Prosze was o porade bmw e46 diesel

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
grzeczny007
Bywalec
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2003
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

Prosze was o porade bmw e46 diesel

Post autor: grzeczny007 »

Witam. Jestem bliski zakupu auta bmw e46 2003 rok W dieslu

Dane pojazdu
Art.

Wartość
Numer podwozia WBAEL71030PK84815
Kod typu EL71
Typ 318D (EUR)
Typoszereg E E46 (3FL)
Seria 3
Rodzaj konstrukcji TOUR
Układ kierowniczy LL
Drzwi 5
Silnik M47DU1
Pojemność skokowa 2.00
Moc 85
Napęd HECK
Skrzynia biegów MECH
Kolor BLACK SAPPHIRE METALLIC (475)
Tapicerka STOFF/LEDER SCRITTO/SCHWARZGRAU (V8TM)
Data prod. 2003-09-25

Składanie Wyposażenie
Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)
S1CAA SELEKTION COP RELEVANTER FAHRZEUGE Selekcja COP ważnych pojazdów
S249A MULTIFUNKTION FUER LENKRAD Wielofunkcyjność dla kierownicy
S255A SPORT-LEDERLENKRAD Kierownica sportowa ze skóry z poduszką
S2CDA LM RAEDER STERNSPEICHE 136 Obr. BMW, st. le. spr. gw. 136
S302A ALARMANLAGE Instalacja alarmowa
S320A MODELLSCHRIFTZUG ENTFALL Brak napisu modelu
S386A DACHRELING Reling dachowy
S423A FUSSMATTEN IN VELOURS Dywaniki podłogowe Velours
S428A WARNDREIECK Trójkąt ostrzegawczy i apteczka
S441A RAUCHERPAKET Pakiet dla palących
S473A ARMAUFLAGE VORN Podłokietnik przedni
S520A NEBELSCHEINWERFER Lampa przeciwmgłowa
S521A REGENSENSOR Czujnik deszczu
S534A KLIMAAUTOMATIK Klimatyzacja automatyczna
S550A BORDCOMPUTER Komputer pokładowy
Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)
S650A CD-LAUFWERK Odtwarzacz CD
S661A RADIO BMW BUSINESS Radio BMW Business (C43)
S722A EDITION LIFESTYLE Pakiet wydania Lifestyle
S761A INDIVIDUAL SONNENSCHUTZVERGLASUNG Ind. oszklenie przeciwsłon.
S785A WEISSE BLINKLEUCHTEN Lampy kierunkowskazów białe
S818A BATTERIEHAUPTSCHALTER Główny wyłącznik akumulatora
S863A SERVICE KONTAKT-FLYER EUROPA Spis dealerów, Europa
S877A UEBERKREUZBEDIENUNG ENTFALL Brak obsługi krzyżowej
S886A HOLLAENDISCH / BORDLITERATUR Literatura pokładowa, holenderski
S8SPA COP STEUERUNG Sterowanie CO2

Składanie Wyposażenie seryjne
Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)
S210A DYNAMISCHE STAB. CONTROL (DSC) Dynamiczny ukł. przeciwpoślizgowy
S548A KILOMETERTACHO Licznik kilometrów
S832A BATTERIE IM KOFFERRAUM akumulator w bagażniku
S851A SPRACHVERSION DEUTSCH Wersja językowa, niemiecki
http://img03-otomoto.sogastatic.pl/C28543605_13.jpg
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I własnie o silnik mi chodzi M47DU1
Naczytalem sie wielu opini ... Bardzo duzo jest o wersjach 320 diesel ..a nie do konca wiem co myslec o 318d (przebieg sprawdzany ponoc na komputerze 180tys km )
Auto jest po Chipie w profesjonalnej firmie + po hamowni itd . i ma 163km
jest zadbany . silnik chodzi bardzo elegancko .
Przy przyspieszeniu co prawda mam wrazenie ze Wal lekko wyje ale wlasciciel mnie zapewnia ze nie . Choc porownania zadnego nie mam .
Wnetrze pojazdu jest naprawde zadbane no poza bagaznikiem .
Slyszalem o tym ze w niektorych silnikach lopatki odpadaja (te ktore odpowiadaja za bezwstrzasowe wygaszanie silnika ) pozniej duzo ludzi mowi o pompie wtryskowej .
Pytam Was bo jestescie EXPERTAMI
NA co zwrocic uwage ogladajac ten model ?
Czy Ten silnik jest zywotny ?

Bede wam bardzo zobowiazany za jakies rady , opinie ,
Bo nie chce za bardzo sobie klopotow narobic .
Bmw to wciaz dla mnie Magia ... https://www.facebook.com/wozniakfoto
Bartos
Bywalec
Seria: E38
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 730d
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Podkarpackie

Re: Prosze was o porade bmw e46 diesel

Post autor: Bartos »

raczej Ci nie pomogę, ale m47 to m47 1,8 czy 2,0 to chyba takie same podzespoły, w 2,0 pękał wał a jaki jest w 1,8 to nie wiem,
tak samo nowe diesle w trójkach chyba 2litrowe - urywa się łańcuch

może artykuł cię trochę naprowadzi? http://moto.wp.pl/kat,123194,title,Dies ... omosc.html

ogólnie m47 to chyba jedna wielka niewiadoma, albo będzie zawodny albo nie
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

To może ja coś od siebie. M47 (niezależnie od wersji 136 czy 115 koni) to silnik w zasadzie niezniszczalny, o ile zadba się o kilka rzeczy. po pierwsze - Koło pasowe oraz dwumasa - tutaj nie ma co liczyć, że "kupię i będę tak jeździł". Nie da się, więc na dzień dobry masz te dwie pozycje do zrobienia. Dlaczego - ano dlatego, że to właśnie wibracje oraz momenty obrotowe spowodowane uszkodzeniem dwumasu i koła pasowego powodują pękanie wału korbowego - w zasadzie nawet nie pękanie, a ukręcanie się. To jest niezaprzeczalny fakt, że to się dzieje, ale też niezaprzeczalnym faktem jest, że te silniki spokojnie dojeżdżają do 500 - 700 tysięcy kilometrów (wiem wiem, w polsce wszystkie mają 190 albo 220 tysięcy). Druga sprawa - olej. Ten silnik jest bardzo wrażliwy na olej ze względu ilość hydrauliki zaworowej. Lanie w ten silnik wynalazków czy "najlepszego na świecie" 10W40 kończy się zabiciem hydrauliki, a co za tym idzie uszkodzeniem wałków rozrządu. No i nie sugeruj się czasami tym, co wyświetla komputer o inspekcji olejowej - wymiana co 10000 to optimum, to co pokazuje komputer to wyrok śmierci na silnik. Dalej - tylko dobra ropa - ze względu na konstrukcję pompy VP44, a w zasadzie tłoka przestawiacza kąta wtrysku, lanie kiepskiej ropy kończy się jego zatarciem, a w konsekwencji remontem generalnym pompy. Wstępne objawy to nagłe, bardzo chwilowe utraty mocy, potem kłopoty z rozruchem a w końcu unieruchomienie silnika na amen. Pompa VP44 skończy się każda i nie ma przed tym ucieczki, ale można odwlekać ten wyrok stosując dobre paliwo. No i problemy z mocą - najogólniej silnik M47 znany jest z problemów z mocą. Mówię najogólniej, ale przyczyny znane są, poza pompą VP44, cztery - przepływomierz, zawory podciśnienia, linie podciśnienia oraz zmienna geometria w turbo. Była seria M47 z wadliwie skonstruowaną obudową przepływomierza, przez co ten ulegał przedwczesnemu zużyciu, nie sądzę, żeby dotyczyło to M47DU1, natomiast reszta problemów jest tożsama. Niektórzy mają problemy z podstawą filtra oleju, ukryty w niej zawór jednokierunkowy psuje się i podczas dłuższego postoju olej spływa z obudowy do miski, powodując zafałszowanie wyniku sprawdzania ilości oleju w silniku, a także powoduje długie palenie się kontrolki oleju po np. porannym odpaleniu.

Moje podsumowanie jest takie - kupując 10 letni wóz, nie licz na to, że wsiądziesz i pojedziesz, nie nastawiaj się na realne 180kkm, zadzwoń do pierwszego lepszego ASO i powiedzą Ci mniej więcej jaki miała przebieg podczas ostatniej wizyty, nawet jeśli to nie było w polsce. Trafiają się okazje, ale to wyjątki. Licz się z tym, że auto na dzieńdobry szarpnie po kieszeni. E46 ma także swoje bolączki, również te po lifcie - zdarza się korozja zwłaszcza w okolicy krawędzi maski nad reflektorami, nadkola przednich błotników oraz nadkola tylne, klapa bagażnika w okolicach listwy nad tablicą rejestracyjną i pod spojlerem krawędzi dachu, skrzynka akumulatora w bagażniku. Kłopoty może też sprawić tylne zawieszenie, a w zasadzie punkty jego mocowania do nadwozia - pękają i trzeba to łatać. Nie ma reguły, jednym pęka, innym nie. Kiedyś mówiło się, że to raczej w mocnych benzynach i 3.0d, ale widziałem 320d po lifcie z tą usterką. No i nieszczęsny sterownik ABS - ASC, też może napsuć krwi, podobnie jak wibracje nadwozia przenoszone przez wydech.

Mi osobiście tym silnikiem w wersji 136 konnej jeździ się bardzo przyjemnie, silnik pięknie się zbiera, brzmi nawet nawet jak na R4 diesla, spalanie to śmiech na sali, samo E46 może nie jest tak komfortowe jak E39, ale jest w miarę dobrze wygłuszone. Fotele są wygodne, ergonomia jak to w BMW - klasa sama w sobie. Audio to dramat - tych trzech mądrych niemieckich inżynierów którzy wymyślili niewymiarowe głośniki i tak pedalski sposób ich mocowania powinni zostać ostrzeżeni poprzez strzał w potylicę.
Jeśli jesteś świadom i godzisz się na to, że nawet do "zadbanego" egzemplarza będziesz musiał dorzucić pajdę sosu - bierz. Jeśli zakładasz, że wsiądziesz i pojedziesz - wyjdź z tego błędu.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Bartos
Bywalec
Seria: E38
Model: 730d
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Podkarpackie

Post autor: Bartos »

trzeba wziąć uwagę że auto po czipie, mocy komuś brakowało i nie wiadomo jak był traktowany
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Bartos pisze:trzeba wziąć uwagę że auto po czipie, mocy komuś brakowało i nie wiadomo jak był traktowany

Tego aż tak bym się nie obawiał. Przykład prosty - opinie o TDS są jakie są, że to zawodne, że shit, że dramat. Co nie zmienia faktu, że masa wiary chociażby z naszego forum chipsuje te silniki u Bagora. Prawda jest taka, że 115 koni to naprawdę mało na E46 - i może dlatego właściciel zdecydował się na "tuning". Pewnie, że istnieje ryzyko, że silnik to złom, ale takie ryzyko ponosisz zawsze kupując wóz z drugiej ręki.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
pietrek525
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: pietrek525 »

Ha dokładnie tak ja pisze carlOs,niby TDS to shit,ja już ujeżdżam swojego piąty rok. Co prawda jest po chipie od Bagora ale żadnych negatywnych zachowań nie wykazuje. Mało tego jakiś głąb zalał super olej Lotos Diesel,o ile to można nazwać olejem. Ja przeszedłem z syfu na Castrol 10-40 i następnie 5-40 i śmiga aż miło. Więc nie wiem dla czego takie opinie że TDS to syf. :mrgreen:
ODPOWIEDZ