Fajny post, a wie ktoś jak sprawdzić czujnik nadciśnienia turbo ten mały co jest połączony wężykiem z kolektorem.
U mnie czy jest wpięty czy wypięty to nie ma żadnej różnicy. Jak podpinam kompa to są odczyty i wzrastają czyli ciśnienie wraz z tym jak zaczyna mocniej turbo dmuchać.
Tylko teraz mam 3 czujniki wszystkie 3 pokazują bardzo zbliżone wartości na kompie ale jak je odepnę to podczas jazdy nic się nie zmienia. Już podejrzewam że wszystkie 3 są zjeb....ne.
e39 525tds wężyk podciśnienia za co odpowiada
Moderator: Moderatorzy
-
DZWILU88
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Śląskie
Re: e39 525tds wężyk podciśnienia za co odpowiada
ALBO BMW, ALBO NIC
-
DZWILU88
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Śląskie
Re: e39 525tds wężyk podciśnienia za co odpowiada
Zabrałem się dziś za testy czujników cisnienia jakie daje turbo
Na czujniku są 3 piny
jeden to V podłączamy tam +5V
drugi to G podłączamy tam 0V
i trzeci to O czyli wyjście
Test polegał na tym, że po podłączeniu zasilania obserwowałem jaki bedzie stan na pinie oznaczonym O w zaleśności od zadanego cisnienia.
2 czujniki odrazu wyrzuciłem bo nic sie nie działo ale trzeci reaguje i to dość ładnie . Poniżej wykres i tabelka jak zachowuje się wyjście czyli O względem zadawanego ciśnienia na czujnik.

W dużym skrócie wygląda to tak, że po zasileniu czujnika i braku cisnienia na czujniku voltomierz wskazuje 3,3V. Wraz ze wzrostem ciśnienia napięcie na wyjściu spada, aż do momentu, gdy osiągnie 0V, a dzieje się to przy około 1,7 Pa
Tu moje pytanie czy ta harakterystyka jest dobra? czy może czujnik powinien na poczatku pokazywać 5V?
Na czujniku są 3 piny
jeden to V podłączamy tam +5V
drugi to G podłączamy tam 0V
i trzeci to O czyli wyjście
Test polegał na tym, że po podłączeniu zasilania obserwowałem jaki bedzie stan na pinie oznaczonym O w zaleśności od zadanego cisnienia.
2 czujniki odrazu wyrzuciłem bo nic sie nie działo ale trzeci reaguje i to dość ładnie . Poniżej wykres i tabelka jak zachowuje się wyjście czyli O względem zadawanego ciśnienia na czujnik.
W dużym skrócie wygląda to tak, że po zasileniu czujnika i braku cisnienia na czujniku voltomierz wskazuje 3,3V. Wraz ze wzrostem ciśnienia napięcie na wyjściu spada, aż do momentu, gdy osiągnie 0V, a dzieje się to przy około 1,7 Pa
Tu moje pytanie czy ta harakterystyka jest dobra? czy może czujnik powinien na poczatku pokazywać 5V?
ALBO BMW, ALBO NIC