325TDS lekko szarpie
Moderator: Moderatorzy
-
michal93
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podlaskie
325TDS lekko szarpie
Witam. Mam taki problem. Gdy auto jest zimne tzn temp nie stoi w pionie i jadę równą prędkością np 70km/h na 4 biegu to po chwili zaczyna lekko poszarpywać. Spalanie pokazuje na wskazówce około 8l i lekko nim poszarpuje. wystarczy lekko dodać gazu i ustaje. Gdy się nagrzeje wszystko jest ok zero problemów. Dodam, że zauważyłem, że dzieje się tak gdy po nocy odpalę auto i przez chwilę pracuje nie na wszystkie cylindry i wydaje chmury siwego dymu. Po kilku sekundach wszystko jest ok i pracuje bardzo ładnie. Co o może być? Może o mieć jakieś powiązanie? Zauważyłem też pojedyncze pęcherze powietrza i przewodzie miedzy pompą a filtrem. auto zawsze pali na strzał. Spalanie około 7-8l przy normalnej jeździe. Co to może być? Dodam też że dwumas nie jest już w najlepszej kondycji.
- Jezior
- Bywalec
- Rocznik: 1996
- Województwo: Dolnośląskie
Re: 325TDS lekko szarpie
Odpalanie- odpala od strzała czy nierówno odpala i potem jest ok? Myśle tu o świecach żarowych, w tym temacie masz filmik jak mój odpalał z niesprawnymi świecami:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.ph ... 056#p44056
Szarpanie w czasie jazdy- odłącz przepływomierz i zobacz czy dalej tak jest....
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.ph ... 056#p44056
Szarpanie w czasie jazdy- odłącz przepływomierz i zobacz czy dalej tak jest....
-
michal93
- Bywalec
- Rocznik: 1994
- Województwo: Podlaskie
Re: 325TDS lekko szarpie
Przepływki nie mam. Szarpanie jest tylko na zimnym gdy temp wejdzie w pion nie ma problemu.
Odpala zimny na strzał i chodzi nie na wszystkie cylindry. poza tym ma niższe obroty na zimnym niż twój. Ma takie same jak na ciepłym. czyli około 750.
Odpala zimny na strzał i chodzi nie na wszystkie cylindry. poza tym ma niższe obroty na zimnym niż twój. Ma takie same jak na ciepłym. czyli około 750.