e36 2.5TDS Zimny szarpie

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

michal93
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

e36 2.5TDS Zimny szarpie

Post autor: michal93 »

Witam panowie. Mam pewien problem. Mianowicie, gdy auto jest zimne i odpale go rano obroty ma około 900 więc raczej prawidłowe na zimnym motorze. Odpala na strzał wszystko ok. Ale gdy jadę i utrzymuje stałą prędkość zaczyna szarpać. Poszarpuje tak sobie aż nie popuszcze lub nie odejmę gazu. I tak w kółko. W miarę nagrzewania się silnika Staje się to coraz słabsze a gdy już obroty na jałowym będą około 700 na rozgrzanym motorze objawy ustępują i wszystko ok. Dziś wymieniłem filtr paliwa. Zobaczymy czy coś się poprawi ale myślę, że to nie to. Mam odpięty czujnik od świec i nie ma wtyczki. Ktoś chyba bardzo ''profesjonalnie'' ją usunął. Możliwe, że sterownik nie wie, że motor jest zimny i pompuje uboga dawkę? Ale z drugiej strony świece wciąż grzeją bez tego czujnika więc sam nie wiem. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? Czy już nastawnik chce sie wymienić? Dawka faluje od 3,5-4. Komp nie pokazuje żadnych błędów. Pali około 7l. Od 0-100 ma 11,9s. Sprawdzane programem w smartfonie, który liczy czas od ruszenia do rzeczywistej setki poprzez GPS. Podsuńcie mi panowie jakiś pomysł. ;)
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Re: e36 2.5TDS Zimny szarpie

Post autor: N2O »

Temperatura paliwa jaka na komputerze?
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
mack
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995

Post autor: mack »

Wręcz przeciwnie kolego DDE myśli ze motor jest zimny ;) i dla tego grzeje Ci świece na rozgrzanym silniku .Ja jak odłączę ten czujnik to odnoszę wrażenie ze auto jet troszkę mułowate.
michal93
Bywalec

Sam nie wiem...

Temperatura paliwa? Już nie pamiętam... W każdym bądź razie z tego co pamiętam to kiedyś na forum poruszany był ten temat i temp jest ok. Ale sprawdze w poniedziałek.
Dziś po wymienianie filtra i tuleji na dyferencjale jakby nie szarpało ale tak na prawdę motor nie był ani razu zimny. Jutro z rana się okaże. Miałem też wybitą przednią tuleję mostu i w połączeniu z tym poszarpywaniem okropnie stukało. Teraz nie stuka. Zobaczymy po nocy :)
michal93
Bywalec

Więc tak panowie. Nie stuka nie szarpie prawie ok ;) Ale jednak... Przy delikatnym muskaniu gazu przy przyspieszaniu leciutko poszarpuje. Nie przyspiesza jednostajnie. Dam więcej gazu ciągnie jak głupia bez zająknięcia. Jakieś pomysły?
michal93
Bywalec

Pomóżcie panowie, bo nie wiem czy nastawnik czyścić czy szukać innej przyczyny... Dodam, że pompa się poci z dekielka przestawiacza konta. Chce to na dniach uszczelnić ale chce też się upewnić, że warto rwać od razu za jednym zamachem nastawnik.
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 2011
Województwo: Śląskie

Post autor: patryk1981 »

michal93 pisze:Pomóżcie panowie, bo nie wiem czy nastawnik czyścić czy szukać innej przyczyny... Dodam, że pompa się poci z dekielka przestawiacza konta. Chce to na dniach uszczelnić ale chce też się upewnić, że warto rwać od razu za jednym zamachem nastawnik.

kolego witam Cie serdecznie..Jako iż Twój przypadek jest jakże odmienny od pozostałej tu społeczności chciał bym Ci rzecz iż Twój otóż problem jest spowodowany jakże bardzo cieknącą pompą wtryskową,jakoż iż nie widzę innego rozwiązania podaję co zalecam ,pompę uszczelniamy od A do Z zawsze dostarczenie pojazdu do mechanika celem uszczelnienia pompy, następnie jakoż iż jestem rozrzutny zalecana jest jej poprawna regulacja .
pozdrawiam.

zapowietrza się pompa lub wężyki przelewowe sparciały i z tond szarpanie ,zanim się odpowietrzy ,to i tak chwile minie ,uszczelnisz i po sprawie :wink:

jeśli chodzi jeszcze o post odnośnie przyspieszania ,...... odp. pompa ciągnie paliwi pod sporym ciśnieniem ,jeśli ma dziure ,co t wym przypadku jest ewidentne ,to zamiast paliwa pociągnie powietrze ,kumasz .. i z tond te szarpania ,po tym jak te 6 cylindrów wskoczy na większe obroty to już tego tak nie poczujesz ,co nie znaczy że to zanikło ,bo nadal występuję , tylko że teraz losowo ,każdy z cilindrów ,dosłownie jak pompa poda , kumasz ...
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
michal93
Bywalec

kumam kumam. Dobra to w tygodniu wymienie jeszce tą uszczelkę i dam znać. Dzięki
Awatar użytkownika
mack
Bywalec

wymień wszystkie bo idę o zakład ze wymienisz jedna to sypnie się następna ;)
michal93
Bywalec

No właśnie już ten błąd popełniłem i wymieniłem tylko z jednej strony i pod nastawnikiem. No nic kolektor w górę i będę działał.

Dodam, że mam tez takie objawy, że gdy stoi jedna stroną np na krawężniku, to po nocy muszę go pochechłać, żeby zaskoczył. Po nocy zawsze pali na strzał ale przerywa nie cyklicznie. Podejrzewam własnie, że to wina powietrza, bo świece sprawdzałem i są ok. Raz byłem na paleniu gumy i pomyślałem sobie, że wjadę i ja pokaże, że diesel też potrafi. Rozpęd do około 50km/h redukcja na dwa zacinam koła i gaz opór no i lece bokiem. Zrobiłem takie może ze 2 kółka wokół placu i chciałem już zjeżdżać ale zdechłą zapowietrzyła się.. Miałem tak już dwa razy. Nie wiem czy to ma związek.
Awatar użytkownika
mack
Bywalec

Uszczelnij pompę potem ewetualnie jak nic sie nie zmieni sprawdz jej ustawienie jak to radził Ci patryk ;)
ODPOWIEDZ