[E36] głuche stuki przy zmianie biegów

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

ketis
Bywalec

[E36] głuche stuki przy zmianie biegów

Post autor: ketis »

Witam!
Przy zmienie biegów (nie zawsze i niezależnie który bieg wrzucam) da się słyszeć pod siedzeniem poasażera, mniej więcej na środku głuchy, stłumiony, pojedynczy stuk. Czasem podczas jazdy gdy zmienię bieg i puszczam sprzęgło też można ten głuchy stuk usłyszeć, tak jaby były luzy gdzieś na wale napędowym ewentualnie na skrzynce biegów. Dodam, że czasem ciężko z luzu wchodzi pierwszy bieg a i przy zmienie innych biegów też da się wyczuć ręką na drążku lekkie zgrzytanie.
Idę z tym do mechanika w najbliższym czasie ale może macie jakieś pomysły co to może być. Wrzuczcie parę koncepcji co do powyzszych usterek, jak wróce z warsztatu i będzie wszystko ok to napiszę co i jak naprawili.
A tak przy okazji, może ktoś zna dobrego mechanika z Warszawy lub okolic, który by się tym w miarę sprawnie zajął. Z góry dziękuję za info.
PS: Chciałbym aby kiedyś moja beta tak sprawnie i gładko zmieniała biegi jak moje stare, poczciwe Audi 80 B3 z 87r :)
dj_tygrys
Bywalec
Seria: E38
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 740d
Rocznik: 2001
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: dj_tygrys »

sprawdź kondycje tylnego mostu u mnei bylo podobnie trzebabyło podspawać tylny most bo się odrywał
Butthead
Bywalec
Seria: E36
Model: 325td
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

Re: [E36] głuche stuki przy zmianie biegów

Post autor: Butthead »

Panowie odgrzeję, bo nie ma sensu nowego zakładać.
Otóż, przy zmianie biegów , czy to na postoju czy nie, słychać stłumiony stuk do 4 biegu, czasem mocniej czasem słabiej, czasem w ogóle, a czasami nawet lekko szarpnie wozem. Oczywiście słyszalne z tyłu samochodu.
Będąc na kanale sprawdziłem:
-luzy na półosiach- brak
-luzy przy skrzyni- brak
-luz na dyfrze, ok 5-10mm osiowy,
-luz na wale- brak
-podpora i przegub elastyczny wymieniony
-tuleje belki, tuleja (łożysko gumowe) nr4 z realoem sprawna http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=33&fg=30, w 3 i 2 nie wyczułem luzu
-trzymałem flansze półosi i ziomek wrzucał bieg to nie stukało, puściłem to waliło
-Sprzęgło sachs jakieś 40kkm nalatane
-podczas jazdy po odpuszczeniu i dodaniu gazu lekkie puknięcie (najczęściej przy niskich prędkościach na wyższych biegach)
I moje pytanie czy od dyfra może tak walić? Czy jeszcze coś innego?
db12345
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Województwo: Podkarpackie

Post autor: db12345 »

obstawiał bym sprzęgło........
Butthead
Bywalec
Seria: E36
Model: 325td
Rocznik: 1996
Województwo: Łódzkie

Post autor: Butthead »

Czy mógłbyś sprecyzować?
I jeszcze jedno, nie mam oznaczenia na dyfrze tzn tej blaszki z przełożeniem, może coś już ktoś grzebał tam. Takie tam domysły.

Dzisiaj po obejrzeniu internetu ze 3 razy :), znalazłem coś takiego:
"Ciekawostką jest fakt że oryginalny TIS BMW (technical information system) zaleca pewną niebywała czynnośc, a mianowicie smarowanie wielowypustu wałka sprzegłowego specjalistycznym smarem.Jest to zalecenie serwisowe wynikajace z usterek polegajacych na utrudnionym właczaniu pierwszego biegu.Po wysprzegleniu nastepuje znikome i sporadyczne przytrzymanie tarczy w poprzedniej pozycji na wałku sprzegłowym która dociska sie niewielką siła do częsci roboczej koła dwumasowego.Efekt jest taki że "silnik obraca wałek sprzegłowy" po mimo wysprzeglenia"

I teraz, po przytrzymaniu dłużej sprzęgła i wbiciu biegu pukania nie ma. Nie wiem już co o tym myśleć, dodam że biegi wchodzą lekko, aczkolwiek przy szybkim wbiciu biegu samochód troszkę jakby rusza, znaczy drgnie, tak jakby właśnie nie wysprzęglał do końca. Nie ma tam jakichś szumów, szmerów, tarcia.

Jeszcze mam pytanie, jakie są objawy nieodpowietrzonego sprzęgła?
ODPOWIEDZ