omega 2.5td automat brak mocy na zimnym silniku

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

zuku19
Świeżak
Świeżak
Seria: Opel
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: Omega B
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

omega 2.5td automat brak mocy na zimnym silniku

Post autor: zuku19 »

Otóż problem jest taki: dopóki nie rozgrzeje się silnik do temp. pracy auto nie ma mocy , nie wchodzi w obroty tak jak powinno , po rozgrzaniu usterka znika , auto robi się żwawe , sporo podobnych tematów jest na forach ale nie ma konkretów, ktoś założy temat lecz nie napisze jak usunął usterkę.
Silnik pali super na zimnym i na ciepłym , spalanie wychodzi w mieście 12l/100km.
Błędy odczytane 55, 64,

12-11-13
Dziś po ciężkich trudach z warsztatami , znalazłem warsztat kompetentny i mający odpowiedni sprzęt do sprawdzenia pompy bez wyjmowania, nastawnik pracuje w wymaganym zakresie , na dzień dobry do przestawienia kąt wtrysku ( za późny 2 stopnie).
Założyłem pytanie więc i napiszę koniec :) może komuś się przyda w przyszłości jak będzie miał podobny problem
Na dokładne oględziny jestem dopiero umówiony na przyszły tydzień.
c.d.n.
zuku19
Świeżak
Świeżak

Re: omega 2.5td automat brak mocy na zimnym silniku

Pompa, nastawnik , układ wtryskowy sprawdzony , poprawiony .Problem nie został wyeliminowany, wiec nie zawsze w tym przypadku jest to wina nastawnika . Ma ktoś jakieś sugestie ?
@ctiv
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: @ctiv »

a co mowia czujniki temperatury i wtrysk sterujacy?
Czym się różni kierowca BMW od kierowcy Volkswagena? Dla kierowcy BMW Hektor to mityczny królewicz Trojański zaś dla właściciela VW, hektor to pole za domem.
DIS i INPA jak by ktos chcial przeswietlic auto z okragla wtyka
zuku19
Świeżak
Świeżak

Wszystkie parametry są ok, mechanik powiedział że ew. lekko cofnie kąt wtrysku. Auto jak na razie samo prawie się naprawiło.Pozostała kwestia rzucania silnikiem na wolnych obrotach na zimnym .ale błędy nadal były, zostały ponownie wykasowane i po powrocie od mechanika nic nie wyskoczyło zobaczę jutro bo dziś silnik był ciepły może te błędy pojawiają się jak sinik zimny .Pojawił sie troszkę ten dźwięk typowy dla tych silników jak się dodaje gazu , użytkownicy 2.5TD, TDS, wiedzą o co chodzi , nie klekot tylko wiatrowy .
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 725tds
Rocznik: 1996

Post autor: N2O »

Może po prostu wisko się nie rozłącza na zimno?
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
zuku19
Świeżak
Świeżak

Niestety nie uporałem się do końca z przyczyną , po naprawach auto jest zrywniejsze na zimnym, już nie muli, ale nadal rzuca silnikiem na zimnym, nie zawsze , zanim się rozgrzeje kontrolka check potrafi mrugnąć , poddałem się , po za tym miałem stłuczkę (nie ze swojej winy) więc i tak auto idzie do żyda.
Szkoda że nie dokończyłem tego co zacząłem ponieważ sporo osób się z tym boryka .
Jedno wyjście założyć pompę mechaniczną od BMW 2.4 i problem na zawsze rozwiązany .
pozdrawiam
ODPOWIEDZ