Diagnoza zaworu podciąnienia sterującego EGR 'em

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

DZWILU88
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

Diagnoza zaworu podciąnienia sterującego EGR 'em

Post autor: DZWILU88 »

Witam dziś wziołem pod lupę zaworek jak w temacie
Test polegał na tym czy jest sprawny czy nie :)))

oto część:
Obrazek

Podłączamy z lewej strony +12V z prawej -0V jak na rysunku

Zaworek nie działa na ciśnienie i nie da sie go w ten sposób sprawdziś po puszcza powietrze w obydwie strony

Jedynem rozwiązaniem jeśli ktoś nie ma popmy próżniowej tak jak ja :))) jest otwór gębowy czyli zasysamy powietrze przez wężyk.

Filterek może zostawić na miejscu do pozostałych dwuch wystających rurek podłączamy wężyki i zaciągnąć powietrze, a następnie włączać i wyłączaś zasilanie wtedy zaworek powinien się zamykać albo otwierać. Gdy przyłożymy drugą rurkę do ucha nie tą którą akurat mamy w ustach bo będzie również słychać czy powietrze przepływa czy nie, bo nie każdy jest trębaczemi ma mega płuca :)))

poniżej złe podłączenie
w ten sposób zaworek niedziała gdy zasysamy powietrze z prawej rurki czylli czy jest napięcie czy go nie ma to i tak przepływa powietrze

Obrazek

Prawidłowe podłączenie

lewa rurka to zasysanie (czyli pompa VACUM), a prawa rurka słuchamy czy powietrze jest zasysane (czyli sterowanie EGR) i w takim przypadku, gdy podajemy 12v i wyłączamy czuć, że zaworek się zamyka i nie można wciągnąć więcej powietrza, a analogocznie przestajemy słyszeć powietrze w wężyku z prawej strony

Obrazek

I tu moje pytanie czemu na schemacie na samej górze posta jest na odwrót

czyli podciśnienie z pompy vacum jest podpięte do prawej czyli górnej rurki a sterowanie EGR jest podpięte poniżej czyli do dolnej rurki.
ALBO BMW, ALBO NIC
ODPOWIEDZ