E36 325tds sprzegło
Moderator: Moderatorzy
- ignas
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Mazowieckie
E36 325tds sprzegło
zakupilem chip od bagra i sliska mi sie sprzeglo dzis kupilem sprzeglo sachs 230mm myslicie ze da rade przy tej mocy
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2011
- Województwo: Śląskie
Re: E36 325tds sprzegło
a jakie miałeś objawy ,bo ja ma ten sam problem ,i nie wiem czy to wina silnika czy sprzęgła, bo mocy mi jak by ubyło ,też mam chipa ,i przymieram się do zmiany sprzęgła więc Twój post spadł mi z niebaignas pisze:zakupilem chip od bagra i sliska mi sie sprzeglo dzis kupilem sprzeglo sachs 230mm myslicie ze da rade przy tej mocy
Jak możesz to opisz to ślizganie kiedy i jak ?
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
- ignas
- Bywalec
na 5 biegu jade 2tys obrotów depne w podloge do oporu obroty ida do 3tys po2 sek wracaja i samochod dalej ciagnie
- ignas
- Bywalec
ewidętnie sprzegło nie daje rady przy orginalne mocy było ok ale teraz ten moment go chyba przerosł:D
na 4 biegu mało kiedy.
jesli tez tak maszto nie silnik bo gdy obroty ida w gore slychac ze motor wchodzi na wyzsze obroty a stoi na 2 sek i znowu ciagnie
zastanawiam sie tylko czy te sprzeglo co kupilem da rade ogólnie sachs to dobra firma...ale jesli ktos moze mi odp na to był bym bardzo wdzieczny
na 4 biegu mało kiedy.
jesli tez tak maszto nie silnik bo gdy obroty ida w gore slychac ze motor wchodzi na wyzsze obroty a stoi na 2 sek i znowu ciagnie
zastanawiam sie tylko czy te sprzeglo co kupilem da rade ogólnie sachs to dobra firma...ale jesli ktos moze mi odp na to był bym bardzo wdzieczny
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
dzięki za info ,juto sprawdzę na 5 biegu jak to się ma do stanu faktycznego ,puki co podpinam się pod post kolegi ,wiec panowie jeśli możecie to poradzicie co kupić ,tak żeby było tanio i dobrze
No liczymy na was
No liczymy na was
- ignas
- Bywalec
a co do mocy u mnie auto przestało jezdzic okazało sie ze wężyk przepływu do kolektora ssacego spadł....powiedz mi patryk1981ile juz zrobiles km na chipie ja moze sto kazdy mowi ze silnik padnie od takich zabawek czy to prawda nie wiem tdsy słyna z tego ze sa delikatne ale...duzo legend zeby mogl wypowiedzies sie ktos na ten temat kto ma chip juz dluzszy czas....
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
nie pawda ,nic nie może się stać ja zrobiłem około 7000 może 9000 tysięcy ,ale to jednak musi być sprzęgło ,bo i tak słabe było ,a zimą dostało kilka azy w dupę strasznie ,jak się zakopałem w śniegu ,map sensor jest ok ,pali idealnie ,to musi być sprzęgło ,co do chipa jestem bardzo zadowolony ,może też być tak ,że d*** się przyzwyczaja,ja osobiście delikatnie jadę tylko wtedy jak silnik zimny i wskazówka nie stoi w pionie ,a jak osiągnie temperatuę to już jak Kubica na rajdach
Bankowo zabiłem sprzęgło
Bankowo zabiłem sprzęgło
- ignas
- Bywalec
dzieki za odp a u ciebie co sie dzieje ze sprzęgłem? też ci sie sliska?
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
tak mi się wydajeignas pisze:dzieki za odp a u ciebie co sie dzieje ze sprzęgłem? też ci sie sliska?
- ignas
- Bywalec
raczej docisk ci padł i łozysko...ale ak wymieniac to wszstko zeby 3 razynie zagladac:Dno ale niech kazdy podpowie jakie sprzeglo nalepie...ogólnie sachs dobra marka pracuje w autos tir czesci tak samo nalepiej sprzedae sie sachs ze wzgledu na jakosc i cene ale lepsze jest valeo tyle ze cene wyzsza
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
Panowie ,wie ktoś może od jakiego modelu można by zamontować koło jednomasowe i całe sprzęgło do BMW e36 325 tds rok 96 , tak aby to działało bez przerabiania ,i czy to się da ,myśle nad tym bo dwumasa mnie już rani a słyszałem ze jest to do zrobienia 
-
laki7
- Bywalec
- Seria: E28
- Model: 725tds
- Rocznik: 1993
- Województwo: Lubelskie
A więc tak. Po chipie należy zamontować komplet 240 np z e38 lub e39 po bodajże 98r. Bul jest tylko taki że zestaw jest jeszcze cięższy. Zestaw jednomasa waleo wytrzymuje max serie. Możemy zamontować jednomase z m30 240 mm. Trzeba zmienić wieniec, nabić kołki do czujnika, przedłużyć wysprzęglk lub kruciec łapy łożyska o około 1cm. Najlepiej zrobić płynnie regulowany z zewnątrz z nakrętki w obudowie skrzyni, śruby i kątry. Wszystko ładnie pieknie, silnik wkręca się na obroty jak ścigacz, laga praktycznie niema, sprzęgło się nie ślizga ale! Ale słychać skrzynie. Trzeba kombinować ze spręzynkami w tarczy bo seryjne z pb nie dają rady.
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
No to z tego co widze, nie ma co kombinowac,tylko szkukac sprawnej dwumasy i nowe sprzeglo,bo jak zaczne przerabiac to zmontuje traktor. Dzieki za info.
- ignas
- Bywalec
wiec sprzegło sachs które kupiłem 230mm nie da rady? w moja bmk dedykowane jest 228,230.i takie same sprzeglo montowane jest do 325i itd.nie wiem sam zeby włozzyc 240 trzeba kombinowac.jesli te 30konikow przyszło powino dac rade skoro 325i ma 192km i 280Nm a tu 175km 330-340Nm
- ignas
- Bywalec
A więc tak pytałem bagora co na ten temat powiedzial ,,zwyczajne sprzęgło wytrzyma, a te co zakupiłem sachsa wytrzyma mocniejsze ustawienia"
zakupiłem sprzegło dedykowane 230mm,nie ma problem z montażem zastepuje ono seryjne 228mm ale 228 tez da rade spokojnie.wiec zadnych przeróbek nie trzeba stosowac ja dokoncze swoje stare sprzegło i po montażu tego sprzegła powiem wam jak jest...pzdr
zakupiłem sprzegło dedykowane 230mm,nie ma problem z montażem zastepuje ono seryjne 228mm ale 228 tez da rade spokojnie.wiec zadnych przeróbek nie trzeba stosowac ja dokoncze swoje stare sprzegło i po montażu tego sprzegła powiem wam jak jest...pzdr
-
laki7
- Bywalec
- Seria: E28
- Model: 725tds
- Rocznik: 1993
- Województwo: Lubelskie
ori 228 po czipie wytrzymuje normalną eksploatacje, nie pośliznie sie przy strzale ze sprzęgła ale jak jest nowe. Pozniej szybko wymięknie. Chip jak zauważyliście ma dużego kopa przy niskich obrotach i właśnie to zabija sprzęgło.W pb ten moment i moc jest rozłożona inaczej, przesunięta jest wyżej co jest bezpiecznięjsze dla życia kompletu. Zauważyliście także że po wirusie to nie to samo autko i z chęcią kożysta się z dostępnej mocy tak więc sprzęgło także przydało by się wzmocnić.
- ignas
- Bywalec
wszstko okaze sie wczasie eksploatacji ni ktorzy robia na seryjnym sprzegle przy mocnych ustawieniach10 tys i autko chodzi jak bajka
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
Panowie, kupilem dwumas i sprzeglo urzywane, tatcza jak i docisk prawie chyba nowy,tarcza ma 9mm, lozysko kupuje nowe, SKS. Dwumas ma prawie zero luzu,smigalo do konca klamoty pochodza od mojego znajomego z konca ulicy, i rozbiera bo pekl wal korbowy. Moja prosba to powiedzcie czy dam rade wywalic skrzynie na podjazdach pod kontem okolo 45 stopni, przod auta bede mial okolo metra nad ziemia ale tylne kola na ziemi,czy fizycznie da sie to zrobic, i czy macie jakies rady dla mnie bo nanie bardzo licze, a powiem ze strasznie sie boje, jak robilem pompe wtryskowa to mialem mniej pietra niz teraz.
Temat na forum ten odnosnie wymiany sprzegla juz zapoznalem, napewno bedzie pomocny, ale licze jeszcze na dokladniejsze porady.
Temat na forum ten odnosnie wymiany sprzegla juz zapoznalem, napewno bedzie pomocny, ale licze jeszcze na dokladniejsze porady.
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Moim zdaniem będzie bardzo ciężko, ale niekoniecznie niemożliwie.
Pamiętaj że musisz też odpiąć wał i wydech, schody pojawią się jak będziesz musial podnieść skrzynię z powrotem, myślę że będzie ciężej leżąc pod autem niż jakbyś stał w kanale.
Zanim się za to weźmiesz to zaopatrz się w ten plastikowy cypek od łapy sprzęgła, żeby się nie okazało że staniesz z robotą.
Osobiście gdybym miał się brac za ta robotę, to zająłbym się tez wysprzęglikiem.
Pamiętaj że musisz też odpiąć wał i wydech, schody pojawią się jak będziesz musial podnieść skrzynię z powrotem, myślę że będzie ciężej leżąc pod autem niż jakbyś stał w kanale.
Zanim się za to weźmiesz to zaopatrz się w ten plastikowy cypek od łapy sprzęgła, żeby się nie okazało że staniesz z robotą.
Osobiście gdybym miał się brac za ta robotę, to zająłbym się tez wysprzęglikiem.
bmw-inpa.pl
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
Wlasnie obawiam sie tej wagi skrzyni, ale kolega zaoferowal pomoc,moze jakos sie uda i facjate bede mial nie pocharatana,wysprzeglik jak zdemontuje to go oblukam ale jak do dzis nie bylo zadnych objaw niesprawnosci. O tym cypelku czytalem w temacie " adam -bmw " on tez uprzedza ze moze byc problem w razie czego mam tego kolesia na koncu ulicy i za browara wyszarpie cypelka, bardziej mnie martwi demontaz i zamontowanie, bo juz same kolo dwumasowe wage ma kakretna