Problem zBMW e36 1,7TDS dusi sie

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

manias2154
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Problem zBMW e36 1,7TDS dusi sie

Post autor: manias2154 »

Witam siedze już od kilku dni przed laptopem i nie znalazłem konkretnych odpowiedzi na mój problem, a chodzi mi o takie objawy jak duszenie-przygasanie podczas zmiany biegów i chwilowy brak reakcji na pedał gazu lub przegazowaniu co nie zawsze się zdarza. Auto pali ładnie na zimnym trochę gorzej na ciepłym wymieniłem filtr powietrza,paliwa i nic nie pomogło jedno co mnie zdziwiło to że jak miałem coraz mniej paliwa objawy nasilały się a gdy dwa dni temu zatankowałem i miałem połowę zbiornika ropy to było normalnie i myślałem że jest już po problemie ale dziś wracałem z pracy i znowu to samo czy poziom paliwa może powodować takie problemy? Dodam jeszcze że pompa mi cieknie lekko z pod nastawnika, i nie mam ustawionej pompy bo była wymieniana a teraz czekam na uszczelnienie i ustawienie, już sam nie wiem o co chodzi bo jeździłem kilka tygodni i wszystko było ok na tej pompie a tu od kilku dni takie cuda. Pisze bo może ktoś miał takie objawy i mam nadzieje że pomożecie mi rozwiązać ten problem.
kozak
Świeżak
Świeżak
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1996
Województwo: Dolnośląskie

Re: Problem zBMW e36 1,7TDS dusi sie

Post autor: kozak »

Hej. Mam niekiedy podobny problem. tzn chwilowy brak reakcji najczęściej po wrzuceniu drugiego biegu. Trochę szukałem i koledzy z forum takie objawy zawsze sprowadzają do defektu nastawnika pompy. Ja jeżdżę tak od roku (od kiedy go posiadam). Poprzedni właściciel poinformował mnie o tym i mówił, że z tym jeździł. Nic się większego nie dzieje więc odpuściłem z tematem.
Pozdro
manias2154
Świeżak
Świeżak

Tylko że u mnie jak jest taki brak reakcji na pedał gazu a ja go trzymam i załapie to do tego dochodzi taki dziwny klekot boje się że będę musiał znowu remontować silnik bo coś się rozwali a u ciebie też tak szybko spadają obroty tak mniej więcej do 500 i wracają do normy od razu to jest taki ułamek sekundy
Teczka
Świeżak
Świeżak
Nadwozie: Touring/Kombi
Województwo: Śląskie

Post autor: Teczka »

Może po wymianie pompy układ paliwowy się zapowietrzył i stąd te problemy? Klekotanie może powodować pracujący ,,na sucho" wtryskiwacz. U mnie przy zapowietrzonym układzie na wolnych obrotach nic nie klekotało a zaczynało dopiero po dodaniu gazu (taki dźwięk jakby coś miało bokiem z silnika wyjść :) )
manias2154
Świeżak
Świeżak

Już sam nie wiem mam nadzieje że to nie wina nastawnika zobaczę co będzie jak w poniedziałek uszczelnię pompę i ustawie jak się należy, a rozszczelniona pompa może robić takie problemy?
manias2154
Świeżak
Świeżak

Pompa uszczelniona ustawiona i śmiga dalej bez większych problemów