[E36] 325tds auto samo przyspiesza

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
hubal
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325td
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Re: [E36] 325tds auto samo przyspiesza

Post autor: hubal »

Ok wszystko zrobione i logicznie potwierdzone, BMW w domu,
Dodam że auto to dopiero nabyłem, miało być wszystko ok, a było tak ok, że: brak czujnika ABS skąd to samoczynne przyśpieszanie, gdy jest na wyłączonym ASR igła, drugie było brak ładowania gdzie aku padało powód nie dokręcona masa silnika i kasty grzała się jak cholera, po dokręceniu jak ręką odjął, trzecie po wymianie wężyka dolotowego (był pęknięty i paliwo szło w dół na asfalt koleś skleił go na super glu ,kręciłem i rozładowywałem aku( powód rozładowania aku wyżej) kilka razy, co się okazało? wskaźnik paliwa uszkodzony pokazywał paliwo a nie było go bo po drodze połowę spalił połowę zgubił tym wężykiem a wskaźnik nie pokazywał jego braku,
Wymiana wężyka dolotowego do filtra dokręcenie masy i wyłączanie ASC i auto jak ręką odjął,
Ile mniej roboty by było gdyby taki półgłówek powiedział co i jak z autem bo wiadomo że auta nie kupiłem nowego, koszta znikome nerwy zajebiste i największe koszta to relanium...
humanlife
Bywalec
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Województwo: Małopolskie

Post autor: humanlife »

no i widzisz a zarzekałeś się że z czujnikami wszystko było ok. Ale dobrze ze problem rozwiązany
Awatar użytkownika
Jezior
Bywalec
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: Jezior »

Mam ten sam problem od kilku dni i kiedyś też miałem. Poprzednio konkretnie lało mi spod nastawnika, uszczelniłem, przyspieszanie zniknęło. Rzeczywiście jest to wkurzające. Kilka dni temu pojawił mi się znowu ten problem, zauważyłem że zaczęło mi ciec spod tych bocznych dekielków na pompie i podłączyłem auto na szybko pod DIS- wywaliło błąd 1 Delivery system czy coś takiego....Trochę cierpliwości, w weekend zabieram się za uszczelki, pokasuje błędy, napisze co i jak.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jezior
Bywalec

Aha nie wiem jak u Ciebie ale u mnie ten objaw nie występuje jak jeżdżę po mieście czyli spokojnie i nie szybko. Natomiast na autostradzie przy jeździe tak 120-140 puszczam gaz i auto po chwili zaczyna ciągnąć samo i samo przestanie albo muszę przyhamować/ wcisnąć sprzęgło. Jest dzień kiedy zdarzy się to kilka razy a czasami nic. Natomiast to co mnie niepokoi to autem jechał mój tata i mówił, że dwa razy gdy samo ciągnęło wcisnął sprzęgło i obroty skoczyły mu na maxa:/ Przestraszyłem się, że może turbo mi zaczęło puszczać olej i wściekły diesel mnie czeka ale turbo suche, bez luzu na wirniku....W każdym bądź razie napisze Ci co i jak może coś pomogę:)
Obrazek
Awatar użytkownika
Jezior
Bywalec

kurde nie zauważyłem że są jeszcze 2 strony postów sorry:/:/ Chyba przyjrzę się moim czujnikom.....
Obrazek
Awatar użytkownika
hubal
Bywalec

Mówisz o pompie paliwa i wycieku. Powiem tak zatankowałem auto za jakieś 100PLN przejechałem 70km i auto zgasło, walczyłem jak wcześniej pisałem z wężykiem do pompy, auto po wymianie nadal nie odpalało, dolałem paliwa i odpaliło. Myślę sobie ile to pali???? podniosłem kanape tylną i co sie okazało? a mianowicie koleś burak poprzedni miał uszkodzony przelew w zbiorniku odłączył czujnik wskaźnika paliwa na wężach i je zaślepił, w jednej połowie zbiornika miałem ful ropy a tam gdzie pompa zero, bo jak miało być jak nie było obiegu, wymieniłem to auto jeździ i odpala normalnie koszt 30PLN na inny wskaźnik, nie rozumiem ludzi wolał zaślepić węże i sie męczyć jak kupić nowy wskaźnik i jeździć normalnie.
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Hubal ale czemu się dziwisz powiedz? Nie od dzisiaj wiadomo, że największą wadą używanego wozu jest poprzedni właściciel. Widzisz, ty jesteś widzę człowiekiem o nazwijmy to wyższej kulturze technicznej - jak coś jest popsute, to inwestujesz i naprawiasz, a nie ucinasz kabel i spokój. Ale w Polsce tacy jak Ty to mniejszość - każdy jeden to najlepszy mechanik na świecie, a jak fura błyszczy, to już jest "stan idealny". Niestety - taka polska smutna rzeczywistość, że każdy chce się wozić dobrym niemieckim autem, ale żeby utrzymać je w stanie ogólnym dobrym, to już tylko garstka...
Dbaj, rób, naprawiaj, przyszły właściciel się ucieszy.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
hubal
Bywalec

Ludzie bardziej sobie utrudniają życie prowizorkami, nigdy tego nie zrozumiem, Wiem tylko że moje BMW ogarnąłem
Awatar użytkownika
hubal
Bywalec

Ale podzielę się jeszcze jednym doświadczeniem, mam drugie auto Chrysler Voyager 3,3 V6 automat i od zakupu go po pewnym czasie zaczęło mi coś trzaskać w silniku, takie obicia jak by blacha o blachę waliła, ale tylko na wolnych obrotoach, udałem się do fachowców, jedni kazali skrzynie wymieniać koszt 3500zł inni silnik 2000tyś,inny znowu sprzęgło hydrokinetyczne, jeden nawet stwierdził że panewki dolne no to wymieniłem koszt 300zł do tego olej itp, i co i dalej pukało, w końcu dosłownie gość ze wsi który ma gospodare,i nie raz walczył z traktorami i z zaskoczenia zadałem mu pytanie co puka odpalając silnik co stwierdził? Koło pasowe wału bije bo jest na zębatkach z jakimiś plastikami i ten plastik się wyrabia wymienił mi to i CISZA a koszt 50zł z zakupem koła. Naprawdę musimy uważać na naszych mechaników bo ich diagnozy to do bankructwa człowieka doprowadzą i jeszcze auta nie zrobią... to dla przestrogi
ODPOWIEDZ