E36 325TD - problemy z odpalaniem

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Askada
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325td
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie

E36 325TD - problemy z odpalaniem

Post autor: Askada »

Witam,
na wstępie mówię że szukałem już co nieco ale każdy problem jest trochę inny, ja postaram się mój opisać dokładnie i podać najwięcej szczegółów jak tylko mogę.

Ogólnie auto ciężko pali, 5-7 sekund kręcenia rozrusznikiem + sporo białego dymu. Czy silnik jest ciepły/zimny nie ma znaczenia. Nawet jak odpalę z samego rana teraz przy lekkich mrozach i od razu zgaszę to drugi raz zapala elegancko. Z drugiej strony nawet jeśli zatrzymam się na postój po 1-2 godzinnej jeździe to wystarczy 10-15 min i już występuje ten problem. Niezależnie jak nagrzany jest silnik, 10-15 min postoju i już długo kręci.

Z podstawowych rzeczy to rozrusznik brzmi w porządku - kręci dobrze, świece też w miarę świeże. Co do pracy silnika nie mam zastrzeżeń ale wiem że gubi mi olej jeśli ma to jakieś znaczenie.

Opinie już wyczytałem różne: nieszczelna pompa, cofa się paliwo, sprawdzić kąt wtrysku, sprawdzić wężyki przelewowe itp.

Ostatnio jedyne co robiłem to wymiana oleju i filtrów (w tym paliwa, nawet jeśli mechanik zauważył coś że układ może być zapowietrzony to nie usłyszałem o tym nawet słowa).

Moim problemem jest też to że nie mam zaprzyjaźnionego ani sprawdzonego mechanika i naprawdę dysponuję w tej chwili niewielkim budżetem, zbyt małym żeby jeździć na diagnostykę to tu to tam... Nie chciałbym zapłacić 200-300 zł i jedyne co usłyszeć to to że pompa jest do regeneracji za 1500zł.

Chciałbym żebyśmy doszli do jakiegoś konkretu żebym mógł pojechać powiedzieć na czym mają się skupić, co mają sprawdzić i ewentualnie wymienić.

Moja wiedza też nie jest zbyt wielka w tym temacie ale docenię każdą sugestię, postaram się odpowiedzieć konkretnie na każde pytanie i jeśli tylko jest coś co jestem w stanie sam sprawdzić to chętnie to zrobię, ale potrzebuje wskazówek.

W skrócie: mam duży problem i mały budżet.
Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Barman
Bywalec
Seria: E39
Model: 525tds
Rocznik: 1999

Re: E36 325TD - problemy z odpalaniem

Post autor: Barman »

ja bym zaczął od sprawdzenia czy nie cofa sie paliwo,,Jak jestes z okolic 26-420 to zapraszam moge zerknąć .
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Zrób test butelki. Znajdziesz opis na forum jak to zrobić, a pomoże nam to wyeliminować kilka możliwych przyczyn na raz. Wiesz, TDS na zimno jest prostsza od budowy cepa - o ile ma kompresję jeszcze jako taką, o ile dostaje paliwo a nie powietrze, i o ile świece grzeją - musi zapalić jak Chuck Norris - z pół obrotu.

Na początku "butelka" - efekty "eksperymentu" pozwolą planować dalsze prace czy pomysły.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
Barman
Bywalec

test butelki pozwoli mu wykluczyc przyczynę nie odpalania na ciepłym, jednak nie rozwiaże problemu " nieodpalania na zimnym"

ciężko pali na zimnym:
cofa się paliwo
świece żarowe
brak kompresji
głupie ale prawdziwe, słaby akumulator
zły kąt wtrysku

ciężko odpala na ciepłym:
jak kolega napisał wyżej, butelka z woda , dopiero po butelce mozna szukac dalej przyczyn
Awatar użytkownika
mack
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1995

Post autor: mack »

butelka z wodą!!!!?????? a nie z ropą? ;) i tym sposobem sprawdzi czy paliwo się cofa ;) carlosowi na pewno nie chodziło o lanie zimną wodą pompy wtryskowej ;)
Awatar użytkownika
Barman
Bywalec

ehehhe :wink: ah te butelki ....