wkurzenie na betę, to jak wsiadam i jadę to cofam swoje słowa i nie chcę już sprzedać. Chciałem e36 kupić, ale to za małe dla mnie jest, a e38 to za drogie. A e34 idealne, moja biała dama. Na tych modelach skończyła się 3,5,7ka dla mnie. Mimo, że codziennie widzę nowe Fki, X'y na serwisie i w sprzedaży. Obrazek - moja bunia. Teraz wygląda inaczej troszkę.
Awatar użytkownika
gilmor
Bywalec

Zasad w bmw jest prosta
jak jest wszystko tip top to wskazówka stoi w pionie murem (w wyjątkowych sytuacjach minimalny ruch może wykonać)

Co do samego uszkodzenia.
Zdejmujesz głowicę kupujesz nową uszczelkę i dajesz głowicę do sprawdzenia szczelności jeśli jest dobra to planujesz jeśli nie kupujesz drugą głowicę sprawdzasz szczelność robisz plan (chyba,że plan i szczelność była robiona i są na to jakieś dowody konkretne)
jeśli robisz sobie furę a silnik miał moc i dół ma łądne gładzie i brak luzów nie brał oleju nie waliły panewki to przy okazji czasem na wszelki wypadek wymieniasz uszczelniacze, jeśli regulatory klepały to regulatory ,sprawdzasz gwinty i zamawiasz przy planowaniu dodatkowo by zrobili docieranie zaworów
składasz zalewasz płynami odpalasz odpowietrzasz rozgrzewasz silnik gasisz dokręcasz głowicę i wtedy jazda próbna i patrzysz co się dzieje ze wskazówką
każda anomalia jaka się dzieje tj długie nagrzewanie, niedogrzanie, wędrująca wskazówka itd świadczą że coś jest nie tak ale najpierw musisz wyeliminować bicie ciśnienia w układ .bardzo rzadko jest to korek zazwyczaj uszkodzenie głowicy jak masz farta uszczelka.niestety tak to jest z takimi autami
jak masz wszystko tip top głowice nie była walnięta a silnik niewymagał dodatkowych prac zamkniesz się w 1000pln. oczywiście jeśli masz uczciwego mechanika.
Awatar użytkownika
Mateo
Bywalec

Mój mechanik, który jest solidny powiedział, że to na 99 % uszczelka i że głowica raczej nie, ale to się zobaczy jak zdejmie czape, jak to powiedziałeś. Sprawdzę to wszystko. I wyliczył mi za wymianę uszczelki ok.1000zł. Potem powiedział, że dla mnie to zrobi za 900zł. Także, chyba źle nie jest? Tylko, żeby to było zrobione ok i chcę jakąś gwarancję, a nie że pojeżdzę dwa dni i d*** będzie.
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec
Seria: E53-70
Nadwozie: SUV
Model: X5 3.0d/sd
Rocznik: 2004
Województwo: Lubelskie

Post autor: tdbezs »

ludzie nie mają serca i sumienia:-( 900 za wymianę uszczelki:-( zdzierstwo
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

I że to niby dużo jest?
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
gilmor
Bywalec

900 pln to co w tym jest ?
ja robiłem sam miałem zniżki na części i na obróbkę głowicy sam zrobiłem bo jestem mechanikiem i mi wyszło 1600pln za zrobienie głowicy ale przyznam nie oszczędzałem.
ODPOWIEDZ