Pozdrawiam serdecznie i dziekuje z góry za pomoc
BMW E38 730D Problem z Przyspieszeniem ? Turbo ?
Moderator: Moderatorzy
-
tokarol
- Świeżak

- Seria: E38
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 730d
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Podlaskie
BMW E38 730D Problem z Przyspieszeniem ? Turbo ?
Witam Serdecznie, przedstawię się na początek
Mam na imię Karol, mieszkam w okolicy Białegostoku i niedawno nabyłem BMW E38 730D... I tu zaczął się problem z którym wracam się do was drodzy forumowicze. BMW ma przebieg ok 500tys.km ( Oryginalny tak sądze ) Jest to model po lifcie, silnik dysponuje mocą 184PS. Autko dobrze przyśpiesza, zmienia biegi płynnie.. Lecz problem polega na tym że. Np.. jadę ok 60km/h wciskam gaz i tak auto nieprzyśpiesza... obrotomierz ledwo się wlecze do przodu, zaczyna kopcic isłychac wyraźniejszy gwizd turbooo... Natomiast jezeli wcisne gaz i tak się dzieje i na ułamek sekundy odpuszczę i wcisnę gaz ponownie auto zapierda...
Już mocno zaczyna mnie to irytowac i niewiem co mam robic.. puki co wyczysciłem przepływomierz, czujnik doładowania w kolektorze ssacym, umyłem kolektor ssacy ( klapek już w nim nie było ) zmieniłem zawrór sterowania turbiby N16 czy jakos tak ( dwa przewody podcisnienia oraz kosc na 2piny ) dodatkowo sprawdziłem szczelnosc podcisnien oraz wyciełem katalizatory i dalej to samo... w silniku nie ma błędów, nie bierze oleju i równo pracuje ? Proszę pomóżcie bo juz nie wiem co robic ? Myślałe ze może turbina jest mocno brudna i geometria lub sztanga się zacina ? ale czy tak moze byc ?
-
tokarol
- Świeżak

- Seria: E38
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 730d
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Podlaskie
Re: BMW E38 730D Problem z Przyspieszeniem ? Turbo ?
A zapomniał bym zmieniłem jeszcze pompkę paliwa w zbiorniku oraz pompkę od CR która znajduje się w progu, oraz zmieniłem filtr paliwa i powietrza 
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
1. Nie pisz posta pod postem, uzyj opcji edytuj.
2. Proponuję zdemontować turbinę, sprawdzić stan łopatek oraz luzy na wirniku, wtedy najwięcej się wyjaśni.
2. Proponuję zdemontować turbinę, sprawdzić stan łopatek oraz luzy na wirniku, wtedy najwięcej się wyjaśni.
bmw-inpa.pl
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
-
h4cker
- Bywalec
- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 2006
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
A pompa vacuum wytwarza odpowiednie podciśnienie? No i tak jak radzi Jawor najlepiej jak rozbierzesz turbinę na części pierwsze, skoro zaworek i podciśnienia wymieniłeś. Możesz też odpiąć EGR ponieważ w Twojej wersji nie będzie błędu w silniku