325 tds - jak rozpoznać ile ma NM

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
smuz
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Świętokrzyskie
Kontakt:

325 tds - jak rozpoznać ile ma NM

Post autor: smuz »

Witam znalazłem takie coś na forum http://www.bmw-klub.pl/forum/index.php? ... 9544643995
zaciekawiło mnie to co jest napisane na dole. pierwszy raz słysze że były dwie wersje 325 tds w sedanie.
z tego co widze na obrazku jest róznica w momencie obrotowym o 20NM i kodzie silnika jest m51d25 i m51d25tu. czy wie ktoś czy to prawda i jak to rozpoznać i co oznacza TU w kodzie silnika.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Re: 325 tds - jak rozpoznać ile ma NM

Post autor: Jawor »

Przedliftowy i poliftowy silnik.

Poliftowy będzie miał czarny, plastikowy kolektor i to on właśnie będzie miał 20NM więcej.
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
smuz
Bywalec
Kontakt:

Jawor pisze:Przedliftowy i poliftowy silnik.

Poliftowy będzie miał czarny, plastikowy kolektor i to on właśnie będzie miał 20NM więcej.
czyli ja miałem czarny plastikowy kolektor i jest z marca 1996r ale w mojej galerii jest mała dyskusja na temat liftu.
zapraszam gdyż chciałbym to wyjaśnić czy ja w końcu mam auto po liftowe a może w trakcie:) http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.ph ... 1&start=20
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Pisałem Ci to już, ale widzę nie dotarło. Nie myl liftu mechanicznego z optycznym. E36 w swoim żywocie przeszła co najmniej 3 lifty ogólnie, ale tylko jeden dotyczył wizerunku auta. Reszta to wnętrze, silniki, zawieszenia. A ile ich było odnośnie elektroniki wewnątrz wozu to tylko w BMW wiedzą. W 1996/1997 wszedł lift WIZUALNY, nie mający nic wspólnego z silnikami. Ty masz namieszane, bo masz poliftowy zderzak do przedliftowej wersji nadwozia - znaczy ktoś coś narzeźbił kiedyś w historii auta. Ale silnik, zawieszenie (którkie łączniki stabilizatora) nie mają tu nic do rzeczy. I nie ma czegoś takiego jak "w trakcie liftu" - jeśli auto miało być poliftowe, to było od a do z w zakresie zmian w danym roczniku. Czyli - jak miała być przedliftowa buda, to była przedliftowa buda - cała. Nie było mieszania części.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
smuz
Bywalec
Kontakt:

carl0s pisze: Nie myl liftu mechanicznego z optycznym. E36
ale mechanicznie jest?
jak Jawor napisał że plastikowy kolektor był w poliftowych i z większym momentem bo w tym temacie chce sie dowiedziec tak jak napisałem wyżej co oznacza kod silnika itd.a że padłą odpowiedz na temat liftu to mnie zaciekawiło :wink: szczególnie ten wiekszy moment.
ODPOWIEDZ