Na forum jestem nowy, diesla w BMW mam pierwszy raz ale od początku nie jest zadowolony. Mam nadzieje ze mi pomożecie
A więc posiadam od 1,5 miesiąca e46 320d z 2003r, od początku auto kopci, a szczególnie przy przyśpieszaniu ale najbardziej puszcza chmury gdy jeżdżę normalnie kilka km i gwałtownie dodam gazu, wtedy idzie duża czarna chmura. Styl jazdy mam bardzo dynamiczny ale nawet gdy jeżdżę spokojnie na trasie to auto spala minimum 9-9.5l/100km wiec wydaje mi się ze to troszkę za dużo jak na diesla. Przyśpieszenie ma chyba dobre, zaczyna ciągnąć od 2,5tys obrotów. Jeszcze jedna rzecz jaką zauważyłem to gdy np. Jadę i staję na światłach to auto po jakiś 2s zmienia swoją pracę, tak jak by obroty spadały na niższe. Spalanie oleju też jest chyba wysokie bo od zmiany zrobiłem ok 4000km i dolałem ok 1l przez ten czas. Co myślicie o tym wszystkim? Najbardziej zależy mi na mniejszym spalaniu, czy to może być wina przepływomierza? Od razu po kupnie byłem na kompie i nie pokazał żadnych błędów. Spalanie na kompie zawsze jest 5,5-6l/100km ale to nie realne.
Pozdrawiam!