[E34] działanie pompy paliwa w zbiorniku

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

driverv8
zbanowany
zbanowany
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Re: [E34] działanie pompy paliwa w zbiorniku

Post autor: driverv8 »

pietrek525 pisze:Widze że kolega driver mądrzejszy od encyklopedii,sam piszesz farmazony o pracy pompy,mondrzejsi od ciebie sie tu wypowiadali i w tym temacie. Szkoda klawiatury na dyskusje z tobą.
dobrze panie kierowco najmądrzejszy jak takiś mądry sam wytłumacz ja się nie wypowiadam. :) :D
e21 1,8 mi 78r
e34 525 tds
e39 3,0d 240KM
gufi
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubelskie

Post autor: gufi »

Ludzie, nie kłóćcie się, pół strony postów nic mi nie pomogło w problemie;)

Sterownik zwróce i zamówię tańszy o takich samych numerach i wyglądzie, mam nadzieję że kontrolka wtrysku wróci do normy.;) W miedzy czasie chciałbym sprawdzić czy prąd dochodzi do wtyczki 5pinowej. Ponawiam pytanie, piny 4 i 5 odpowiadają za pompkę?
driverv8
zbanowany
zbanowany

najlepiej sprawdź jakie wychodzą kolory od pompy w zbiorniku i takie same łączą się z wtyczką ,sprawdź jeszcze bezpiecznik od pompki F23. sam widzisz co tu niektórzy robią ,jeden z drugiego tylko idiot chce zrobić ale sami za temat się nie wezmą wolą kłótnie :)
e21 1,8 mi 78r
e34 525 tds
e39 3,0d 240KM
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Obrazek
Obrazek

Może to rozwieje trochę wątpliwości. Ogólnie pompa w baku uruchamiana jest przez DDE w różnych momentach i w różnych zależnościach - niekoniecznie zależy to tylko od podgrzewania świec czy ilości paliwa w baku, ale też od podgrzewania paliwa w podstawie filtra. Nie jest określone jednoznacznie, trzeba by znaleźć specyfikację DDE 2.1 oraz DDE2.2 i porównać. Próbowałem, ale BMW strzeże szczegółów bardzo zazdrośnie, a to, co jest udostępnione w BMW WDS to ogólniki, a więc za mało aby kategorycznie określić kiedy i jak pompa działa.

Natomiast od siebie proszę o zachowanie spokoju w wątku - Tomek 85 - nie reaguj na zaczepki, Driver8 - jak nie zmienisz podejścia do innych użytkowników, to zmienisz forum, bo z tego zostaniesz usunięty. Nie tolerujemy tutaj takich zachowań jakie prezentujesz. I bez dyskusji na ten temat, rozumiemy się? Jeśli posiadasz wiedzę merytoryczną, to podeprzyj ją proszę źródłami teoretycznymi. Jeśli nie możesz, bo Twoja wiedza jest tylko "z praktyki", to nie traktuj się jako wyrocznię - tutaj każdy ma jakąś praktykę i może się okazać, że Twoja wiedza jest nieprawidłowa. Rozumiemy się?
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
driverv8
zbanowany
zbanowany

carl0s pisze:Obrazek
Obrazek

Może to rozwieje trochę wątpliwości. Ogólnie pompa w baku uruchamiana jest przez DDE w różnych momentach i w różnych zależnościach - niekoniecznie zależy to tylko od podgrzewania świec czy ilości paliwa w baku, ale też od podgrzewania paliwa w podstawie filtra. Nie jest określone jednoznacznie, trzeba by znaleźć specyfikację DDE 2.1 oraz DDE2.2 i porównać. Próbowałem, ale BMW strzeże szczegółów bardzo zazdrośnie, a to, co jest udostępnione w BMW WDS to ogólniki, a więc za mało aby kategorycznie określić kiedy i jak pompa działa.

Natomiast od siebie proszę o zachowanie spokoju w wątku - Tomek 85 - nie reaguj na zaczepki, Driver8 - jak nie zmienisz podejścia do innych użytkowników, to zmienisz forum, bo z tego zostaniesz usunięty. Nie tolerujemy tutaj takich zachowań jakie prezentujesz. I bez dyskusji na ten temat, rozumiemy się? Jeśli posiadasz wiedzę merytoryczną, to podeprzyj ją proszę źródłami teoretycznymi. Jeśli nie możesz, bo Twoja wiedza jest tylko "z praktyki", to nie traktuj się jako wyrocznię - tutaj każdy ma jakąś praktykę i może się okazać, że Twoja wiedza jest nieprawidłowa. Rozumiemy się?
tak jest her general ,tylko jeśli chodzi o zaczepki to nikogo nie mam zamiaru zaczepić :) a odpowiadam na głupie uwagi w co do mojej osoby bo widzę że tutaj nie liczy się kto faktycznie komuś pomógł a raczej kto jest za a kto przeciw.
a w tej chwili odgrywasz się za to że w temacie m51 działanie termostatu wypowiedziałem inaczej niż ty, lecz wypowiedziałem się zgodnie ze sztuką.
e21 1,8 mi 78r
e34 525 tds
e39 3,0d 240KM
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: gummiss11 »

Spokojnie chłopacy, każdy ma ziarenko prawdy, :D Proponuje emocje zostawiać w tym temacie w którym wynikły bo inaczej jeśli ktoś nie będzie kogoś lubił to będzie mu zawsze dogryzał, niezależnie od tego czy ma racje czy nie 8)
Ja napisałem co zaobserwowałem w swoim silniku. Teraz wiadomo jaki silnik/sterownik posiada osoba której najbardziej zależy na rozwiązaniu tematu. Czyli wychodzi że praca pompki zależy tak naprawdę od bardzo wielu czynników i to że jeśli komuś pracuje bez przerwy, a komuś innemu nie pracuje w ogóle, albo tylko w określonej chwili to wszystko jest w porządku bo BMW nie chce ujawnić czynników które wpływają na stan pracy pompy i nie da się jednoznacznie stwierdzić kiedy ona ma działać. Tak zrozumiałem post carl0sa, naszego forumowego stróża porządku. :wink: A morze jest możliwość włączenie pompki przez kompa? jak to jest np z wentylatorem w e46? Wtedy było by wiadomo czy DDE ją w ogóle włącza :mrgreen:
Bo Możemy Więcej...Obrazek
gufi
Bywalec
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Województwo: Lubelskie

Post autor: gufi »

Problem rozwiązany :)

Wymieniłem sterownik na właściwy i wszystko wróciło do normy, a jest nawet lepiej, nowa pompa paliwa zaczęła pracować. Tzn pompuję przez chwilę po przekręceniu stacyjki, jak gaśnie kontorolka świec to pracuje jeszcze przez chwile i się wyłącza dopiero. :wink: Nie jest to regularne, czasem dłużej czasem krócej.

Sam silnik odpala świetnie, na dotyk. Nie wiem czy to zasługa tej pompki, wymieniałem też filtr paliwa i akumulator na 85ah 750A.

Dzięki wszystkim za pomoc, choć Wasze odpowiedzi różnią się od siebie w temacie pompki w TDS-ie. :D U mnie akurat pracuje tylko na początku, nie zasuwa cały czas.
driverv8
zbanowany
zbanowany

to super że udało ci się naprawić :) ,czyli teraz jest prawidłowo tak jak pisałem .
e21 1,8 mi 78r
e34 525 tds
e39 3,0d 240KM
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Mamamuszi »

gufi pisze:Problem rozwiązany :)

Wymieniłem sterownik na właściwy i wszystko wróciło do normy, a jest nawet lepiej, nowa pompa paliwa zaczęła pracować. Tzn pompuję przez chwilę po przekręceniu stacyjki, jak gaśnie kontorolka świec to pracuje jeszcze przez chwile i się wyłącza dopiero. :wink: Nie jest to regularne, czasem dłużej czasem krócej.

Sam silnik odpala świetnie, na dotyk. Nie wiem czy to zasługa tej pompki, wymieniałem też filtr paliwa i akumulator na 85ah 750A.

Dzięki wszystkim za pomoc, choć Wasze odpowiedzi różnią się od siebie w temacie pompki w TDS-ie. :D U mnie akurat pracuje tylko na początku, nie zasuwa cały czas.
Jak Cię kolego, mocno interesuje,praca pomki,to wystarczy podpiąć pod zasilanie onej miernik lub żarówkę[np.5w] i wszystko będzie jasne.Na ucho nic się nie da stwierdzić.Nic nie działa w brew schematowi instalacji.
metju
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1995

Post autor: metju »

Witam, może troszkę odświeżę temat.

1.8 TDS '95 E36 - czy ktoś może miał taki problem że pompka raz chodziła a raz nie? Pytam bo w ostatnim czasie jeżdżę pod stresem, gdyż ma różne humory i potem mam problemy z odpaleniem - co najlepsze po wyjęciu jej z baku odłączeniu wtyczek i ponownym podłączeniu po kilku próbach jej załączenia zapłonem zaczyna ponownie działać, najczęściej tak mam kiedy w baku jest ok 10l paliwa. :?
Awatar użytkownika
MariuszE34
Bywalec
Model: 525td
Rocznik: 1994

Post autor: MariuszE34 »

A ja mam inne pytanie-czy po wyjęciu pompki ze zbiornika dmuchając w jeden koniec drugim powinno wylatywać powietrze? Pompka mi pompuje, bo zdążyłem oblać paliwem kawałek zbiornika :( , ale zastanawiam się czy nie powinna powstrzymywać w jednym kierunku przepływu?
ODPOWIEDZ