E34 525 TDS Głośne syczenie przy przyśpieszaniu.
Moderator: Moderatorzy
-
gufi
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubelskie
E34 525 TDS Głośne syczenie przy przyśpieszaniu.
Cześć, mam problem z moim samochodem. Dzisiaj jeździłem po mieście, czasem trochę szybciej, wkręcałem go na wyższe obroty.
W pewnym momencie ruszam ze skrzyżowania i słyszę głośne syczenie, podobne do turbosprężarki, jednak takiej z jakiegoś Kamaza, a nie bmw 2,5 tds.. Nie ustępowało, wiec po niecałym kilometrze zatrzymałem sie na stacji, otworzyłem maske i przygazowałem, nie słychać tego gwizdu, zgasiłem go na pół godziny. Odpalam i jadę dalej. Niestety ten świst nie ustąpił, występuje tylko w czasie jazdy. Nie mówcie tylko bym domknął okno albo uszczelka szyby do wymiany.
Wyraźnie go słychać przy przyśpieszaniu w graniach 2-2,5tys obrotów. Silnik nie stracił mocy, jest suchy, obroty trzyma tak jak wcześniej, temperatura w pionie, żadne kontrolki się nie zapalają. Jedynie to gwizdanie przybyło. Brzmi to nawet ładnie
ale boję się by nie było z tego jakichś większych problemów, ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Co mogło się stać?
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2011
- Województwo: Śląskie
Re: E34 525 TDS Głośne syczenie przy przyśpieszaniu.
Dziura w dolocie ,za pewne guma pękła
a w środku dźwięk jak start odrzutowca
a w środku dźwięk jak start odrzutowca
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
- Dimo
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Rocznik: 1996
- Województwo: Łódzkie
J.w. Świszczy tylko w trakcie jazdy,bo wtedy turbina jest obciążona,a na postoju nie.

Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
-
gufi
- Bywalec
Wow
dzięki za wskazówkę gdzie szukać, mam jeszcze pytanie, nawet jeśli to ta nieszczelność w dolocie to można z tym jeździć? Jutro nie będę miał czasu tego zrobić, a potrzebuje koniecznie samochód na jutro, bo będzie padać zapewne.
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
Raczej nie mozna, bedzie sporo wieksze spalanie, komp zrobi sobie dolewke paliwa bo bedzie mu brakowalo luftu.
- Dimo
- Bywalec Gadulec
Patryk1981-nie strasz kolegi
Ten dzień-dwa możesz przejeździć emerycko,nic takiego się nie stanie,ale co do spalania Patryk ma racje-więcej Ci zechla i moc będzie nie ta.
Ten dzień-dwa możesz przejeździć emerycko,nic takiego się nie stanie,ale co do spalania Patryk ma racje-więcej Ci zechla i moc będzie nie ta.

-
gufi
- Bywalec
Znalazłem czas by pogrzebać, przyjrzałem sie gumom przy EGR, na górze była zaolejona, gdzieś przy łączeniu z kolektorem musiało być nieszczelne. Wyjąłem, wyczyściłem, zaizolowałem i skręciłem na nowo, przejechałem się, jednak bez zmian, dalej syczy jak syczało w granicach tych 2tys obrotów.. Zauważyłem też że to syczenie występuje jednak na jałowych obrotach. Wsadziłem głowe w okolice kolektora i słysze ten dźwięk jakby z okolicy filtra oleju, sterownika absu i przekladni kierowniczej, może też pompy wtyskowej, lecz w przy przygazowaniu nie rośnie zbytnio, tylko w czasie jazdy sie ożywia. Zauważyłem też że łączenie głowicy z kolektorem na pierwszym cylindrze jest troche zaolejone, jednak stamtąd to syczenie nie dochodzi wg mnie. Mam nadzieje że uszczelka pod głowicą nie daje takich objawów..
- jaroblazej
- Bywalec
- Seria: E38
- Model: 730d
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Kontakt:
Stawiam na pęknięty przewód nr 3. Myślę, że w e34 jest tak samo bądź podobnie skonstruowany. Jest do niego kiepski dostęp i kilka klamorów trzeba odkręcić żeby go wymienić chyba że dysponujesz kanałem. Co do diagnozy ręka tam dotrzesz 
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... 40&lang=pl
Miałem to samo
Objawy niemalże identyczne.
Naprawiłem to korzystając z pomocy sklepu z częściami do ciężarówek. Kupiłem dwa przewody specjalne, wzmacniane akurat niebieskie były, jeden prosty drugi z zakrętem, opaski i tuleję. Jest wytoczona i jakby naciągany przewód zazębia się.
Podocinałem, ustawiłem kąty przewodu, nasadziłem, poskręcałem i już spokój z rok czasu. Nawet na chipsie od Bagora
A no i oczywiście zaoszczędzone jakieś 200 zł ponieważ cena serwisowego nowego przewodu to coś ok 300 zł była
Co do oleju w kolektorze dolotowym to może być to odma chociaż nie jestem pewien.
Na pewno zacząłbym od skontrolowania stanu filtra. On sam z siebie dużo powie w zależności od jego stanu.
Pozdrawiam
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... 40&lang=pl
Miałem to samo
Naprawiłem to korzystając z pomocy sklepu z częściami do ciężarówek. Kupiłem dwa przewody specjalne, wzmacniane akurat niebieskie były, jeden prosty drugi z zakrętem, opaski i tuleję. Jest wytoczona i jakby naciągany przewód zazębia się.
Podocinałem, ustawiłem kąty przewodu, nasadziłem, poskręcałem i już spokój z rok czasu. Nawet na chipsie od Bagora
Co do oleju w kolektorze dolotowym to może być to odma chociaż nie jestem pewien.
Na pewno zacząłbym od skontrolowania stanu filtra. On sam z siebie dużo powie w zależności od jego stanu.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 05 cze 2013, 19:13 przez jaroblazej, łącznie zmieniany 1 raz.
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
dokładnie tak,popieram wypowiedz kolegi jaroblazej.
Izolacja tu nic nie da ,zasłabła jest ja kupiłem taśmę gumową samo wulkanizującą się ,i okleiłem dziurę z naddatkiem po 3 cm z każdej strony ,potem suszarka w celu przyspieszenia wulkanizacji i działa do dziś .
Tak że węża masz do wymiany bo on na pewno dalej jest nieszczelny a tam panuje spore ciśnienie i żadna izolacja nic nie da bo ją wydmucha .
Olej w dolocie będzie zawsze taki urok TDSa ,wszystko zależy od tego ile go tam jest
Izolacja tu nic nie da ,zasłabła jest ja kupiłem taśmę gumową samo wulkanizującą się ,i okleiłem dziurę z naddatkiem po 3 cm z każdej strony ,potem suszarka w celu przyspieszenia wulkanizacji i działa do dziś .
Tak że węża masz do wymiany bo on na pewno dalej jest nieszczelny a tam panuje spore ciśnienie i żadna izolacja nic nie da bo ją wydmucha .
Olej w dolocie będzie zawsze taki urok TDSa ,wszystko zależy od tego ile go tam jest
-
gyver7
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1998
- Województwo: Wielkopolskie
Zwal kolanko gumowe przed EGR, odpal silnik i zatkaj ręką dolot powietrza, jak do tego miejsca będzie gdzieś nieszczelnoiśc to usłyszysz. Potem popros kogoś niech wciśnie pedał gazu na 2000 obr silnika i tak trzyma a ty zatkaj znowu ręką, u mnie przy tych obrotach silnika, turbo tak dmucha że nie idzie zatkac szczelnie ręką, u ciebie jak będzie coś nieszczelne to pewnie zatkasz i będzie słychać świst jak ucieka powietrze jak będzie nieszczelny układ pomiędzy turbo a zaworem EGR, przynajmniej sprawdzisz do tego miejsca a dalej za EGR to chyba lepiej by zwalić kolektor dolotowy, może gdzieś pęknięty jest?
gyver7
- Dimo
- Bywalec Gadulec
J.w. Ewentualnie może być upalona końcówka rurki EGR przy mocowaniu do kol.wydechowego.
Hmm..ale to by cykało,a nie świszczało..
Hmm..ale to by cykało,a nie świszczało..

-
gufi
- Bywalec
Problem rozwiązany
Wina leżała w gumowym kolanku, miedzy metalową rurą od egr-u a intercolerem, było dosłownie przecięte, koło pasowe musiało go dotykać i obcierać, aż w końcu zrobiła się szparka konkretna.
Na szrocie nie dopasowałem takiego, pojeździłem troche po sklepach motoryzacyjnych i w końcu znalazłem jeden w którym były używane i nowe, nie udało się dopasować używki, wziąłem nowy, taki niebieski, silikonowy, kosztowało mnie to 60zł, ale jeszcze mam połowę rurki na przyszłość hehe.
Tak na marginesie, dzięki za konkretne odpowiedzi i wskazówki, miło się zaskoczyłem że tyle osób chce mi pomóc, po raz kolejny na tym forum, a nie odsyła do szukajki, temat zamkniety i do kosza.
Na szrocie nie dopasowałem takiego, pojeździłem troche po sklepach motoryzacyjnych i w końcu znalazłem jeden w którym były używane i nowe, nie udało się dopasować używki, wziąłem nowy, taki niebieski, silikonowy, kosztowało mnie to 60zł, ale jeszcze mam połowę rurki na przyszłość hehe.
Tak na marginesie, dzięki za konkretne odpowiedzi i wskazówki, miło się zaskoczyłem że tyle osób chce mi pomóc, po raz kolejny na tym forum, a nie odsyła do szukajki, temat zamkniety i do kosza.
- jaroblazej
- Bywalec
- Seria: E38
- Model: 730d
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Kontakt:
Nie do kosza!!
Kładę 10, że nasze wskazówki się komuś przydadzą
Wtedy odeślemy go do szukajki 
Pozdrawiam
Kładę 10, że nasze wskazówki się komuś przydadzą
Pozdrawiam
-
pietrek525
- Bywalec
- Rocznik: 1995
- Województwo: Dolnośląskie
Szparka konkretna
,co kolega miał na myśli pisząc szparka
?
-
gufi
- Bywalec
Noo dziurką bym tego nie nazwał, dość długa, wąska i ciasna, że ledwo śrubokręt płaski wchodził, taka szparka właśnie.pietrek525 pisze:Szparka konkretna,co kolega miał na myśli pisząc szparka
?
-
Kwass
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Województwo: Dolnośląskie
Dziewica, takiej ze swieca szukać
- Dimo
- Bywalec Gadulec
Byle nie żarową..Kwass pisze:Dziewica, takiej ze swieca szukać